Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se foloseste corect un optocuplor ?

nicul

Recommended Posts

Ma intereseaza parerea unor utilizatori, nu neaparat raspunsuri de genul merge oricum.In cazul unui clasic 4N25 ma intereseaza o utilizare cat mai fiabila1-cum se pune dioda de protectie (la tensiune inversa)? in serie sau in paralel pe emitator? 2-cum calculez rezistenta de limitare de pe emitor? -de ex eu intentionez sa folosesc intrarea la 5V. calculez astfel incat la o tensiune accidentala de 240V sa am 60 mA -respectiv vreo 4K ohmi, dar in felul asta nu o sa mai am If nici macar 2 mA la 5V -pentru o functionare sigura, in conditii normale, e bine sa am If=10 mA?3- ce curent e bine sa am in colector? de 100 de ori mai mare decat ia etajul urmator care e comandat de detector (sau regula era de 10 ori)si in general ce masuri se iau ca sa nu schimbi prea des la optocuploare?

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• paul

4

• nicul

4

mersi mai paul, esti un adevarat utilizator.Ce am constatat:-am lucrat cu 5V-pe ledul emitator pica numai 1V,-fototranzistorul nu are aerul ca ar fi saturat fiindca raman 1,3V pe colector-intre plus si colector am 1K, iar intre baza si masa 100KO fi bulit?

Ce valoare are rezistenta pusa in serie cu Led-ul din optocuplor.Masoara cu un miliampermetru valoarea curentului care trece prin Led-ul optocuplorului. Daca este nevoie micsoreaza valoarea rezistentei pina la valozrea la care curentul prin Led este de cca. 10-15 mA.Daca nici asa nu vei avea pe colectorul tranzistorului cca. 0,7V inseamna ca optocuplorul e dus.

sorry, am uitat sa spun ca am luat in considerare un curent prin led de 10mAdeci am scazut din 5V caderea de tensiune pe led (1,3 -1,5V cf datelor din catalog) si am impartit rezultatul la 10 mA. din aceste laborioase calcule a iesit o rezistenta de 360 oameni.bun, dupa aia cand am masurat caderea de tensiune pe rezistenta sa vad daca led-ul e bun, am gasit 4 V, deci prin led am ceva mai mult de 10mAdeci sa inteleg ca sunt in conditiile in care optocuplorul e dus?

-intre plus si colector am 1K, iar intre baza si masa 100K

bravos, sa nu spuneti niciunul ca am pus rezistenta aia in baza prea micatotusi paul avea dreptate, eu nu am avut rabdare sa citesc si diagramele.o sa beau o bere in cinstea singurului user care s-a obosit sa-mi raspunda.

Sa-ti fie de bine berea, o meriti !!!Ca fapt divers, cea mai buna cale de a "invata" ceva este studiul personal. Nu neg ca, citeodata putin ajutor e bine venit. O stiu pe pielea mea. :yawinkle: Succes in continuare!

-intre plus si colector am 1K, iar intre baza si masa 100K

bravos, sa nu spuneti niciunul ca am pus rezistenta aia in baza prea micatotusi paul avea dreptate, eu nu am avut rabdare sa citesc si diagramele.o sa beau o bere in cinstea singurului user care s-a obosit sa-mi raspunda.
Salut.Intimplarea face ca a trebuit sa fac o placa pentru interfata cu un modul "Siemens". Pentru izolare galvanica am folosit optocuploare (4N35). Cam asa trebe lucrat cu optocuploarele. Utilizarea bazei tranzistorului din optocuplor, personal eu nu o recomand (stiu din practica) deoarece "creaza numai probleme".Succes in continuare si "SARBATORI FERICITE !"