Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Hitachi HA-1800


Guest teofil
 Share

Recommended Posts

Guest teofil

Salutari! Am intrat in posesia unui asemenea amplificator care contine pe partea de final un STK463. Il pun in functiune si integratul merge, l-am schimbat cu un STK465 ca are aceleasi configuratii ale pinilor doar valorile difera putin si rezista pana la +-35v, din cate am masurat avesta e alimentat la +-26v, crezand ca e integratul de vina. Ampliful e la maxim si nu scoate putere. Am verificat sa vad intrarile stk-ului si merg bine, daca introduc semnal direct in stk cu volumul la minim difuzoarele ”duduie”. Sa fie problema pe partea de intrare?Am schimbat rezistoarele de pe iesire de 0,33ohm/1w cu 0.33ohm/5w ca unul era cu rezistenta infinita. Alta ”problema” nu am descoperit pana acuma, nici vizibil nu par a fi plesnite componente pe placa...Specific si ca egalizatorul merge, el fiind pasiv din cate vad eu...Incerc sa pun si o schema electrica gasita pe net a acestui amplificator, iar daca vedeti ceva ce as mai putea verifica si puteti sa-mi recomandati sa fac.Va multumesc anticipat!post-192833-0-92748200-1404206388_thumb.png

Edited by teofil
Link to comment
Share on other sites

Stai că nu pricep, avea STK463 bun şi mergea bine în amplif, original şi l-ai schimbat cu un STK465? Ai vrut să-l verifici pe 465?

.............

Ai un circuit de mut la intrarea STK-ului, după volum cu Q701L,R comandat de Q801 din sursă. Verifică-l pe acesta şi C806, ZD802.

Lîngă STK verifică separat şi R715, se mai devalorizează uneori.

Link to comment
Share on other sites

Guest teofil

Deci ca sa se inteleaga stk-urile sunt bune si 463 si 465 merg bine doar eu am crezut ca 463 ii problema, ca am mai avut probleme cu finali arsi tda-uri sau tea-uri in amplificatoare mai simple.Pentru 465 am facut un kit pe care urmeaza sa il folosesc, da acuma amplifu asta ii la depanat si nu m-am gandit sa verific intrarile direct in stk si de-aia l-am schimbat.Apoi am observat aceeasi problema ca si la 463. Intrarile stk-ului functioneaza bine.O sa verific maine cred componentele alea, am vreo doua rezistoare care se incalzesc destul de considerabil cu toate ca is de 1 sau 3watt, o sa ma uit care is si o sa specific.Multumeac inca o data !

Link to comment
Share on other sites

Guest teofil

Mda am verificat si dioda zener care indica 6,8v - 6,9v dupa schema asta: post-192833-0-18979600-1404282683_thumb.jpg

Tranzistorii i-am verificat dupa teoria luata tot de pe net de undeva:

 

”Ca sa vezi daca este bun tranzistorul setezi aparatul de masura pe functia "continuitate" si faci urmatoarele masuratori:1). Plusul la baza si minusul la emitor - trebuie sa conduca2). Plusul la emitor si minusul la baza - nu trebuie sa conduca3). Plusul la baza si minusul la colector - trebuie sa conduca4). Plusul la colector si minusul la baza - nu trebuie sa conduca5). Plusul la colector si minusul la emitor, plusul la emitor si minusul la colector, cu baza in gol, nu trebuie sa conduca.

 Indicatiile sunt pentru tranzistoare NPN. In cazul tranzistoarelor PNP se inverseaza plusul cu minusul.”

 

Asa tranzistorii indica faptul ca sunt ok dupa masuratoarea facuta asa, si am refacut lipiturile tranzistorului Q801.

 

Si in final merge dar tot oscileaza volumul... Adica acuma merge tare, normal si dupa cateva secunde slabeste putin din volum in asa fel incat dau la maxim potentiometrul de volum si se aude incet si clar, amplificat putin sub 50%. Vad ca daca apas butoanele din fata fac ceva figuri, probabil si alea is oxidate.

O sa ma uit si peste ele.

 

Inca un lucru ce am observat daca ating anodul ZD802 sunetul este umpic distorsionat si la un nivel micm dar in acelasi timp daca ating oricare pin al rezistorului R804 sunetul este clar si amplificat la nivel normal. Ce insemneaza lucru asta? Am si masurat tensiunea intre R804 si ZD802 si am 31,2v, pe un pin al R804 si pe celalalt 17,2v si asa cu aparatu de masura intre cele doua componente merge bine, daca iau sonda jos de pe o piesa se aude mai incet si face figuri.

Ar trebui schimbat ceva acolo? Ce anume?

Dar multumesc pentru sfaturi pana acuma.

Edited by teofil
Link to comment
Share on other sites

R804 şi 805 sînt alimentarea preului de doză magnetică, ce treabă ai cu el? Sper că nu ai băgat semnal pe intrarea respectivă.

Verifică placa de lipituri reci, crăpături, coroziune şi alte defecte mecanice. O poţi face pe porţiuni ciocănind uşor pe partea cu piesele sau privind cu lupa partea cablată. Verifică şi piesele mecanice ca comutatoarele şi potentiometrii. Simptomele cam asta indică.

N-ar strica să schimbi şi condensatorii electrolitici îmbătrîniţi.

Edited by zal
Link to comment
Share on other sites

Guest teofil

Deci la oprire daca am volumul mai incet sunetul se opreste treptat, daca ii mai tare volumul sunetul se opreste aproape instant. Nu inteleg de ce merge bine o bucata cateva minute apoi sunetul scade destul de mult si doar daca repornesc amplifu revine, daca nu nu isi revine...

Link to comment
Share on other sites

După ce ai verificat totul şi e în regulă şi ai înlocuit electroliticii bătrîni, ampliful tot aşa face, verifică şi cea mai ciudată piesă din schemă, acel tiristor în capsulă mică, numit SCR de ei. Îl scoţi şi-i faci un montaj de test.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest teofil

Amplificatorul merge bine daca pe zd802 pun o rezistenta de o valoare relativ mica (330ohm) fara sa se incalzeasca stk-ul in conditii normale decat la solicitari puternice.

Am schimbat zd802 si tot asa face. Inca electroliticii nu i-am schimbat dar cat de repede fug dupa un pumn de condensatori. Pe zd802 ar trebui sa masor o tensiune de 6,9V dar eu am doar 4.6V, semnifica ceva asta?

Link to comment
Share on other sites

Guest teofil

bun dar care ar fi problema pentru care nu se aude sunetul normal doar ca si cum ar fi ars stk-ul?

Cum am zis trebe sa schimb electroliticii, ma gandesc si sper ca asta sa fie problema.

Link to comment
Share on other sites

electroliticii nu i-am schimbat dar cat de repede fug dupa un pumn de condensatori

 

 

Daca nu e nici un electrolitic umflat sau cald in functionare, lasa-i in pace. Ai putea avea surpriza ca unii noi sa aibe o viata mult mai scurta decit "batrinii" din aparat.

Link to comment
Share on other sites

Guest teofil

Am scos din schema R808 cum ati spus dl. Zal si amplifu se comporta curat, merge la performantele maxime cat nu scoate difuzoarele de 80w din cutii.Cand conectez rezistorul inapoi nu se aude nimic.Care ii "buba" pana la urma? Tiristorul?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines