Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
mreg

Reglarea turatiei ventilatorului in functie de temperatura

Recommended Posts

La birou avem o instalatie de ventilare a unui rack de telecomunicatii, in partea superioara are 4 ventilatoare de 220V care imping aerul cald generat de echipamente in sus. Inauntru in rack e un termostat cu un contact inchis/deschis care comanda pornirea simultana a venilatoarelor.

Problema mea este ca aceasta solutie este brutala, adica in momentul in care temperatura a atins pragul reglat toate ventilatoarele pornesc la turatia maxima, producand un zgomot infernal. Dupa doua trei minute se opresc si ciclul se reia la fiecare 10..15 minute.

 

Si acum intrebarea: cu ce se poate inlocui termostatul binar ca sa obtin o turatie variabila pe ventilatoare in functie de temperatura? Ventilatoarele ar trebui practic sa se invarta tot timpul, cu o turatie mai mica, si sa accelereze liniar daca creste tempreratura in rack. Practic la un moment dat s-ar atinge un punct de echilibru la care temperatura ar ramane constanta, cea setata pe acest nou regulator.

 

Pe net am gasit diverse echipamente de genul "variator de frecventa", dar foarte scumpe si pt motoare de sute de wati. Ventilatoarele mele au cativa wati pe bucata, in total nu mai mult de 50...100W.

 

Deci, exista un echipament "all in one" care sa faca ce mi-am propus?

Multumesc anticipat pentru sfaturi !

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motoarele asincrone au turatia fixa si proportionala cu frecventa. In cazul prezentat se pot monta patru termostate putin decalate, astfel in orice moment va functiona continuu numarul necesar de ventilatoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motoarele asincrone au turatia fixa si proportionala cu frecventa. In cazul prezentat se pot monta patru termostate putin decalate, astfel in orice moment va functiona continuu numarul necesar de ventilatoare.

 

Multumesc pt raspuns, dar la asta m-am gandit si eu, nu mi se pare o solutie buna, deoarece pe de o parte un ventilator o sa mearga cam tot timpul cu turatia maxima iar celelalte deloc sau putin. Deci un ventilator se va strica mult mai repede. Pe de alta parte chiar si un singur ventilator produce un zgomot foarte mare pe maxim. Dar daca ar merge 4 ventilatoare in paralel cu turatia 1/4-a parte a turatiei maxime, zgmomotul ar fi redus foarte mult, si debitul insumat ar fi acelasi ca al unui singur ventilator turat la maxim.

 

Un alt contraargument este ca e nevoie de 4 termostate, si mai trebuie separate si cablajele, acum cele 4 ventilatoare sunt legate in paralel cu niste fire scurte, legate la o borna colectoare si de acolo iese un singur cablu din blocul ventilator. Pt solutia cu 4 termostate trebuie instalate alte borne, date gauri, etc... este impracticabila idea.

 

Astept in continuare idei cu variator de turatie bazat pe frecventa in functie de temperatura. Este ok si un link la un echipament gata fabricat, nu neaparat sa-l construiesc eu din piese.

 

Stima

Edited by mreg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pare ca este foarte greu de gasit un regulator de turatie cu frecventa. Majoritatea sunt trifazat la trifazat sau cel mult monofazat la trifazat. SI nici nu includ senzor de temperatura. Costul total al solutiei complete s-ar putea sa ajunga la 1500 RON cel putin, de 20...30 ori cat costa solutia clasica cu termostat. Cred ca pot sa abandonez ideea si sa caut alte variante, de ex. cu ventilatoare DC la 12V si o schema de reglare a turatiei prin PWM in functie de temperatura.

Edited by mreg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ventilatoarele la 230V sunt cu motoare asincrone? daca da atunci fara controller nu scapati daca vreti o solutie profesionala. Varianta propusa cu termostate decalate este buna si daca va faceti probleme ca unul din ventilatoare va functiona mai mult atunci faceti "ciclizarea" acestora. Adica, o data pe luna schimbati ordinea astfel incat ventilatorul 1 devine ventilatorul 2 si ventilatorul 4 devine 1. Asa, uzura acestora este constanta la toate 4.

Daca motoarele la ventilatoare sunt asincrone si identice ca parametri atunci puteti face o combinatie serie-paralel cu relee de genul: 4 inseriate pe turatie minima (adica turatia 1), doua ventilatoare inseriate pentru turatia 2, doua inseriate plus doua inseriate cele doua serii legate in paralel pentru turatia 3 si toate legate clasic (ca in prezent) pentru turatia 4 adica maxima. Pentru reducerea uzurii la turatia 2 se poate face ciclizarea o data pe luna schimband "seria" de ventilatoare folosita. Este singura varianta pe care o vad si care poate fi folosita fara a avea controller. Schimbarea conexiunilor se poate face cu relee comandate de termostate (fara histerezis).

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ventilatoarele la 230V sunt cu motoare asincrone?" - nu stiu ce sa zic, deci sunt ventilatoare care merg direct de la 220V si nu li se poate regla turatia prin tensiune, adica la 110V are aceeasi turatie ca la 220V.

 

Am gasit un regulator de frecventa trifazat pana la urma, dar nu stiu cum sa-l leg.

 

Seamana cu asta:

http://www.tools.store.ro/pompa-circulatie-wilo-stratos-pico-25-1-4.html

 

Regulatorul are intrare 230V monofazat, are o electronica cu un potentiometru care variaza turatia prin reglarea frecventei si niste borne de iesire care in momentul de fata sunt legate la un motor trifazat. E o pompa dezafectata de la o instalatie de incalzire centrala care recircula apa prin calorifere.

Eu as dori sa elimin motorul si sa leg in stea 3 ventilatoare ca sa iasa un fel de grup ventilator trifazic. Dar nu sunt convins ca merge. E buna ideea ?

 

Daca imi iese chestia asta, atunci mai departe as putea sa pun in loc de potentiometrul de la turatie o termorezistenta care sa fac ce vreau pana la urma, cand creste temperatura sa creasca turatia?

Edited by mreg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Le poti lega in triunghi...Intre cele 3 faze ale convertizorului de frecventa ai 230 V; nu este precum la trifazicul de la retea~400V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scrieti codul ventilatorului ca sa stim despre ce discutam pentru ca am impresia ca acele ventilatoare au comanda electronica. Altfel nu s-ar explica aceeasi turatie si la 220V si la 110V. Daca au comanda electronica sunt mai greu de modificat si in mod sigur nu vor accepta regulatorul de la pompa.

Inlocuirea potentiometrului cu un termistor se face ori cu doua termistoare, unul ntc si unul ptc identice si inseriate ori cu o rezistenta fixa si un termistor ntc. Trebuie sa aflati valoarea potentiometrului ca sa faceti modificarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.