Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
AlexP

Ajutor pentru driver motor stepper unipolar

Recommended Posts

Salutare! Sunt un newbie in domeniu. Am realizat de curand o placa pentru comanda a 3 steppere unipolare si dupa ceva test pe o singura axa mi s-a ars un microcontroler. Imi poate spune cineva daca am realizat ceva gresit in schema circuitului de mai jos?

post-231602-0-46241300-1405689075_thumb.png

Edited by AlexP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bizar desenata schema ta. Nu valori pentru resistente,etc...

 

O schema functionala:

Posted Image

As pune totusi un driver pe poarta Mosfeturilor.

Edited by thunderer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, uite aici  o schema proiectata de mine cu mosfeturi   pentru comanda unui motor pas cu pas unipolar. am realizat si cablajul  si functioneaza   impecabil. Atasez imagini:

Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Vreau sa mentionez  ca   iti trebuie ceva limitare de curent cand comanzi motoare pas cu pas, ele au  rezistenta mica si consuma.. eu alimentam din sursa cu limitare dar motorul meu avea    rezisntenta infasurarilor de   circa  2 ohmi si se alimenta la 12V.... eu mai am montajul dar nu il mai folosesc, daca nu te descurci iti trimit eu montajul prin posta contra cost desigur....
Daca  te apuci de schema mea sa imi spui ...ca sa iti spun  valorile, am si eu obiceiul sa nu  scriu valorile cand desenez, din simplul motiv ca eu proiectez  schema si cand  realizez  fizic  stiu ce valoare trebuie.... :rade:
Ps: invata  sa desenezi  scheme corect si mai ordonat, ca  asa  le intelegi mai bine.
Edited by Vlad Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri.

Daca desenam corect nu mai aveam nevoie de ajutor, in schimb dezordonat clar e:)).Cat despre schema, restul rezistentelor corespund cu cele doua notate.Cablajul e deja facut pentru toate axele si sincer nu prea stau bine cu banii ca sa ma apuc sa proiectez alt driver.

Totusi imi poate spune cineva ce e gresit in schema? Nu as vrea sa mai ard un alt pic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu dai toate nici un detaliu dar vrei sa fi ajutat !? Spor la ars microcontrolere

Share this post


Link to post
Share on other sites

sincer nu ai cum sa arzi  iesirea pic-lui cu acea schema, deaoarece din ce vad fiecare  legatura   de la pic la   mosfet-uri este   protejata   de acea  rezistenta de 1k care    limiteaza curentul la circa  5mA pe iesire.... si apoi tu injectezi   5 mA la 5V la mosfet si te astepti sa mearga calumea? aici iti trebuie  driver de curent recomand ceea ce folosesc eu max627 sunt ideale pentru  aplicatiile de  genul asta. Un mosfet cu canal n ca sa il deschizi  complet ai nevoie de   tensiunea de 10-12V (nu ma refer la alea     logice care se deschid  la 5V), si apoi tu nu il folosesti in regim de on/off, tu  il folosesti regim de comutatie cu o anumita  frecventa, deci ai nevoie de un curent de minim 1A ca sa  il comanzi corect, si apoi e posibil sa nu fie de ajuns daca  tranzistorul mosfet are  Ciss mare (in cazul asta  sa nu fie mai mare de  4000pf pentru 1A). Sunt multe de zis aici...

Edited by Vlad Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adevarat de zice Vlad Mihai. Adaug un posibil ringing din cauza unui PCB nu foarte bine conceput. Asta poate omori si un driver de 1A la frecvente mici (500-1000Hz). Am patit-o! Nu gasesc acum foaia de aplicatii in care discutau cazuri reale cu poze de PCB, va trebui sa citesti pe Internet. Reguli minime: trasee foarte scurte driver-Mosfet, nu foarte apropiate sa nu introduci un alt condensator (rezultatul traseelor paralele). D-asta evit si acea rezistenta de la poarta la masa. Prefer, daca am loc si driverul poate, sa pun o dioda peste rezistenta din poarta. 

 

In plus, motorul introduce o groaza de mizerii pe alimentare (chiar dupa un 7805). Controllerul are mari sanse sa crape din aceasta cauza. Zennere pe alimentarea controllerului nu ajuta foarte mult; recomand minimum alimentarea din alta sursa pentru controller. Masa va fi comuna, ceea ce nu te iarta complet de mizerii. 

 

O schema Controller + Opto + Driver + Mosfet ar fi solutia ideala (musai in ordinea indicata) si fiabila. 

 

LE: Recomand un TC4468 (ca-i deja cu 4 drivere), iar daca folosesti schema lui Vlad Mihai, nu mai pune rezistente (8 bucati) intre mufa controller (P4) si driver Max627. Driverul nu cere curenti mari de la controller.

Edited by thunderer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa este, max627 are impedanta mare de intrare si nu necesita  rezistente de limitare, poate doar cele de blocare in lipsa semnalului, dar eu le-am pus provizoriu  pentru protectie uC, chiar daca nu iti au rostul. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

LE: Recomand...

Daca e vorba de curenti nu prea mari eu recomand un breakout pe baza de A4899( (pe internet la chinezi e mai ieftin). E pentru steppere bipolare, e drept, tine numai pana pe la 1,5..2 A (depinde de racire), da' e bun de avut in vedere. Te scapa de bataile de cap cu semnalele de comanda ale stepperelor in cazul microsteppingului - se ocupa el de sinus/cosinus. Edited by Liviu M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. O sa incerc cu TC4468.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.