Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
dacos

schimbare valoare potentiometru

Recommended Posts

Buna ziua,

CUm in ultima perioada nu se mai gasesc potentiometre pentru radiourile romanesti am incercat sa le inlocuiesc cu potentiometre din radiourile chinezesti de 2 lei. Din cate am vazut, acestea folosesc valori de 50 K-100K, iar uneori sunt liniare:

 

http://www.adelaida.ro/potentiometru-rotativsw-100k-sptn104bs.html

 

Cum se poate adapta un astfel de potentiometru la un radio TOP de ex, care foloseste 2,5K log ?

 

 

post-233582-0-75758200-1406126273_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, e minunat cum arată cel de la Adelaida.

 

Sunt convins ca se poate adapta 100% la RR Zefir - asemănător cu S 631 T, mai ales dacă ai în dotare plăcuţa de circuit imprimat de forma aia specială.

 

Potenţiometrul de la S 631T arată însă ca în poza de pe topic, cu prinderea aceea specială cu prezoane şi piuliţe minion.

 

Între timp am dat jos plăcuţa  metalică de pe şasiul de bază - cea de care se fixa potenţiometrul şi am folosit un potenţiometru de RR Zefir, care se prinde separat de carcasa aparatului printr-un şurub şi în partea cealaltă am lipit cu soluţie un bolţ mic de carcasă.

Sub plăcuţa de circuit imprimat a acestui potenţiometru am pus o şaibă distanţoare, pentru a evita ca rotiţa să frece în scala de sticlă.

 

Dar o să-mi cumpăr niste potenţiometre de la Adelaida sa le am de rezervă.

 

Vă mulţumesc de sfaturi şi încă sper ca la unul dintre prieteni să se găsească un potenţiometru original de Electronica S 631 T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va salut,Potentiometrul propriu-zis (cel de la "Adelaida" ) se poate adapta usor pe suportul celui de "Zefir" ( S-631TN2) dar butonul nu se va potrivi. Se poate monta cu succes cel de la S-631T ( inclusiv surubul ). Desi cele doua butoane, aparent, au acelasi aspect, nu sunt compatibile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca din punct de vedere mecanic se pot gasi solutii, cum ramane cu partea electronica? In schema valoarea potentiometrului este de 2,5K, iar ce se poate gasi acum are valor de 50K - 100K. Cum se comporta in circuit? Stiu ca la un Gloria aveam un potentiometru de 100K in loc de 250K si se auzea tarisor cu volumul la minim. Invers se aude foarte incet la maxim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bună întrebarea lui Dacos.

Eu speram ca la Adelaida sa gasesc ceva de valori apropiate, m-am gândit că s-a dat doar linkul spre Adelaida şi că exista acolo potenţiometre si de valorile cerute de noi.

La 1,8 lei merită să îl iei poate si mai multe şi apoi schimbi cumva potcoava - problema cu niturile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

se auzea tarisor cu volumul la minim

 

 

Asta poate avea doua cauze:

- cursorul nu ajungea la extremitatea conectata la masa.

- potentiometrul are caracteristica liniara si nu logaritmica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au fost două modele de potentiometri la radio Gloria, de 250k la modelele vechi cu finalul pe trz cu germaniu şi de 10k la cele mai noi, cu siliciu.

Edited by Vasile
Atentie la limbaj !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au fost două modele de puţometri la radio Gloria, de 250k la modelele vechi cu finalul pe trz cu germaniu şi de 10k la cele mai noi, cu siliciu.

 

:rade:  @zal, aici se discuta despre potentiometrele alea fara tija... vezi linkul din postarea #1.

In ceea ce priveste radio Gloria, toate modelele au avut potentiometru de volum de 250K, indiferent ca au fost cu finali germaniu, siliciu sau CI (vezi varianta S).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intrebarea era despre adaptare in montaj a unui potentiometru de 100K desi schema e conceputa pt un pot de 2,5k...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,La acest aparat nu este indicata montarea directa a unui potentiometru de alta valoare deoarece acesta face parte din circuitele RAA. Montarea altei valori va schimba caracteristicile acestor circuite avad ca urmare o functionare defectuoasa a etajelor AFI.. Se poate incerca montarea unei rezistente fixe in locul potentiometrului original ( aceeasi valoare ) , deci paralel pe C 14 ; astfel circuitele Raa vor ramane in starea initiala. Din punctul de interconexiune se preia capacitiv semnalul AF ( printr-un condensator de -> 1yF , daca este electrolitic se monteaza cu + spre dioda ) si se aplica pe capatul cald al noului potentiometru.( de valoare mai mare decat originalul ) Posibil ca o valoare de 10 - 50 K sa ofere rezultate satisfacatoare ( la Adelaida se vad si de 50K iar daca au intrerupator e posibil sa fie logaritmice ) Personal, nu am efectuat aceasta inlocuire ( adaptare ) exact la acest tip de radioreceptor dar in context, este singura modalitate accesibila prin care nu se modifica circuitele RAA. prin schimbarea valorii potentiometrului . La alte aparate, prin constructie, valoarea potentiometrului nu este critica in anumite limite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In paralel cu potentiometrul de 100 k liniar se pune o rezistenta de 3,3 k. Rezistenta de intrare a tranzistorului sunteaza cursorul, iar caracteristica devine aproape logaritmica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.