Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dual CV 20

Guest Marius-Valerius
 Share

Recommended Posts

Guest Marius-Valerius

Va salut,

De curand am achizitionat un amplificator Dual CV 20. Pe spatele lui scrie 2x9W, dar se aude ca si cand ar avea mult mai mult. Nu stiu ce tranzitori a avut din fabrica, dar acum e echipat cu TIP31 si au emblema Texas Instruments. Dar nu puterea este partea care ma intereseaza. Acel contur care in ziua de azi este cunoscut ca loudness si corectiile. Pe langa faptul ca am dat semnal in niste Jamo S 708 care speriau toate imprejurimile, corectiile imi par duse mult spre extrema. La niciunun alt ampliu nu am avut inalte atat de ascutite si nici bas atat de mult coborat. Intrebarea mea este: Acel aparat amplifica muzica sau face zgomot? Singurele boxe pe care suna bestial sunt niste Hitachi pe compresie, pe 2 cai cu difuzoare Isophon. Tot ce e bas reflex suna urat. Astept impresii si pareri. Scuze daca am scris cu caractere uriase. Scriu de pe tel si nu pot regla dimensiunea caracterelor. Va multumesc.

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Păi, la vremea lui nu erau difuri de joase atît de ''capabile'' ca cele de azi, membranele erau în general cu suspensia din carton sau pînză cauciucată, nu cauciuc vulcanizat. Nici difurile de înalte nu erau în stare să redea 20kHz. De aceea corecţiile sînt exagerate cînd e folosit cu boxe moderne. La fel sursele de semnal de atunci erau cam limitate ca bandă redată, un mag bun avea ceva în jur de 40Hz-16...18kHz, iar la radio în MF limitarea impusă e şi azi de 15kHz. Doar pick-up-ul era mai bun. Şi alte amplifuri sau scule din generaţia respectivă făceau ''impresie'' prin anii 90 cînd au început să fie aduse pe la noi.

Se poate modifica să sune mai normal.

...........

Trz sînt originali.

Edited by zal

Guest Marius-Valerius

Multumesc mult. Daca e in parametri normali, asa il las. Merg cu corectiile in zero daca vreau mai putin. Nu voi umbla in el, nici mufele DIN nu le-am schimbat. Il las asa cum e. Imi pare rau ca a trebuit sa schimb condensatorii de 1000uF din final. As fi preferat sa fie totul original. Totusi trebuie sa tin cont ca are si el o varsta :) . Cand ajung seara acasa il salut cu "Sa traiti! " .

Ce inseamna tehnologia "headroom" ? Am citit cateva articole dar nu am inteles prea bine din traducerea lui Google din germana in engleza. Headroom am auzit ca are Dual CV 80 , 40 si cred ca si CV 4 -despre care se spune ca are tranzistori pe Ge. Sunt asa buni tranzistorii pe Ge?

Va multumesc

Tranzistorii cu Germaniu sint cei care intr-o schema adecvata, ofera sunet asemanator Lampilor, suna mai cald si mai neutru decit tranzistorul pe Siliciu, insa nu se pot obtine puteri mari cu ei.

Headroom, este "o rezerva" de putere, adica daca un amplificator are 50W rms si un headroom de 3db, ampliful poate oferi si dublul puterii sale (100W), fiecare 3db inseamna dublul puterii.

Guest Marius-Valerius

Se pare ca voi ramane mult timp cu 2x9 W acasa :) . Acum cateva luni nici nu as fi conceput sa am in sufragerie mai putin de 50W pe canal. Stiu ca, daca asculti 10W la un ampliu de 100W ai distorsiuni mult mai mici decat de la un ampliu de 10W care merge la capacitate, dar intr-o sufragerie de bloc ( maxim 20mp ) nu ai ce face cu puteri. E ca si cum ai merge cu avionul pe centru. Si da, am ajuns la concluzia, ca poti dispera vecinii si cu 10W daca sunt pusi pe niste boxe potrivite, de un ampliu potrivit.

As putea cumva sa il ecranez? Sau mai bine sa nu imi bat capul...

Ptr ce să-l ecranezi? Multe amplifuri şi alte scule vechi nu au fost proiectate ptr poluarea de radiofrecvenţă de azi şi nu le deranjează, cel mult telefonul mobil dacă e prea apropiat.

...........

Trz cu germaniu au multe neajunsuri de aia s-a renunţat la ei, prin anii 50-60 erau singurele semiconductoare disponibile şi fiind contemporane cu lămpile, firmele se străduiau să obţină din corecţii un sunet apropiat de al amplifurilor pe lămpi, altfel nu le-ar fi cumpărat nimeni. În ziua de azi nu merită construit aşa ceva, doar ptr distracţie.

Au existat şi trz Darlington hibrizi, trz mic cu siliciu şi cel de putere cu germaniu. :rade:

Edited by zal

Se pare ca voi ramane mult timp cu 2x9 W acasa :) . Acum cateva luni nici nu as fi conceput sa am in sufragerie mai putin de 50W pe canal. Stiu ca, daca asculti 10W la un ampliu de 100W ai distorsiuni mult mai mici decat de la un ampliu de 10W care merge la capacitate, dar intr-o sufragerie de bloc ( maxim 20mp ) nu ai ce face cu puteri. E ca si cum ai merge cu avionul pe centru. Si da, am ajuns la concluzia, ca poti dispera vecinii si cu 10W daca sunt pusi pe niste boxe potrivite, de un ampliu potrivit.

As putea cumva sa il ecranez? Sau mai bine sa nu imi bat capul...

cu vreo 10-15W mi-am luat si eu o amenda acum vreo 11 ani. pusesem un difuzor de 6VA oval pe o cutie de carton si suna destul de bine atunci :)) . trepida totul prin camera...chiar si pe la vecini mai vibra cate ceva prin rafturi :)) . asa ca nu conteaza prea mult puterea la o camera. 

Edited by dj_ando_83

Guest Marius-Valerius

Multumesc pentru informatii, mi-au prins bine. Nu vom sti nicioadata tot si poate ca asa e mai bine :)

Toate cele bune!