Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa ATX


cristybadea
 Share

Recommended Posts

Dispun de o suesa mai veche,TASK model TK-920-TX la care am inlocuit toti condensatorii electrolitici din interior(i-am prelungit durata se viata) si vreau sa o folosesc pe un monitor cu sursa externa lipsa.Pe acesta scrie ca s-ar alimenta la 12v 2,5A.Pe ea este notat ca scoate la iesire 12v 8A dar face urmatoare chestie.In gol scoate undeva la 11,78v.daca conectez monitorul si acesta este in st-bye tensiunea scade la 11,38v.Saca pornesc unitate ai monitorul trece in modul ON tensiunea pe aceasta sursa scade la 11,25v iar cand se aprind neoanele scade sub 11v.Daca folosesc si sunetul pe boxele monitorului lumina neoanelor palpaie si tensiunea  mai scade cu cativa volti.Ce ar fi de facut?multumesc

Edited by cristybadea
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Exista deja topicuri cam cu tot ce tine de sursele ATX, nu trebuia decat sa cauti putin la "Index" care este chiar pe prima pagina, printre primele topicuri:

http://www.elforum.info/topic/45699-index-tematic/

 

Comportamentul descris este unul normal, trebuie sa ai o sarcina simetrica si pe +5V, adica daca pe +12V consumul este de 3A ( sa zicem ) atunci si pe +5V consumul trebuie sa fie tot 3A. O solutie simpla este o rezistenta de putere undeva intre 1,5-2 Ohm la minim 20W conectata intre unul din firele rosii si unul negru.

Link to comment
Share on other sites

Am pus in paralel 3 rezistente de 75 ohmi 16w (se foloseau in tv-urile alb-negru) pe tensiunea de 5v si masa,tensiunea in gol a urcat la 12,35v ir cu monitorul in st-bye scade la 11,90v.Cu monitorul folosit la capacitate maxima(imagine si sunet) tensiunea scade spre 11,60v si nu mai palpaie lampile.Se intampla ceva daca tensiunea a depasit 12v in gol?(Ma refer la monitor,nu la sursa)

Link to comment
Share on other sites

Monitorul ma indoiesc ca are de suferit daca 12V este de fapt 12,2 sau 12,3V, dar sursa ar putea fi dezechilibrata daca diferenta dintre cele 2 iesiri este prea mare. Cu monitorul pornit si la sarcina maxima, rezistenta de pe +5V ar trebui sa fie micsorata pana acolo unde tensiunea de 12V este un pic peste 12, dar asta inseamna ca atunci cand monitorul este oprit, sarcina ramane doar pe 5V, si apare iarasi dezechilibrul, cat de mare ar fi si cum ar afecta sursa... nu ma pot pronunta. Incearca sa mai pui o rezistenta in paralel cu cele 3 si vezi ce se intampla cu ambele tensiuni atat cu monitorul oprit cat si cu el pornit.

 

PS: Probabil o solutie ceva mai sigura ar fi o monitorizare a curentului de sarcina de pe 12V si adaptarea sacinii de pe 5 in consecinta, cred ca se poate realiza asta dar nu sunt sigur in ce masura este necesara o astfel de complicatie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines