Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
cavit

egalizator incarcare cu capacitati comutate

Recommended Posts

La sirurile lungi de baterii este naparat nevoie de egalizarea incarcarii varianta cu capacitati comutate nu e specifica pentru o anumita tensiune pe baterie sau celula, doar egalizeaza tensiunile pe celule tensiunea efectiva pe celula sau monobloc depinde de tensiunea totala aplicata sirului si de numarul de celule respectiv monoblocuri, se poate istla la diverse configuratii si merge la fel, trebuie doar o anumita putere si curent in functie de capacitatea celulelor sau monoblocurilor si regimul de incarcare descarcare, circuitul asigura egalizarea si la incarcare si la descarcare, este patent american,

de exemplu pentru un sir de 10 monoblocuri a cate 100 Ah 12v cu incarcare in 10 ore comutatoarele pot fi irfz 44 sau altele asemenea si capacitorii 20 uf/63v PMP la o frcventa de comutare de 10-50 khz. driveri 10 ir 2153 sincronizate sau nu.

in varianta originala sunt comandate cu trafo dar  e greu de facut.

Caut pe cineva sa mi-l faca contrcost invarianta din exemplu.

Din pacate nu la-m putut edita tot ca nu am ir2153 in librarii. dar e evident unde vin puse sunt si condensatorii si diodele de boot strap. bateriile din schema sunt doar pentru a intelege vin legate sarme la sirul de baterii vrla.

post-228803-0-66345800-1407315049_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

am facut unul mult mai simplu chiar daca nu e asa riguros, stiu ca se poate face cu un trafo cu bobine duble si punte comandata de vmosuri, o asfel de inasurare dubla si puntea aferenta permite egalizarea a 2 baterii pentru mai multe se pun mai multa stfel de infasurari identice pe acelasi miez, problema e cu comanda sincrona a atitor tranzistori si la potentiale diferite, e nevoie de comanda izolata, vin 2 tranzistori pe baterie, pentru 10 barterii trebuie 20 tranzistori.

eu l-am facut asa cele 5 infasurari duble le-am pus punti de diode shottky si am mai pos o infasurare ceva mai scurta cu  o spira mai scurta ca suma spirelor celor 5 infasurari duble pentru acompensa pierderile de tensiune pe diodele shottky si vmosuri si am facut o sursa semipunte cu 2 vmosuri care am alimetat-o de pe tot sirul, raportul de transformare este cel sir/ baterie.

nu e asa bum ca cel de mai sus, dar totusi merge si e mult mai simplu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.