Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

McIntosh ?


Guest magistratul
 Share

Recommended Posts

A fost o mare agitaţie acum cîţiva ani pe forum, toată lumea vroia să cloneze unul, măcar cel mai simplu şi nu am văzut nimic concret în final.

Problema atunci erau trafo de ieşire cu miezuri 2C+2C, acum văd că firma a trecut la E+I, practic acelaşi lucru dar mai ieftin, păstrînd bobinarea multifilară. Oricum, nu mai e acelaşi 275 de pe vremuri, ăsta e o variantă ieftină, şi asta nu zic legat de piesele pasive din interior, acolo e un exemplu contra audiofililor (Wima).

În afară de ţigănia cu leduri sub acele aşa zise 12AX7/ECC83 pe calapod de ECC88, probabil de origine JJ, adică pocnitori, n-aş avea ce să-i reproşez, un cumpărător actual şi conştient le-ar schimba imediat cu altele adevărate.

Sper că şi preţul reflectă realitatea.

Edited by zal
Link to comment
Share on other sites

Guest gabriele

Am in lucru eu ceva asemanator ,diferenta e ca am prevazut si control de volum si selector intrari !!

Link to comment
Share on other sites

Ar fi interesant. Trafo cu ce fel de miezuri vor fi şi ce posibilităţi de bobinare multifilară aveţi? Mai sînt şi alte firme care au lucrat după astfel de scheme, însă nu se cunosc date despre trafo.

Link to comment
Share on other sites

Si-apoi aia toarna in rasina toate trafurile, inclusiv cele de iesire..cineva spunea ca trafurile de iesire nu trebuiesc impregnate...eu unul, prefer sa ma iau dupa "cineva"....

In rest, super frumos, inox, alea, alea..iar daca si pretul reflecta realitatea, vb lui @zal, atunci e ok.

Link to comment
Share on other sites

Multe trafo sînt impregnate măcar cu bitum, lac sau răşină (în ordinea istorică), să nu zbîrnîie, mai ales cele de reţea, dar şi din cele audio.

Aici însă e vorba de turnare în ceva răşină sau zmoală, cred că prima variantă, că nu se văd aburi. Majoritatea celor închise în cutii sînt şi turnate. În plus, cutia are şi rol de ecran magnetic, altfel trebuiau montate defazat cele trei trafo.

Link to comment
Share on other sites

Guest gabriele

Trafurile sunt (trebuie) montate oricum defazat ....personal voi folosi E+I si mult fier, mult fler.....clientul doreste 75w/canal , fiabilitate si calitate maxima ,voi folosi KT88 desigur configuratie ultraliniar . Momentan astept sasiul din inox oglinda (croit pt .tola E20 )

Edited by gabriele
Link to comment
Share on other sites

Ar fi interesant. Trafo cu ce fel de miezuri vor fi şi ce posibilităţi de bobinare multifilară aveţi? Mai sînt şi alte firme care au lucrat după astfel de scheme, însă nu se cunosc date despre trafo.

  Transformatoarele pentru aceste tipuri de amplificatoare ar fi ultima problema,cred ca mult mai importanta ar fi configuratia schemei nu-i de gluma sa ataci tuburi finale in PP care au ca sarcina un transformator de tip U.T.C,stiu ca userul @sebi_c are in studiu dar si in lucru o astfel de configuratie,iar Sebi face parte dintre cei care stiu ce spun si ce fac,adica nu face niciodata orbeste sau cu copy/paste.

Problema transformatoarelor de iesire pentru McIntosh au fost tratata cu ceva timp in urma pe acest forum.

In ceea ce priveste filmuletul,este o chestie interesanta dar o sa fiu de partea lui @zal,adica prea este manelizat si LED-ificat,chiar de prost gust as spune...,o chestie cam neserioasa, stirbeste din prestanta si seriozitatea unui amplificator McIntosh,parerea mea.

 In poze principiul McIntosh si schema MC 275 (old) nemanelizat!.

 

P.S pentru cine este interesat ii pot trimite pe un mail datele exacte pentru a realiza OT-uri pentru MC 275,nu va speriati nu-i mare inginerie,credeti-ma va trebuie tole de calitate E+I E19 cu suprafata sectiuni de 22.8cmp (grosimea pachetului de 60mm,chiar cel din filmulet) e totusi un PP si nu trebuie fier prea mult,bobinaj cu patru fire pentru primar si cinci fire pentru secundar si ...multa rabdare.

  Cred ca ati remarcat!!! ... transformatoarele NU sunt impregnate in lacuri sau alte "dracovenii",este doar turnata o rasina in carcasa lor de protectie  pentru a preintampina vibratiile si cam atat,dar peste (intre) bobinaje nu-i nimic turnat,tensiunea (mecanica) in fir la bobinaj este foarte bine reglata in asa fel incat spirele sa fie foarte bine stranse impiedicand miscarea (vibratia) lor la trecerea curentilor de AF.

post-175212-0-54307200-1404203380_thumb.jpg

post-175212-0-56225300-1404203410_thumb.jpg

Edited by LMOlimpiu
Link to comment
Share on other sites

Si-apoi aia toarna in rasina toate trafurile, inclusiv cele de iesire..cineva spunea ca trafurile de iesire nu trebuiesc impregnate...eu unul, prefer sa ma iau dupa "cineva"....

 

 

In primul rind trebuie facuta diferenta intre impregnare si incapsulare. Incapsularea nu presupune obligatoriu ca materialul de incapsulare sa patrunda in bobinaj.

In al doilea rind, ar trebui sa nu te iei dupa "cineva" fara sa gindesti/analizezi informatia. Ca sa nu fi indus in eroare. Asculta tot, iar apoi triaza informatia.

 

Lipsa impregnarii face ca spirele in vibratie sa produca distorsiuni tot asa cum armaturile in vibratie ale unui condensator produc distorsiuni.

Impregnarea intepeneste spirele si micsoreaza vibratia spirelor reducind distorsiunile. Imi amintesc ceva relatat de VTP cu mult timp in urma. Sper ca-mi aduc bine aminte. Era vorba de un transformator impregnat in ceara+parafina. Daca era pus la caldura linga lampi suna mai prost. Fiindca se inmuia ceara si spirele incepeau sa vibreze din nou(explicatia mea). Cu un ecran termic intre lampi si transformator incepea din nou sa sune bine. Fiindca cera devenind din nou solida intepenea spirele reducind distorsiunile(explicatia mea). Efectul era audibil.

 

De ce exista totusi si contraexemple in care un transformator suna mai prost dupa impregnare ?

Pentru ca se foloseste material prost si se foloseste o tehnologie gresita.

Principala problema a materialului de impregnare e permitivitatea. O permitivitate prea mare a acelui material face ca sa cresca mult capacitatile parazite dintre spire sau straturi. Din cite cunosc niciun material folosibil la  impregnare nu are o permitivitate mai buna ca cea a aerului. Cu orice am dislocui aerul dintre spire tot vom avea un raspuns mai prost la inalta frecventa fiindca cresc capacitatile parazite. Chiar si teflonul, presupunind ca am putea sa-l folosim, are de doua ori mai mare permitivitatea decit aerul.

 

Cu alte cuvinte impregnarea dar si lipsa impregnarii au in acelasi timp si ceva bun dar si ceva rau. Impregnarea are avantajul micsorararii vibratiei spirelor iar lipsa impregnarii are avantajul unei capacitati parazite intre spire mai mici.

 

Modificind tehnologia putem sa raminem cu micsorarea vibratiei dar si cu capacitate mica intre spire. Un traf cu un raspuns bun pe semnal dreptunghiular si neimpregnat va avea un raspuns prost odata cu impregnarea. Mai exact i se va rotunji coltul din stinga palierului. Traful facut sa fie impregnat trebuie sa aibe un cioc in stinga palierului in asa fel ca dupa impregnare, acel cioc micsorindu-se, sa arate corect.

Cu alte cuvinte marind izolatiile si intre spire dar si intre straturi se compenseaza efectul negativ dat de permitivitatea mare a materialului de impregnare.

Transformatorul neimpregnat va avea distorsiuni mai mari si la medie frecventa nu numai la inalta frecventa numai ca pentru a le pune in evidenta e nevoie de un distorsiometru. Fiindca nu vorbim doar de capacitati parazite, mai sunt si alte aspecte.

 

Nu cred ca mai trebuie precizat ca materialul de impregnare trebuie sa aibe si bune calitati izolatoare.

Edited by adigh
Link to comment
Share on other sites

Deşi pe spatele amplifului scrie Mc275, prin saitul firmei apare ca fiind Mc275B, evident că schema nu mai are legătură cu cea originală de acum zeci de ani. Identic la exterior e şi Mc275 50th Anniversary, pare mai bine făcut, în unele poze se vede că foloseşte alte lămpi, evident 12AT7 şi 12AX7 normale, nu ECC88 modificate şi KT88 înalte, în alte poze apar aceleaşi 12AX7  pe calapod de ECC88 dar alte 12AT7 chinezeşti, cu ecran între triode, iar finalele sînt KT88 scurte. E zăpăceală totală, era şi o discuţie în urmă cu ani despre KT88 pitice, zise pocnitori chinezeşti pe DiyAudio. Or fi ele sortate de McIntosh, dar mi-a scăzut respectul ptr ei. Or fi în criză?

Ciudate măsurătorile de acum cîţiva ani de pe un model anterior: http://www.stereophile.com/content/mcintosh-mc275-power-amplifier-measurements Un canal nu seamănă cu altul.

Link to comment
Share on other sites

.............................Or fi ele sortate de McIntosh, dar mi-a scăzut respectul ptr ei. Or fi în criză?.........................

 

Nu, stimate coleg. E doar goana dupa profit. 

Mai stiu eu o firma de confectii metalice, proiectantul in Catia5 ii zicea profil I de 100, patronul punea de 80...suruburi de M36, el pune de M28...si ex sunt cu miile...scuze de off-topic.

Edited by Untold
Link to comment
Share on other sites

Corect, n-am vrut să fiu atît de direct. Concurenţa asiatică, cu productivitatea şi costurile mici îngroapă marea economie americană. Sincron şi calitatea scade ptr a reduce costurile, iar prostul gust în materie de design se răspîndeşte.

................

Studiind mai atent poze cu rezoluţie mare, acele 12AT7 şi 12AX7 ce le credeam mai răsărite sînt chinezării pe calapod de ECC85, cu ecran între triode. Probabil că un set nou ptr un amplif costă o căciulă de bani luate de la firmă, căci le văd şi pe variante mai vechi de 275 sau pe modelul mono Mc75.

Edited by zal
Link to comment
Share on other sites

E o chinezarie cap-coada acel amplificator...nici tabla de inox decupata cu laser din care e confectionat sasiul nu-mi pare prea groasa/rigida, iar PCB-ul ala plantat cu SMD-uri e dezgustator, trafurile de iesire sunt executate in stil chinezesc, puteau macar sa puna o tesatura de fibra de sticla, nu scociul ala ieftin.

Link to comment
Share on other sites

Guest gabriele

Posibil ca si clientul meu sa vrea leduri ...sub lampi,referitor la sasiu ,eu voi folosi sasiu de 2mm deci foarte robust ...circuit poit to poit,in max 2 saptamini voi incepe montajul :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines