Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
alexcore

Ridicarea tensiunii secundare a unui traf toroidal

Recommended Posts

Am un transformator si as vrea sa-i ridic tensiunea cu vreo 2 volti, va functiona bine daca ii prelungesc secundarul (cu acelasi tip de conductor) si ii adaug spirele necesare? Este indicat sa innod sarma pe sarma sau pot folosi un conector cu surub ca sa fac prelungirea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca iti permite sa introduci ceva spire fara sa l demontezi e bine ..bagi cateva si apoi masori daca mai e nevoie mai suplementezi 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este indicat sa innod sarma pe sarma sau pot folosi un conector cu surub ca sa fac prelungirea?

 

Nu "innoda". In timp, sirma "innodata" oxideaza si slabeste contactul. Fa in asa fel incat contactul sa fie sigur. Cositoreste sau foloseste conector, daca nu poti cositori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, vroiam sa stiu daca e in regula ca secundarul sa nu fie "dintr-o bucata", multumesc pentru ajutor si sfat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă nu ai exact același tip de sârmă, poți pune în paralel mai multe fire ale căror secțiuni însumate să fie egale sau mai mari decât secțiunea originală. La fel nu contează profilul conductorului, poți pune platbandă în loc de fir rotund.Totul e să lipești bine conexiunea dintre ele și să izolezi bine.Bobinează cât mai strâns posibil să nu vibreze în sarcină.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am un transformator si as vrea sa-i ridic tensiunea cu vreo 2 volti, va functiona bine daca ii prelungesc secundarul (cu acelasi tip de conductor) si ii adaug spirele necesare? ...

Da, cu conditia sa bobinezi in acelasi sens.

Altfel, tensiunea de pe infasurarea suplimentara se va scadea din cea existenta.

Daca totusi bobinezi invers, fazarea corecta (asa se numeste operatia), se face conectand sfarsitul infasurarii suplimentare cu sfarsitul secundarului existent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

validae Inteleg, dar in cazul asta am exact acelasi tip de sarma, defapt provine din traful cu pricina caruia i-am scazut tensiunea acum cativa ani de la 21 la 13,5V. Totusi informatia este binevenita.

 

em2006 Aici va trebui sa fiu atent, insa Cred ca stiu care sunt inceputurile si sfarsiturile (are doua infasurari)

 

Voi reveni cu imagini dupa ce reusesc modificarea.

Edited by alexcore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă îndepărtezi suficientă izolație de pe secundar se vede clar sensul de bobinare, practic nu ai cum să greșești. Doar continui în sensul opus desfășurării sârmei secundarului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 si 3 sunt o infasurare, 1 si 4 cealalta. Eu voi continua bobinarea la capatul 2 si 4 corect?

post-199708-0-26836100-1404635828_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din ce văd în poză, pare a fi o înfășurare cu prize mediene, nu neapărat două înfășurări separate. Dacă verifici cu ohmmetrul între toate firele, dau continuitate între ele ?

Dacă da, atunci e vorba de o singură înfășurare cu prize, dacă nu, atunci sunt două secundare separate.Logic ar fi să continui bobinarea de unde ai scos spirele prima dată.Din unul din capete, sau simetric din amândouă ca să se păstreze simetria tensiunilor din prize. Depinde de unde ai scos ultima dată spire, ar fi bine să bobinezi câteva spire în plus și apoi să ajustezi prin eliminare din spire tensiunea dorită.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, deci cum spuneam mai sus aveam de gand sa ridic tensiunea de la aprox 13,5 la vreo 14,5 - 15V, asa ca m-am apucat de infasurat. Infasor, masor, infasor, masor. Ajung sa am 15V dupa puntea redresoare - fara condensatori - ce oricum nu aveam de gand sa folosesc. Perfect. Leg conductorii infasurati cu sfoara ca sa fie stransi pe miez si duc traful in alta camera (unde urma sa-l si folosesc). Masor si-mi arata vreo 19V... si de aici incep sa stric tot ce am lucrat mai devreme. Incep sa scot din spire, scot si scot si masor si iar scot. Desi tensiunea pare ca scade, multimetrul tot haotic imi citeste. Ajung sa scot din spire pana aproape de unde am inceput. In acest moment cred ca am doar 1 spira in plus.

 

In sfarsit dupa ceva timp imi dau seama ca influentez Eu multimetrul, in functie de suprafata contactului pe "bornele" izolate ale aparatului, sau firelor acestuia. ?!?! In sensul ca in functie de suprafata contactului cu partea izolata a bornelor si/sau a firelor imi arata o tensiune mai mare. Este normal asa ceva? Am legat bornele multimetrului de firele trafului, am luat mainile si tensiunea se stabilizeaza pe la 13,6. Imi mai dau seama ca are efect si sensul cum este traful bagat in priza, tensiunea oscileaza cu vreo 1,5 Volti. ?!?! Tocmai am masurat traful in incaperea in care am facut intai infasurarile, imi arata 12.2 si 13.2 daca ating cablurile multimetrului. 

 

In concluzie, probabil ca habar nu am ce fac asa ca ma dau batut, cel putin deocamdata. Pacat, aveam niste lipituri reusite cu care urma sa ma laud :rade:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Măsurătorile în curent alternativ sunt influențate de mulți factori perturbatori externi . Mai depinde și de multimetru ... Regula generală : nu atinge cu mâna nici una din borne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma refeream la curentul continuu, dupa puntea redresoare, si spuneam de bornele multimetrului Izolate cu cauciucul lor ala rosu si negru, nu am spus ca ating bornele metalice. Ba mai mult si firele (izolate) ale multimetrului acelasi fenomen il prezinta. Intr-adevar este un model ieftin de la Unit UT33C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Și după punte redresoare - chiar dacă curentul este întradevăr contiunuu (pulsatoriu ) - efectele parazite se manifestă. Presupunând , cum este normal , că transformatorul este bine izolat , atingerea sondelor chiar prin izolație , poate induce influențe capacitive semnificative . Din păcate , tot ce spun eu este teorie - doar tu , la fața locului, poți concretiza problema . Influența poziției ștecherului în priză ridică mari semne de întrebare. Cred că nu ne spui ceva - cu sau fără voie .

Edited by UDAR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu la ce va referiti in ultima parte insa ce va pot spune sigur este ca cunostintele mele in domeniu sunt foarte limitate :)) in rest, intrebati-ma si daca stiu va voi raspunde. Si da, sonda este termenul potrivit si nu borna, iata ca am mai invatat ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.