Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Toshiba model 2112DD arde tranzistorul serie cu B+


Postări Recomandate

Vă salut, am de vre-o două zile un Toshiba 2112DD făcut în UK (lucrătură de excepție, părerea mea) care nu pornea. Am verificat la sânge condensatorii electrolitici găsind o grămadă cu probleme. După ce am dat gata condensatorii cu belele, am găsit tranzistorul Q845 (2SC2023 SANKEN) din sursă străpuns C-E. Acest tranzistor fiind montat ca o comandă a tensiunii B+ de 120V, am suspectat străpungerea tranzistorului final linii ON4409. L-am scos și măsurat, chiar l-am verificat pe o sursă de 140Vcc polarizat în bază cu o rezistență și e bun. Am montat în locul lui un BUT11A, și un bec în locul finalului linii, s-a ars instantaneu. OK zic, poate am subestimat consumul barei B+, am pus un 2SC2625 cu putere dublă și curent de trei ori mai mare. Ăsta a rezistat mai mult, vre-o trei secunde  :tryre . Având în vedere că pe bara B+ se află și o siguranță intactă, nu cred că se pune problema unui scurtcircuit în zonă.Am încercat să șuntez pe placă bornele C-E și să simulez tranzistorul în conducție, dar televizorul nu pornește așa, nici măcar ledul St-by nu se aprinde, bănuiesc că sesizează un supracurent sau altceva., Cu tranzistorul lipsă, sursa scoate tensiunea de 120V și ledul St-by se aprinde.

Mă puteți ghida ce să mai verific, că m-am cam blocat ?  Recunosc, televizoarele nu sunt punctul meu forte, dar mai repar ce pot pe la prieteni și vecini ocazional.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

O să mă apuc iar de el acum, măsurasem deja toate celelalte tranzistoare din zona sursei și erau bune, rezistențele la fel. Într-adevăr e de ,,săpat,, la el...... ce mă dau în vânt după săpat  :rade:

Dar zic eu că merită efortul, chiar îmi place cum e lucrat. Chestia e că mi-e frică să mai pun iar un tranzistor în locul lui 2SC2023, că nu mai am decât un BUT11A și dacă-l bulesc și pe ăsta, nu mai am ce pune decât niște MJE 13007 care nu cred să reziste.Ar merge doar pentru probe să încerc cu un șunt între bornele corespondente C-E ale tranzistorului de pe placă ?

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu știu în ce condiții s-a defectat, e de la un spital unde lucrează o nepoată de-a mea, mi-a zis doar că nu mai pornea. Adevărul e că la câte precipitații cu descărcări electrice au fost.....n-ar fi exclus să fi fost și puțin trăznit.O să mai întreb despre asta.

Editat de validae
Link spre comentariu

Ați fost inspirat, leoncris  acum am văzut că rezistența R862 era practic dezlipită de la un terminal, cred că atunci când am pus acel 2SC2625 care a rezistat trei secunde, s-a încins așa puternic și eu n-am văzut-o. Cred e un scurt pe bara de 32V, revin cu vești, mulțumesc pentru idee :aplauze

 

Revin cu tristețe, tocmai am bulit ultimul BUT11 din dotare, am ridicat cele două rezistențe și tv-ul a trecut pentru câteva secunde în st-by (ledul roșu ON), apoi sursa a țiuit a scurt și tranzistorul BUT11 :mort

Acum chiar că trebuie să sap  :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări