Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare


Jacobs
 Share

Recommended Posts

 Am vazut la mai multe circuite de obicei amplificatoare faptul ca alimentarea se face atat cu tensiune pozitiva cat si cu tensiune negativa de exemplu +9V si -9V, caz in care apare si masa (_|_ ). Nu stiam cum se face astfel alimentarea pana am vazut un redresor cu transformator cu priza mediana care scoate + - si 0v adica borna din mijloc. Intrebarea mea este daca pot utiliza  un transformator fara priza mediana si sa conectez tensiunea negativa cu masa.

Link to comment
Share on other sites

@Jacobs postarea ta nu lasa foarte clar de inteles care ar fi dilema cu care te confrunti, voi incerca insa sa contribui la risipirea dubiilor tale. Alimentarea simetrica ( careia i se mai spune si alimentare dubla ), este folosita cu precadere in audio si este necesara datorita naturii semnalului audio care poate fi interpretat simplist vorbind cu o sinusoida ( plec de la premisa ca stii ce este una sinus si parametrii care o caracterizeaza ), cu alimentarea simetrica semnalul audio este foarte usor de reprodus. Se vorbeste despre 2 tensiuni, una pozitiva si una negativa, ambele cu referinta la un punct fix denumit masa, un punct care teoretic are potential fix 0 oricunde in circuit. Acest tip se obtine in principal in 2 moduri, fie traf cu 2 secundare, si aici sau se foloseste o singura punte redresoare intre ramuri si masa se preia de la punctul median, sau se folosesc 2 secundare distincte si cate o punte de diode pe fiecare, tensiunile continue rezultate se inseriaza si se obtine o alimentare simetrica. Tot o astfel de alimentare se mai poate obtine si de la un traf cu un singur secundar, in atare situatie se foloseste dublarea tensiunii din redresare, mai precis se folosesc doar 2 diode, una redreseaza semialternanta pozitiva, cealalta pe cea negativa ( vorbesc despre semialternantele care compun unda sinus a tensiunii de la retea ), astfel dioda care redreseaza pe cea pozitiva dau plusul, si cea care redreseaza semialternanta negativa da minusul, ambele diode au ca sursa ( punct comun ) acelasi capat al secundarului, celalalt capat este masa.

 

Acestea fiind zise ar fi totusi important sa dai mai multe detalii despre ce anume te intereseaza mai exact, ce aplicatie, etc... nu orice se poate folosi oriunde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines