Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
validae

Toshiba model 2112DD arde tranzistorul serie cu B+

Recommended Posts

Vă salut, am de vre-o două zile un Toshiba 2112DD făcut în UK (lucrătură de excepție, părerea mea) care nu pornea. Am verificat la sânge condensatorii electrolitici găsind o grămadă cu probleme. După ce am dat gata condensatorii cu belele, am găsit tranzistorul Q845 (2SC2023 SANKEN) din sursă străpuns C-E. Acest tranzistor fiind montat ca o comandă a tensiunii B+ de 120V, am suspectat străpungerea tranzistorului final linii ON4409. L-am scos și măsurat, chiar l-am verificat pe o sursă de 140Vcc polarizat în bază cu o rezistență și e bun. Am montat în locul lui un BUT11A, și un bec în locul finalului linii, s-a ars instantaneu. OK zic, poate am subestimat consumul barei B+, am pus un 2SC2625 cu putere dublă și curent de trei ori mai mare. Ăsta a rezistat mai mult, vre-o trei secunde  :tryre . Având în vedere că pe bara B+ se află și o siguranță intactă, nu cred că se pune problema unui scurtcircuit în zonă.Am încercat să șuntez pe placă bornele C-E și să simulez tranzistorul în conducție, dar televizorul nu pornește așa, nici măcar ledul St-by nu se aprinde, bănuiesc că sesizează un supracurent sau altceva., Cu tranzistorul lipsă, sursa scoate tensiunea de 120V și ledul St-by se aprinde.

Mă puteți ghida ce să mai verific, că m-am cam blocat ?  Recunosc, televizoarele nu sunt punctul meu forte, dar mai repar ce pot pe la prieteni și vecini ocazional.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acolo este de ''sapat'' .....!!! Incepand cu amplificatorul de eroare si/sau optocuplor si terminind cu TOATE cele 5  tranzistoare din zona;inclusiv rezistentele de valoare mare (1Mega).... 

Edited by BUGHIU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune bec si scoate din circuit R861/862 si vezi ce face.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O să mă apuc iar de el acum, măsurasem deja toate celelalte tranzistoare din zona sursei și erau bune, rezistențele la fel. Într-adevăr e de ,,săpat,, la el...... ce mă dau în vânt după săpat  :rade:

Dar zic eu că merită efortul, chiar îmi place cum e lucrat. Chestia e că mi-e frică să mai pun iar un tranzistor în locul lui 2SC2023, că nu mai am decât un BUT11A și dacă-l bulesc și pe ăsta, nu mai am ce pune decât niște MJE 13007 care nu cred să reziste.Ar merge doar pentru probe să încerc cu un șunt între bornele corespondente C-E ale tranzistorului de pe placă ?

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu știu în ce condiții s-a defectat, e de la un spital unde lucrează o nepoată de-a mea, mi-a zis doar că nu mai pornea. Adevărul e că la câte precipitații cu descărcări electrice au fost.....n-ar fi exclus să fi fost și puțin trăznit.O să mai întreb despre asta.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ridica rezistentele mentionate , posibil scurt pe bara de 32V .

Edited by leoncris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ați fost inspirat, leoncris  acum am văzut că rezistența R862 era practic dezlipită de la un terminal, cred că atunci când am pus acel 2SC2625 care a rezistat trei secunde, s-a încins așa puternic și eu n-am văzut-o. Cred e un scurt pe bara de 32V, revin cu vești, mulțumesc pentru idee :aplauze

 

Revin cu tristețe, tocmai am bulit ultimul BUT11 din dotare, am ridicat cele două rezistențe și tv-ul a trecut pentru câteva secunde în st-by (ledul roșu ON), apoi sursa a țiuit a scurt și tranzistorul BUT11 :mort

Acum chiar că trebuie să sap  :rade:

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noroc c'a plouat si e pamantul ... moale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.