Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat achizitie multimetru True RMS - Nou !


Recommended Posts

Salutare.

Am revenit pe formatul nou al forumului si am o intrebare la voi: Ce recomandare aveti pentru un entry-level (for home) TR-RMS ?

Sunt excluse din start Fluke si Extech care se preteaza a fi achizitionate doar pentru profi. ( nu merita investitia, cel mai ieftin fiind pe la 7 milioane ! )

 

Deci un no-name vreau, nou, din magazin cu garantie, daca l-ati utilizat si aveti termeni de comparatie cu cele brand astept feedback.

Astept si ceva preturi, link site...etc, fara a fi considerate reclama.

10x anticipat.

Link to comment

Studiaza si piata de aparate second - hand . Notiunea de TrueRMS are semnificatie daca se analizeaza o eventuala folosire a acestei facilitati , doar conjugat cu banda de frecventa in care aparatul poate efectua masuratori . Multe aparate entry - level au banda de pana la 1 kHz , sau , mai rau , fara o valoare explicita in documentatia ce insoteste aparatul . Acest lucru limiteaza folosirea la montaje cu tiristoare , ce comanda sarcini alimentate la 50 Hz , asta daca ne raportam la montajele atat de " la moda " in zilele noastre . De asemenea , notiunea de " crest factor " defineste limitarile aparatului in a masura corect tensiuni alternative nesinusoidale . La masurarea de curenti , sau tensiuni ce au si componenta CC , lucrurile stau si mai delicat . In fine , pana la urma e o chestiune de resurse ce pot fi alocate , si de intelegerea corecta a posibilitatilor aparatului de masura .

Link to comment

Apropo de Fluke ... Nu vreau sa declansez o polemica , doar expun experiente proprii . Cel putin seriile mai vechi ( termenul e relativ , pot enunta exact la ce aparate fac referire ...) au caracteristici reale mult peste specificatii . In speta pe care o discut , masuratori TrueRMS , aparate garantate pana la 20 kHz merg lejer pana la 50 kHz si peste ... Specificatiile de catalog sant minim garantate , in realitate domeniul se extinde simtitor ... e valabil si pentru celelalte domenii , mai ales precizia masurarii de tensiuni CC si rezistente . In general marile marci ( 3 - 4 fabricanti ) au un " comportament " similar - Metrix , Chauvin Arnoux , Gossen Metrawatt , Agilent ... mai sant probabil si altele , multe sant rebranduite . Repet , vorbesc de aparate ( in general multimetre portative ) pe care le - am testat , concluziile sant personale si nu din surse relative , gen internet . Cu scuze pentru eventualul off - topic ...

Edited by gauss
Link to comment

Va multumesc domnilor pentru amabilitate.

Despre Victor, se pare ca sunt 2 producatori, unul in Shenzen care produce varianta TR-RMS gasibila undeva la 35$.

http://www.china-victor.com/english/en/product_data.aspx?ClassID=168&ID=107

 

Din ce am gasit pe YT se pare ca e la acelasi nivel cu Vichi...dar tot pe YT intre Vichi si Fluke e diferenta mare. Concret la impulsuri dreptunghiulare Fluke indica corect pe cand Vichi arata un imens +10% fata de real !

 

De fapt TR-RMS e folosit indeosebi la formele de unda nesinusoidale pe care sa le putem masura corect ca si tensiune apoi ca frecventa.

Domeniul unde avem de a face uzual in alimentare cu energie electrica, este intre 49,9-500 Hz. Se poate ca unele surse comutate sa treaca si de 500 Hz dar ma intereseaza cel mai mult domeniul 45-65 Hz unde vreau acuratete maxima. E domeniul unde am de a face cu frecvente si tensiuni generate de UPS-uri si generatoare.

 

Uni-T ? Am cautat dar nu am gasit un model TR-RMS...chiar la preturi peste 3 mil...

SH in niciun caz caci nu stiu ce iau si nu am generatoare etalon de unda ca sa-l masor daca mai e bun de ceva...

 

Deci continuam cautarea, mai astept opinii, VC97 e interesant, f util ar fi un clip VC97 vs Fluke 114-115, facut cu generator etalon de unde.

Link to comment

Desi nu cred ca eu sunt cel mai in masura sa-ti recomand un multimetru - incerc sa te ajut:

 

Am un Uni-T : UT61E (este si aici pe site unul nou de vanzare - practic de la Mircea l-am luat si eu acum ~2,3 luni - http://www.elforum.info/topic/93034-multimetru-ut61e-nou-nout) - sunt extrem de incantat de el - poate ca merita sa arunci o privire peste specificatiile lui.

 

Voi face cateva masuratori comparative (azi cand ajung acasa) cu el pe tensiuni cu forme dreptunghiulare (sunt singurele pe care le pot (deocamdata) genera simplu) - la diferite frecvente (compararea o fac cu un Fluke 87V - primit in tipla din state) si postez aici rezultatele - poate te ajuta.

Link to comment

Am gasit ceva rezultate comparative pe net, vad ca sta bine, chiar f bine...

Te astept cu comparatiile promise.

 

Tot in China se produce si el si VC97 si Mastech MS 8226T, un model TR-RMS gasibil la 40$ pe amazon sau la 2 mil juma in RO la mondoplast.

Diferenta e enorma dar inca nu am gasit ceva impresii si teste despre el.

 

validae: M-ai ajuta daca-mi spui cum iti merge Victor, de cat timp il ai si cat de precis e la masuratori TR-RMS.

Link to comment

Masuratorile le-am facut direct la borna de calibrare a soldelor de la osciloscop: 5V@1KHz - semnal dreptunghiular (50%).

 

Ambele aparate de masura au fost setate pe masurare  Auto (implicit) si DC - temp. din camera 27 C.

 

Posted Image

 

Pentru a obtine valorile MIN/MAX la Fluke a trebuit sa folosesc functia PEAK. 

 

Nu inteleg de ce UT61E nu-mi indica frecventa - decat pe pozitia dedicata masurarii frecventei : unde indica corect frecventa si % (factorul de umplere ?)

 

PS: promisiunea cu masuratori la  frecvente diferite - se amana deocamdata (din motive obiective).

 

Edited by rlodina
Link to comment
Masurarea frecventei cu UT61E - explicatia din manual (http://www.uni-trend.com/manual2/UT61English.pdf) - se poate masura in 2 moduri:
 
A. La masurare DC/AC Voltage ( DC/AC current) - se poate direct masura si frecventa (buton galben):
Press Hz% to obtain the frequency and duty cycle value.
   - Input Amplitude: (DC electric level is zero)
   - Input Amplitude: >= range x 30%
Frequency respouse: UT61E <= 1KHz
 
 
B.Cu optiunea dedicata Hz (din rotary-switch): 
Input amplitude: (DC electric level is zero)
  When 10Hz - 10 MHz: 300mV <= a <= 30Vrms
  When ~10MHz - 40MHz: 400mV <= a <= 30Vrms
  When >=40MHz: unspecified

 

 

Dupa unele surse (http://mjlorton.com/forum/index.php?topic=273.0) :  With the function at the dedicated rotary-switch position is the DMM more sensible at 3,3 to 5 Volts (common digital-signal-level), is responding up to 220 MHz and has an upper limit of 30 V
 
Am uitat sa-ti spun ca nu are backlight si auto power off (cred ca mie asta ultima-mi lipseste).
Edited by rlodina
Link to comment

Primit aparatul, se vede ca e o chinezarie de calitate...

Am testat cateva functii si este ok. Pe AC in pseudo-sinus are o indicatie cu 10% mai mare decat a unui aparat obisnuit, dar este cea reala !

Frecventa la 220-240 Vca se masoara doar pe V~ iar asta merge dupa reboot si setare Hz pe display, apoi introducere sonde la prize.

Nu face comutare de pe frecventa pe tensiune si invers, valabil si la tine rlodina...e un bug se pare dar nu esential.

 

Pe ampermetru cc am un + 9% fata de vechiul aparat dar stiu ca cel vechi indica mai putin.

Nu am instalat soft dar urmeaza sa verific si cu interfetele cum functioneaza.

 

gauss: E adevarat ce spui cu tiristoarele...un vechi UPS turcesc scoate fix 50,07 Hz la 237 Vca...am ramas mirat de precizia lui dar indignat de imposibilitatea reglarii tensiunii de iesire. Nu mai spun de distorsiunile introduse sarcinii care se duc la 10%...fata de sub 3% pe modele cu IGBT.

Link to comment

Revin cu feedback, instalat soft usor, conectat cf manual pe USB.

Fara probleme conectare, gasit usor si instalat drivere, interfata percuteaza rapid si bine, indica ok.

Nota 9,9 pana acum...exceptia fiind bug-ul cu comutarea pe frecventa la masurare tensiuni.

Pot spune ca e cel mai bun aparat digital personal, de la MAVO incoace am aruncat vreo 3-4 chinezarii digitale in 25 de ani.

Deci, recomand si altora.

post-235384-0-94189600-1407938458_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines