Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control turatie ventilator


Recommended Posts

Buna ziua. Am deschis subiectul aici, deoarece mi sa parut ca e cel mai potrivit loc.

Vreau sa controlez intr-un amplificator 2 ventilatoare, in functie de temperatura. Imediat m-am gandit la clasica scema cu LM317 si cu un termistor si cu o rezistenta.

Dar.

Am vazut pe un forum, nu mai retin exact pe care, un control al turatiei in functie de temperatura, care functiona astfel:

Alimentai montajul, ventilatoarele porneau la turatie maxima pentru cateva secunde (cred ca 2-3 sec.) si apoi reveneau la controlul in functie de temperatura.

Care ar fi cea mai simpla si totodata sa indeplineasca aceasta ''conditie''?

Din ce am vazut, in majoritatea amplificatoarelor PRO se afla acest control al coolerelor.

Va multumesc anticipat.

Link to comment

Pornirea ventilatoarelor la start up - indiferent la ce viteză - nu are , după părerea mea , decât rolul de a se verifica funcționarea lor , înainte de a fi prea târziu. Deci , dacă nu adaugi un circuit care să verifice funcționarea ventilatoarelor în cele 2-3 secunde , nu e decât fiță.

Link to comment

Vrei o schemă simplă totuși , am înțeles . Atunci poți folosi un regulator oarecare  - cu LM317 dacă zici și mai adaugi un temporizator cu LM555 ( sau chiar mai simplu ) care șuntează elementul activ al regulatorului timp de 2-3 secunde . Atenție , schemele ”clasice” liniare POT deveni instabile - depinde de CE controlează termistorul , de influența ventilatorului asupra temperaturii controlate , etc. De obicei în astfel de aplicații se recomandă un regulator PID liniar sau digital sau - preferabil după mine , căci precizia nu contează prea mult , unul cu histerezis. 

Link to comment

Puțin , da . Există riscul - din cauză că răspunsul termic este lent față de cel electric/electronic (și chiar răspunsul termic al radiatorului față de termistor , de exemplu ) ca sistemul să intre în oscilație . Exemplu : crește temperatura - termistorul reacționează relativ repede , e mic - mărești turația - radiatorul nu apucă să se răcească pentru că influența ventilatorului e redusă ( în multe scheme de amatori , cu ventilatoarele puse după ureche e așa ) - termistorul simte în continuare temperatură mare - turația crește în continuare , de obicei până la maxim . După un timp, radiatorul se răcește ( eventual ) - termistorul răspunde - turația scade dar , din nou , influența e lentă și turația scade în continuare... 

PID însemnă ”Proporțional Integral Derivativ” Denumirea e pompoasă , înseamnă că îi dau comandă ventilatorului proporțională cu diferența dintre actual și țintă nu cu dezechilibrul de la intrare. Cu alte cuvinte dacă am 125°C și vreau să ajung la 55°C îi dau ventilatorului toată tensiunea , pe măsură ce mă apropiu , scad tensiunea chiar dacă nu am ajuns încă la 55°C. Asta lungește timpul de restabilire la variații bruște - care , de altfel ar trebui să fie improbabile - dar elimină/reduce riscul de instabilitate.

EDIT Cer scuze celor care știu mai bine - e puțin simplificată și poate nu tocmai exactă explicația mea .

Edited by UDAR
Link to comment

PID-ul fără microcontroler la constante de timp de secunde - zeci de secunde nu-mi surâde . Microcontrollerul e o complicație - merită dacă faci asta pentru o sculă adevărată. Am spus și mai înainte - nu e musai să fie instabilă nici fără PID , e un risc doar. Eu zic s-o iei ușor . Fă-o pe aia cu LM317 dacă zici că ai o  schemă , vezi cum merge , și dacă e OK îi adaugi chestia cu 2-3 secunde la pornire . Mi-am spus părerea despre ea, nu mai repet. Am pus - implicit e drept - niște întrebări despre partea ”termică” - ce controlezi temperatura incintei sau a radiatorului, cum pui termistorul și ventilatoarele , etc. Niște detalii ar ajuta. 

Link to comment

Pai.

Vreau sa controlez turatia ventilatoarelor intr-un amplificator audio, in functie de temperatura. Etajul final are 120W, am 2 module.termistorul il pun in centrul radiatorului fiecarui modul, cu pasta termoconductoare.

Ventilatoarele sunt puse in capatul carcasei, pe colturi. Am atasat schema cu LM317.

Schema de temporizator de 2-3 secunde nu am gasit...poate ma ajutati voi.

post-204892-0-22159500-1404670475_thumb.jpg

Link to comment

Da, această schemă are un risc aproape nul de instabilitate . Tensiunea la ieșire va fi de 5-6V la temperatura camerei și de circa 12V la 40-45°C ( cu condiția alimentării la circa 15V ) . Alimentată la 12V va putea scoate doar cel mult 10-10,5V . În funcție de mărimea radiatoarelor s-ar putea ca ventilatoarele să ajungă foarte repede la turația nominală. Dacă ții cu tot dinadinsul la pornirea ”în forță” pe mîine am să-ți fac o schemă, în seara asta nu mai am răbdare .

Link to comment

O propunere:

post-176915-0-50803000-1404712578_thumb.png

 

Schema de baza este cea cu 317 si NTC, la care se adauga un PNP menit sa asigure la inceput pentru un scurt timp tensiune mai mare la iesire, ideea este simpla, C1 la alimentare este complet descarcat si va trage baza PNP-ului in jos, deschizandu-l, acesta la randul sau strapeaza NTC-ul prin R3 si asigura un curent mai mare prin divizor deci si o tensiune de iesire mai mare, dupa un timp R2 incarca C1 la tensiunea de la iesire si deci Q1 se blocheaza, in acest moment tensiunea este cea dictata de NTC. daca ideea prezinta interes, se poate completa cu valorile componentelor.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines