Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
alexcore

Priza programabila pentru aparat de climatizare

Recommended Posts

Am un aparat de climatizare care vreau sa porneasca dimineata si sa se opreasca seara, acest tip de priza este potrivita pt asa ceva? In primul rand ma intereseaza sa nu afecteze in vreun fel negativ clima (nu este a mea) oprirea fiind echivalenta cu scoaterea din priza ? si nu oprirea din telecomanda, si in al doilea rand ar fi bine ca programul sa fie pe o durata cat mai lunga, adica sa o pornesc si sa uit de ea o luna, doua. 

 

Cam asa arata http://www.vitacom.ro/Products/65990/TIMER-DIG-01-GBAY/Priza-programabila-digitala-pentru-interior-goobay.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai incercat sa scoti clima din priza cand merge si sa o bagi apoi in priza dupa un timp ? sa vezi daca mai porneste?si mai tine minte setarile ?.Abia dupa testul asta te poti gandi la un ceas programator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar dacă rezolvi în alt fel pornirea (de exemplu, conectând în paralel cu butonul telecomenzii un releu ce  va fi acționat de priza programabilă) tot rămâne problema unor  inevitabile pene de rețea, care vor da peste cap setările.Ar trebui să pui și un UPS care să suporte sarcina un timp rezonabil, sau să faci o automatizare mai sofisticată care să controleze toate condițiile existente sau posibile în lipsa unui operator uman.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest iRoata

Folosesti doar partea de temporizare de la priza respectiva si o pui sa actioneze printr-un releu butonul On/Off al climatizarii (sau al telecomenzii); cred ca e cel mai simplu si fara riscuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mihaighe Da, tine minte 

 

validae Din fericire nu este cruciala racirea continua a incaperii, deci cateva ore nefunctionala - in cazul unei pene de curent - nu prezinta o problema. Plus ca sunt la un etaj distanta deci pot verifica daca stiu ca a fost furtuna/pana de curent.

 

iroata Cum spuneam nu este clima mea deci nu pot interveni in niciun fel cu vreo modificare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mihaighe Da, tine minte 

 

Pai atunci daca vrei sa porneasca dimineata si sa se opreasca seara cumpara o priza cu temporizator mecanic si scai ieftin de tot.Asa am la lumina la acvarii si merge de ani,numai ca la cateva luni mai fixez ceasul ca la retea nu este 50Hz fix si de asta mai ramane in urma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la urma am luat-o pe cea digitala, diferenta de 20 de lei nefiind chiar asa mare dintre ea si cea mecanica. Am reusit s-o programez si testez cu un ventilator, pare ca functioneaza. Inainte sa o montez in circuit cu clima totusi, vreau sa intreb daca consumul climei in modul racire de 1930W nu este prea mult pt consumul maxim permis prin priza de 3600W? Nu vreau sa se topeasca nimic sau mai rau.. Adaug o poza cu etichetele de pe clima si priza. 

post-199708-0-37618300-1405168025_thumb.jpg

Edited by alexcore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inteleg de ce complici atata. Eu am un climatizor, cumparat acum un deceniu, care are programator (toata comanda lui este alimentata de un transformator de cativa W) . Nu cred ca cele noi, de firma, nu au asa ceva. In al doilea rand, te-ai gandit la curentul de pornire ? Al meu, de 12000BTU, trage 24A la pornire (masurat). Pur si simplu o sa pulverizeze chinezaria pe care ai cumparat-o si s-ar putea sa defectezi si climatizorul. Asa ca mare atentie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da si eu am unul din 2004 care are tot tacamul cu programarea pe el si unul din 2012 care nu are prea multe optiuni si nici macar ceas ....Problema sta asa ... pornirea compresorului ia foarte mult curent, functionarea depinde de model  . Deci supradimensionarea releului e primordiala . A doua treaba programarea ... Poti pune un releu si pe butonul telecomenzii dar cine confirma ca aparatul tau e pornit ? un protocol cat de mic ar trebui gandit daca treaba asta e serioasa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

De la ora 18 merge prin priza minune, pana acum n-a tusit nimic nu s-a incalzit, iar clima nu are program de auto on/off chiar daca in manualul de utilizare asa arata, eu am alta telecomanda cu butoane mai putine. Inteleg ca problema ar fi la pornire cand ar trage cel mai mult curent, pai oricum primele zile voi fi pe faza. Sper ca in timp sa nu se uzeze releul din priza si sa faca probleme? Nu ma pricep, voi vedea. Sunt curios daca va decupla la 22 asa cum am programat. N-am vrut sa vin cu detalii ca sa nu complic subiectul, dar pt o imagine mai clara, clima este in casa liftului si mentine o temp normala pe timp de vara pt niste echipament IT. Asadar pot verifica daca totul este in regula - fiind doar la un etaj distanta si inteleg ca si baietii de la IT au un grafic in timp real cu temperatura echipamentului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa stai linistit si sa nu mai faci atatea drumuri, cel mai sigur este ca priza programabila sa comande bobina unui contactor iar acesta sa comande climatizorul-cred ca merita sa investesti cativa lei in plus pt. siguranta si linistea ta.

Edited by vera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va functiona fara probleme mult timp. Daca aparatul tau de climatizare la alimenare trece in modul pornit este ok.Eu am intalnit aparate de clima care la alimentarea cu tensiune treceau in modul standby si trebuiau pornite din telecomanda dar si aparate care treceau in starea in care erau la deconectarea de la tensiune.Al tau de care este? La conectarea la retea trece in on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, cand il bagi in priza porneste la setarie care au fost cand a fost scos. Tocmai am fost sus, a decuplat la 22 deci pana acum e bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acea priza digitala face fata fara nici o problema la cerintele Dvs., in plus fata de varianta mecanica, avand baterie de back-up inclusa, ceasul prizei programabile digitale nu va devia deloc in cazul unei pene de curent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.