Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ridicarea tensiunii secundare a unui traf toroidal


Postări Recomandate

Este indicat sa innod sarma pe sarma sau pot folosi un conector cu surub ca sa fac prelungirea?

 

Nu "innoda". In timp, sirma "innodata" oxideaza si slabeste contactul. Fa in asa fel incat contactul sa fie sigur. Cositoreste sau foloseste conector, daca nu poti cositori.

Link spre comentariu

Dacă nu ai exact același tip de sârmă, poți pune în paralel mai multe fire ale căror secțiuni însumate să fie egale sau mai mari decât secțiunea originală. La fel nu contează profilul conductorului, poți pune platbandă în loc de fir rotund.Totul e să lipești bine conexiunea dintre ele și să izolezi bine.Bobinează cât mai strâns posibil să nu vibreze în sarcină.

Link spre comentariu

Am un transformator si as vrea sa-i ridic tensiunea cu vreo 2 volti, va functiona bine daca ii prelungesc secundarul (cu acelasi tip de conductor) si ii adaug spirele necesare? ...

Da, cu conditia sa bobinezi in acelasi sens.

Altfel, tensiunea de pe infasurarea suplimentara se va scadea din cea existenta.

Daca totusi bobinezi invers, fazarea corecta (asa se numeste operatia), se face conectand sfarsitul infasurarii suplimentare cu sfarsitul secundarului existent.

Link spre comentariu

validae Inteleg, dar in cazul asta am exact acelasi tip de sarma, defapt provine din traful cu pricina caruia i-am scazut tensiunea acum cativa ani de la 21 la 13,5V. Totusi informatia este binevenita.

 

em2006 Aici va trebui sa fiu atent, insa Cred ca stiu care sunt inceputurile si sfarsiturile (are doua infasurari)

 

Voi reveni cu imagini dupa ce reusesc modificarea.

Editat de alexcore
Link spre comentariu

Din ce văd în poză, pare a fi o înfășurare cu prize mediene, nu neapărat două înfășurări separate. Dacă verifici cu ohmmetrul între toate firele, dau continuitate între ele ?

Dacă da, atunci e vorba de o singură înfășurare cu prize, dacă nu, atunci sunt două secundare separate.Logic ar fi să continui bobinarea de unde ai scos spirele prima dată.Din unul din capete, sau simetric din amândouă ca să se păstreze simetria tensiunilor din prize. Depinde de unde ai scos ultima dată spire, ar fi bine să bobinezi câteva spire în plus și apoi să ajustezi prin eliminare din spire tensiunea dorită.

Link spre comentariu

Bun, deci cum spuneam mai sus aveam de gand sa ridic tensiunea de la aprox 13,5 la vreo 14,5 - 15V, asa ca m-am apucat de infasurat. Infasor, masor, infasor, masor. Ajung sa am 15V dupa puntea redresoare - fara condensatori - ce oricum nu aveam de gand sa folosesc. Perfect. Leg conductorii infasurati cu sfoara ca sa fie stransi pe miez si duc traful in alta camera (unde urma sa-l si folosesc). Masor si-mi arata vreo 19V... si de aici incep sa stric tot ce am lucrat mai devreme. Incep sa scot din spire, scot si scot si masor si iar scot. Desi tensiunea pare ca scade, multimetrul tot haotic imi citeste. Ajung sa scot din spire pana aproape de unde am inceput. In acest moment cred ca am doar 1 spira in plus.

 

In sfarsit dupa ceva timp imi dau seama ca influentez Eu multimetrul, in functie de suprafata contactului pe "bornele" izolate ale aparatului, sau firelor acestuia. ?!?! In sensul ca in functie de suprafata contactului cu partea izolata a bornelor si/sau a firelor imi arata o tensiune mai mare. Este normal asa ceva? Am legat bornele multimetrului de firele trafului, am luat mainile si tensiunea se stabilizeaza pe la 13,6. Imi mai dau seama ca are efect si sensul cum este traful bagat in priza, tensiunea oscileaza cu vreo 1,5 Volti. ?!?! Tocmai am masurat traful in incaperea in care am facut intai infasurarile, imi arata 12.2 si 13.2 daca ating cablurile multimetrului. 

 

In concluzie, probabil ca habar nu am ce fac asa ca ma dau batut, cel putin deocamdata. Pacat, aveam niste lipituri reusite cu care urma sa ma laud :rade:

 

Link spre comentariu

Ma refeream la curentul continuu, dupa puntea redresoare, si spuneam de bornele multimetrului Izolate cu cauciucul lor ala rosu si negru, nu am spus ca ating bornele metalice. Ba mai mult si firele (izolate) ale multimetrului acelasi fenomen il prezinta. Intr-adevar este un model ieftin de la Unit UT33C

Link spre comentariu

Și după punte redresoare - chiar dacă curentul este întradevăr contiunuu (pulsatoriu ) - efectele parazite se manifestă. Presupunând , cum este normal , că transformatorul este bine izolat , atingerea sondelor chiar prin izolație , poate induce influențe capacitive semnificative . Din păcate , tot ce spun eu este teorie - doar tu , la fața locului, poți concretiza problema . Influența poziției ștecherului în priză ridică mari semne de întrebare. Cred că nu ne spui ceva - cu sau fără voie .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări