gtudoran Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 Salutare domnilor, Am o mica problema si daca se poate am nevoie de putin ajutor din partea voastra (va multumesc anticipat cu aceasta ocazie). Se da urmatoarea configuratie: uC Atmega 328 (magistrala I2C) -> PCF8574 -> ULN2003 -> relee 5v Comportamentul este cel putin bizar: - primele 3 relee actioneaza cum trebuie si se comporta normal - in cazul in care comanda pe primele 3 relee nu este actionata, urmatoarele 3 relee nu aclanseaza Ceea ce am observat din masuratori: - tensiunea la intrarea ULN2003 este de 1.6 / 1.7v - caderea de tensiune pe releele care functioneaza este de 0.8 / 0.9v - caderea de tensiune pe releele care nu functioneaza este de aprox 2v Ceea ce ma duce cu gandul la urmatoarea problema: ultimele 3 iesiri nu sunt trase catre masa asa cum trebuie... acum din ce motiv se poate intampla acest lucru? Credeti ca sunt necesare niste rezistente de pullup pe iesirile integratului PCF? Sau... sunt alte probleme. Cu respect si multumiri anticipate, Gabriel Tudoran Link to comment
Depanatoru Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 (edited) Dupa cum scrie in datasheet iesirile PCF-ului sunt asimetrice , adica pot suge 25mA pe "low" dar nu debiteaza decat 300uA pe "high" . Trebuie rezistenta de pull-up si inversata logica on/off a releelor, asa probabil "moare" tensiunea "high" , tranzistorii din ULN2003 consumand mai mult curent ca sa se comande corect. Se comporta ciudat ca nu or fi perfect egali tranzistorii si e la limita comanda... daca nu sunt alte greseli Edited June 29, 2014 by Depanatoru Link to comment
gtudoran Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 Va multumesc pentru raspuns, de fapt standard iesirile PCF-ului dau doar 0.1mA (100uA)... ideea este ca intelegeam sa nu functioneze nici unul ... dar mirarea mea a venit de la faptul ca....primele 3 functioneaza urmatoarele 3 nu... si asta se intampla cu toate 3 integratele ULN pe care le am la dispozitie. Link to comment
Depanatoru Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 Pai din ce ai masurat pare sa rezulte clar ca nu "tine" tensiunea high , daca masori numai 1,6V pe intrari la ULN , in loc de 5V cum ar fi normal . Alte probleme de soft , legarea releelor , etc trebuie sa le descoperi tu Link to comment
XAN77 Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 scoate ULN din soclu și măsoară pinii de la PCF, ar trebui să fie 5V. Pune rezistențe de limitare între PCF-ULN, poate suge ULN-ul mai mult decît suportă pe high PCF-ul. Rezistențe de 15K ar fi ok. Link to comment
gtudoran Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 La pinii de iesire PCF sunt 5v am masurat deja, atunci cand sunt cuplati la ULN tensiunea este de 1.6-1.7v... ceea ce ma duce cu gandul ca ... e cam de ajuns sa deschizi un darlington ... dar dracu stie cum sunt facuti... in cam nici o schema nu am gasit rezistente de limitare intre expander si uln... o sa incerc sa pun si asa ceva. In simularea in proteus daca pun PULLup se pare ca nu trebuie sa schimb logica ..cand am 1logic pe port atunci am 5v de la pullup, iar cand am 0 logic atunci tensiunea de 5v este trasa la masa prin PCF ... care se pare ca suporta 25 de mA sink. Link to comment
Depanatoru Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 ULN-ul e compus din Darlingtoane care au rezistenta de limitare in baza , le trebuie curent de cel putin 350uA ca sa se comute la saturatie , curent pe care PCF8574 nu-l poate da la 5V . Cine stie ce ciudatenii apar daca iesirile acestuia sunt solicitate mai mult decat pot da . Cu pull-up se rezolva , dupa cum am zis PCF8574 poate "suge" curent dar nu poate sa debiteze , te poti gandi in cazul asta ca si cum ar avea iesiri cu colectorul in gol Link to comment
gtudoran Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 Multumesc frumos pentru timpul acordat si ajutor. Se pare ca asta era. Am incercat cu rezistente cuprinse intre 15k si 1k functioneaza asa cum trebuie.... ca sa fie in partea de siguranta cred ca o sa folosesc 15k. Inca odata multumesc pentru pont. Cu respect, Gabriel Tudoran Link to comment
Depanatoru Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 (edited) N-are nimic daca sunt rezistentele 10K sau mai putin , ideea e sa se comande calumea tranzistoarele din ULN la saturatie , urmaresti sa cada aproape toata tensiunea de 5V pe relee cand sunt activate Edited June 29, 2014 by Depanatoru Link to comment
Recommended Posts