Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
vallyyy

Tv philips 21PT5409 - imagine defocalizata

Recommended Posts

Va salut ! am un televizor Philips 21PT5409/sasiu L01.2E_AA care imi face ceva probleme la imagine,nu o mai focalizeaza cum trebuie si nici nu o incadreaza cum trebuie pe orizontala.Nu sunt de meserie electronist/depanator etc.,ma pot numi maxim amator, insa vreau sa va cer parerea cu privire la problema asta,ce piesa ar putea fi defecta ? La acest tv in 10 ani s-a schimbat de 2 ori tranzistorul stv9203a si un condensator,problema cu defocalizarea a aparut de vreun an si ceva.

Imi cer mii de scuze pentru ca nu pot oferii mai multe detalii, am postat un filmulet unde se vede ca siglele canalelor tv nu sunt incadrate corect,din pacate defocalizarea imaginii nu iese pe camera chiar ca in realitate,in realitate fiind mai accentuata

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q7eEeihzDLY&feature=youtu.be

Edited by vallyyy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca nu puteti regla focalizarea din potentiometrul aflat pe transformatorul de linii sus, atunci defocalizarea se datoreaza uzurii tubului cinescop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

STV9302 nu este tranzistor ci este circuit integrat ,folosit in partea de putere a deflexiei cadre!! Primul lucru ce trebuie verificat intr-un tv este : sursa de alimentare!! Dupa ce se constata ca ea functioneaza corespunzator se merge mai departe cu verificarile....!!! Legat de focalizare;cauzele pot fi multiple(potentiometru trafo linii,soclu tub si chiar tubul )  daca are oarece vechime!!

Edited by BUGHIU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc mult pentru raspunsuri,m-am jucat putin astazi la focus si la screen si a revenit totul la normal,singura problema care a ramas este geometria imaginii,am incercat din meniul service reglaje,dar fara succes,nu pot incadra imaginea cum trebuie,aici care poate fi problema ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe toate programele tv sigla este in ''afara'' ecranului?!?! Daca este asa si marginile,stanga/ dreapta ale imagini sant...drepte;posibil ca tensiunea de alimentare a final linii sa fie prea mare,altfel spus sursa NU functioneaza corespunzator!!! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar pe toate posturile nu e incadrata corect,cand ma joc din meniul service pot da sa se vada sigla, insa tot nu e incadrare corect,adica degeaba dau sa vad sigla din dreapta sus spre exemplu, ca apoi nu mai vad ce era incadrat in stanga sus,daca intr-adevar sursa este problema pot declara ca ma depaseste problema,adica speranta imi era sa fie din ceva simplu,gen condesatori bubuiti,vreun integrat care nu-si face treaba etc.. Multumesc inca o data pentru sprijinul acordat !  :aplauze

Edited by vallyyy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta aflati printr-o simpla masurarre a tensiuni de alimentare final linii!! Vedeti cat este tensiunea pe condensatorul 2561?!?! In functie de diagonala tubului,ar trebui sa fie 110v tub ''normal'' de 51-55 si  90 grade sau 125-140 daca este tub mai mare de 68 si de 110grade....Daca va deranjeaza asa de mult aceea sigla si alimentarea este ok ....schimbati condi de recuperare de pe colectorul final linii cu unul mai mic cu 1-2 nf la aceeasi tensiune,prin tatonare ,pana obtineti o imagine cadrata acceptabil.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic ca tensiunea +B , cea de 95V este ... marita.

Schimba C 2561 si 2409 cu 47u/160V - 105 grd.

De fapt , ar trebui o cura de electrolitici acolo.

Edited by leoncris

Share this post


Link to post
Share on other sites

2409 a fost schimbat recent de mine cu unul de 47uf/160v 85 grade in urma unor distorsiuni la imagine,rezolvarea am gasit-o tot pe un forum,nu inteleg importanta gradelor ?adica daca influenteaza cu ceva ca asta e de 85 , pe cel vechi nu mai retin ce scria, 2561( 47uf 160V 105 grade) pare ok din vedere,nu pare sa fie umflat,dar pentru cat costa il schimb maine si revin cu impresii. Va multumesc inca o data ca aveti rabdarea necesara cu mine care nu sunt din  domeniu

Edited by vallyyy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.