Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
MysteriousBoy

Problema amplificator cu TDA2822M

Recommended Posts

Salutare. De curand am realizat un montaj "controller stereo" si am postat in acest topic http://www.elforum.info/topic/92679-nedumerire-controler-stereo/?do=findComment&comment=1019256 problema pe care am intapinato, si anume, la volum mic(cca. 30% din master volume) din sursa semnalului audio (laptop, placa audio onboard) totul e ok.. dar daca dau la maxim volumul deja o ia razna, distorsioneaza enorm si in plus reglajele le ia foarte "tarziu" ca sa zic asa.. adica de la jumatatea cursei potentiometrelor, foarte scurt ca pe urma incep distorsiunile(doar in cazul volumului), daca dau bass si inalte la maxim si volumul e dat incet nu distorsioneaza.

Bun.. acum, aceeasi problema o am si la acest amplificator, un mini amplificator (2x1W, pentru casti mai mult), doar ce l-am realizat.. am alimentat cu 12V, i-am bagat semnal audio din pc, si.. aceeasi problema.. ba acum mai nasol.. nu pot sa trec de 5% din master volume ca deja nu se mai intelege nimic.. am legat impreuna cu acel controller stereo, tot asa.. unde e problema? De ce la combina audio pe care o am pot tine volumul la maxim din PC si nu am probleme? Imi poate explica si mie cineva, mai ca la "incepatori", asa? Care e problema si ce e de facut?

post-191510-0-75874600-1406966540_thumb.png

Edited by MysteriousBoy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai încercat și cu tensiuni de alimentare mai mici ? Nu de alta, dar acest integrat funcționează foarte bine și cu tensiuni de la 2V în sus, nu e cazul să-l duci aproape de maximul de 15V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

de la 3 la 12 v merge ok ..filtaj bun sa ai ...amplificatyorul merge si in punte ok ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

TDA2822M are amplificare în tensiune fixă de cca 39dB ( aproape 100 de ori ). Placa ta de sunet are probabil 1V nominal la ieșire deci , luînd-o după cifrele tale 5% înseamnă 50mV . Înmulțit cu 100 înseamnă 5V adică  14Vvv la 12 V alimentare ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

La tensiune mai mica distorsioneaza si mai tare adica, sa zicem ca alimentez cu 12v si reglez volumul sa se auda ok..daca cobor tensiunea la 6v distorsioneaza. Alimentarea o fac dintrun alimentator de laptop + regulator tensiune cu lm317t. Nu cred ca problema e alimentarea ci sursa semnalului..ori e impedanta ori nush...am zis, aceeasi problema o am si la controlerul stereo..e ceva ce mie m-a scapat...deasta apelez la cei priceputi la amplificatoare audio diy... ce tre sa fac mai exact semnalului audio?? Sa il pot tine la 100% din pc si montajele sa lucreze ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iartă-mă, răspunsul e tot acolo ( în postul meu de mai sus ). Dacă scazi alimentarea , amplificarea nu scade ( cel puțin nu în aceeași măsură ) iar etajul final nu are tensiune suficientă ca să urmărescă semnalul . De aici distorsiunile . Dacă ai înțeles OK, dacă nu eu nu mai insist.

EDIT

Hai să spun și altfel . Avem un amplificator alimentat la 12V . Tensiunea de ieșire este clar limitată între 0 și 12V ( de fapt , nici atât , dar să zicem ) . Amplificatorul are o amplificare de 100 de ori în tensiune . Asta înseamnă că la intrare nu avem voie să-i aplicăm mai mult de 12V/100 = 120mV vârf-vârf adică cca 42 mVrms . Orice semnal la intrare mai mare decît ăsta distorsionează.

Edited by UDAR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Păi nu îl limitezi nicicum . Pur și simplu nu dai nivel mai mare decît poate duce. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu alte cuvinte mergi cu volumul PC-ului la minim. Reglajul dorit de volum îl faci din amplificatorul extern.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe mine ma interesa daca exista vreo solutie, cum am mai zis sa pot da semnal 100% din pc, si daca se putea face ceva sa limitezee semnalul in asa fel incat amlificatorul sa functioneze on parametrii. Aceeasi problema e si la controller,nu? Sau acolo e vorba de impedanta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce înțelegi prin ”amlificatorul sa functioneze on parametrii” ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adica cum functioneaza niste amplificatoare de cumparat :) sa nu stau sa am grija sa tin volumu la 3%. E vb doar de acel atenuator rezistiv?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar fi nemaipomenit dacă ai mai citi cîte ceva despre amplificatoare . Sunt ceva materiale și pe aici , pe forum . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.