Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa pc curenteaza cu impamantare


Recommended Posts

Salutare,

 

Pc-ul meu curenteaza destul de tare, daca pun terminalul uni led de carcasa se aprinde,am facut o impamantare in curte si am legat de carcasa pc-ului, acum daca o ating se simte cam cum ai pune mana pe 220v, nu am impamantare pe prize, ce pot face?

 

Link to comment

Daca cablul de alimentare este cu protectie si priza nu, faza ajunge pe carcasa si capacitiv, prin condensatorul format din firul cu faza si cel de protectie, o solutie pentru remediarea fenomenului, este deconectarea conexiunii de protectie de la carcasa.

Deconectati firul care este legat intre carcasa si acest post-176697-0-05248300-1407665069_thumb.jpg pin si in functie de rezultat constatati daca ce am scris se aplica in cazu Dvs.

Operatia este nedistructiva, papucul care face lagatura cu carcasa(sursei) este fixat de aceasta cu un surub.

O varianta, ar fi sa legati contactul de protectie la nulul de lucru, ca potential electric este acelasi, doar ca acesta(nulul de lucru) trece prin siguranta si daca aceasta se interupe, protectia nu mai exista,.daca la cofret puteti sa va legati inainte de siguranta, este rezolvat.

Nu stiu cum este instalatia la Dvs. dar la mine(stau la bloc)nulul de protectie este legat la cofret la intrare si tot de la acest punct provine si nulul de lucru, dar prin siguranta.

Edited by miron1947
Link to comment

E normal să curenteze fără împământare, are condensatori legaţi între fază, nul şi carcasă.Curentul pe care-l simţi este cel care trece prin condensatorul dintre fază şi carcasa sursei.Nu este chiar aşa periculos, însă unii oameni care au rezistenţa pielii redusă îl resimt destul de puternic.Orice sursă ai cumpăra, fără să legi carcasa la pământ nu vei rezolva nimic.Şi împământarea să fie făcută cum trebuie, firul de la ea să fie cupru masiv cu secţiunea de minim 2,5mmp.

Link to comment

Am inteles, dar acum am ceva teama sa mai pun impamantare, greseala mea a fost una de om idiot, am avut pc-ul pornit si aveam in mana impamantarea si am pus cealalta mana pe carcasa, am simtit un soc de curent identic cu cel de la priza, tot curentul se scurgea in pamant prin mine :)). Dupa ce leg impantarea la carcasa este posibil sa se mai intample asa daca o ating?  Cred ca cel mai bine este sa izolez sursa de carcasa si scot firul de impantare de pe mufa.

Link to comment

prima data inlocuiti sursa cu alta.posibil condensator in sursa pentru paraziti sa fie impuscat si conduce faza prin toata unitatea.este pericol pentru defectarea unor componente,cum spunea un coleg mai sus. am avut asemenea cazuri.inlaturati toate perifericile si verificati daca fenomenul persista.posibil si in monitor sa fie problema cu acei conzi .se mai poate verifica cel mai simplu cu un bec conectat pe carcasa pc-ului si nulul din priza,astfel gasiti exact buba. bafta.nu este de gluma cu astfel de cazuri,mai ales in prezenta copiilor.

Link to comment

domnilor,problema nu se rezolva asa,fara a identifica si a fi sigur care este cauza.Cum nu exista siguranta diferentiala orice problema in acest caz duce la "scurgeri" de curent si initiatorul topicului se v-a trezi cu un consum imens.trebuie luat din aproape in aproape,prin diferite incercari precum cele postate mai sus.

Link to comment

ovy83:Eu unul nu înţeleg mare lucru din postarea dvs.La început spuneţi că "Problema nu se rezolvă aşa",dar în final afirmaţi că "Trebuie luat din aproapeîn aproape, prin diferite încercări precum celepostate mai sus".Acum sesizaţi faptul că vă contraziceţi ?Mai am o remarcă în ceea ce priveşte acele "scurgeride curent" şi presupusul "consum imens" pe care le-aţipomenit în aceeaşi postare.Un consum de energie electrică presupune transformareaacesteia într-o altă formă de energie (termică, chimică,electromagnetică, etc.).Chiar credeţi că în situaţia de faţă are loc o astfel detransformare ?

Link to comment

domnule Cristian daca nu veniti cu o idee la ceea ce se intampla stati deoparte. se sugera printr-un post mai sus sa se faca o impamantare....ce inseamna scurgere de curent? i-a pune-ti d-vastra firul de faza (din priza) la o teava infipta in pamant ,sa nu aveti siguranta diferentiala si mai vorbim. sunt multi care critica (ca-n toata Romania) dar ceva cu care sa ajuti pe cineva....nu am pretentia ca domnul care a deschis topicul sa urmaze sfaturile mele,face ce vrea,dar totusi lucrez intr-un domeniu in care are de aface cu energia si in primul rand cu electronica.nu imi place sa ma bag in seama acolo unde nu am cunostinta de cauza. a-ti scris un post de jumatate de metru in care ma criticati cu niste chestii de doi bani.

in al doilea rand ,scriu prin pauzele scurte pe care le am ....

Edited by ovy83
Link to comment

Nu stiu de ce, dar si eu cred ca faza pusa la pamant, dupa un contor, inseamna consum inregistrat de acest contor. Avand cazul carcasei de PC, si presupunand ca scurgeraea se face prin condensatorii de filtraj ai sursei, consumul nu poate fi unul mare insa el exista.

Edited by turcu_dan
Link to comment

acei condensatori sunt de deparazitare,sunt de ordinul picofarazi,nu se inregistreaza consum.in prima parte a afirmatiei aveti dreptate.

in cazul in care,un condensator de deparazitare (am mai precizat ca am avut cazuri la reparatie) care este pus intre masa carcasei si conectorul de alimentare (sau pe placa sursei)(pc sau manitor) si se nimereste a fi FAZA in acel moment toata carcasa este parcursa de faza,adica corenteaza. daca nu avem impamantare sau nul de protectie si SIGURANTA diferentiala care are rolul de a declansa in momentul in care exista diferenta de potential intre faza fata de  protectie(nul de protectie sau impamantare) de 30ma( asa sunt setate pentru uz casnic-se numesc "salviaza vieti") si incercam sa legam,in cazul de fata pc-ul,numai la impamantare (nu nulul de protectie) atunci se petrece fenomenul de scurgere de curent. acesta poate fi mai mare sau mai mica,depinzand de pierderile obiectului cu care se face impamantarea si pamantul ca atare.

Edited by ovy83
Link to comment

de 30ma( asa sunt setate pentru uz casnic-se numesc "salviaza vieti")

Acest curent este echivalent cu cel care trece printr-o rezistenta de cca.8K, un condensator de 22pF la 50 Hz echivaleaza cu una de 140M.

post-176697-0-05780700-1407840459.jpg

F= Hz si C = F

Perceptia trecerii curentului, difera in functie de distanta dintre puctele de aplicare a diferentei de potential si rezistenta epidermei, daca este mai umeda sau mai batatorita, in coplilarie incercam tensiunea bateriilor de 4,5V pe limba.

Edited by miron1947
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines