Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare invertor dupa schema lui danyk

TESSLA

Recommended Posts

Buna ziua! De ceva timp am cumparat piese pentru realizarea unui invertor. Schema la care m-am oprit a fost cea prezentata aici: http://danyk.cz/svar_en.html intrucat stiu ca a mai fost realizata si functioneaza. Doar ca eu vreau sa fac cateva modificari: in loc e doua IGBT-uri voi folosi 6 bucati IRG4PC50W (in schema se folosea IRG4PC40W) iar pentru redresare voi folosi doua diode 150EBU04 si o dioda DESI 2x121-02 A. Pentru traful de forta am un miez E71 si platbanda de cupru, dar am si un traf gata facut, cu sectiunea de aproximativ 10 cmp. As fi tentat sa-l folosesc pe acesta, deoarece e mai "fortos", insa nu stiu nimic despre nr. de spire. Credeti ca voi putea face un invertor care sa sudeze fara probleme cu 3,25, cu aceste piese dispuse in schema  cehului? Sigur...vor trebui niste modificari la traful de curent si poate si in alta parte. Desemeni as vrea sa implementez si acel voltage feedback, dar nu reusesc sa-mi dau seama cat ar trebui sa fie R2 (rezistenta din pinul 2 a integratului) . Va invit sa va dati cu parerea si daca vreti si puteti sa-mi dati si cateva indicatii pentru constructie si ce pasi ar trebui sa urmez. Mentionez ca am un osciloscop diy, mai greu va fi cu rezistentele de sarcina.Atasez si o poza cu o parte din piese. Astept parerile dumneavoastra! Multumesc!

• Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• TESSLA

17

• CIBY2

11

• giongiu

7

• amudsen

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cred ca cea mai eficienta schema si realizare a unui invertor sudura este cea realizata de d-l CIBY2, in subiectul ''schema de aparat sudura rusesc cc". Daca am reusit pana si eu sa-l realizez (avand o experienta 0 in realizarea surselor in comutatie) si sa-l fac sa mearga .......... cred ca asta spune multe. Ii multumesc inca o data pe aceasta cale d-lui CIBY2 pentru rabdarea pe care a avut-o nu numai cu mine, ci si cu multi alti membri ai forumului in realizarea acestui proiect.

Deci Tessla, pana la urma te-ai hotarat la schema cehului. Tin minte ca de peste un an erai hotarat sa-l faci, urmareai topicul din link-ul de mai sus. Iti spun doar ca simplitatea nu aduce performanta si mai ales protectii. Tot cu o schema simpla am inceput si eu si am continuat cu unele putin mai elaborate. Dupa primul invertor, al rusului, cel de 160A, domnul Emil Matei, em2006 pe forum, mi-a zis ca este cazul sa mai imbrac UC-ul, sa mai pun ceva componente pe langa el. A avut dreptate.

Iti urez succes si daca te pot ajuta, te ajut cu placere!

Am o singura rugaminte: Fa un montaj modular. Alimentarea auxiliara pe un modul, comanda pe altul si forta pe altul. Lasa loc de upgrade pentru mai tarziu. Sa nu faci 3-4 variante cum am facut eu!

Da, acuma am gasit niste timp liber si am adunat toate piesele. Asa o sa fac, o sa fac pe module. Ce rugaminte am la tine, daca ai putea sa-mi spui cat ar trebui sa fie acea rezistenta R2, de la Voltage feedback si cum as putea sa-mi dau seama daca traful pe care il am gata facut, e adecvat pentru schema mea. Multumesc pentru interes si ajutor!

Buna ziua! De ceva timp am cumparat piese pentru realizarea unui invertor. Schema la care m-am oprit a fost cea prezentata aici: http://danyk.cz/svar_en.html intrucat stiu ca a mai fost realizata si functioneaza. Doar ca eu vreau sa fac cateva modificari: in loc e doua IGBT-uri voi folosi 6 bucati IRG4PC50W (in schema se folosea IRG4PC40W) iar pentru redresare voi folosi doua diode 150EBU04 si o dioda DESI 2x121-02 A. Pentru traful de forta am un miez E71 si platbanda de cupru, dar am si un traf gata facut, cu sectiunea de aproximativ 10 cmp. As fi tentat sa-l folosesc pe acesta, deoarece e mai "fortos", insa nu stiu nimic despre nr. de spire. Credeti ca voi putea face un invertor care sa sudeze fara probleme cu 3,25, cu aceste piese dispuse in schema  cehului? Sigur...vor trebui niste modificari la traful de curent si poate si in alta parte. Desemeni as vrea sa implementez si acel voltage feedback, dar nu reusesc sa-mi dau seama cat ar trebui sa fie R2 (rezistenta din pinul 2 a integratului) . Va invit sa va dati cu parerea si daca vreti si puteti sa-mi dati si cateva indicatii pentru constructie si ce pasi ar trebui sa urmez. Mentionez ca am un osciloscop diy, mai greu va fi cu rezistentele de sarcina.Atasez si o poza cu o parte din piese. Astept parerile dumneavoastra! Multumesc!

M-am declarat in cateva randuri si ma declar in continuare, fanul cehului, desi e mult mai tanar ca mine. Am testast mai multe surse in comutatie, dupa schemele sala si toate sunt functionale. Invertorul nu l-am facut, dar schema e una clasica, forward cu doua tranzistoare, foarte intalnita in invertoare. Eu unul as modifica comanda, in secundare traf driver as folosi drivere TC4420, care ofera un semnal de comanda ireprosabil, chiar si la capacitati de intrare mari.. Referitor la traful forta, despre care nu ai date, poti afla nr de spire primar/secundar, daca dispui de o punte de masurat inductanta si daca poti bobina cateva spire, cu sarma subtire, peste infasurarile originale. Bobinezi de ex 10 spire, apoi masori inductanta acestei infasurari, cat si a celor originale. Dupa care se poate calcula nr de spire, a fiecarei infasurari.

Am aparat de masurat inductante. O sa fac cum ai spus. O schema sau un link cu TC4420 aveti? Multumesc mult pentru indicatii.

Da, acuma am gasit niste timp liber si am adunat toate piesele. Asa o sa fac, o sa fac pe module. Ce rugaminte am la tine, daca ai putea sa-mi spui cat ar trebui sa fie acea rezistenta R2, de la Voltage feedback si cum as putea sa-mi dau seama daca traful pe care il am gata facut, e adecvat pentru schema mea. Multumesc pentru interes si ajutor!

Iata o Nota de aplicatii unde la capitolul Error Amplifier spune cum se dimensioneaza:

AppNote03 uc 384x.part1.rar

AppNote03 uc 384x.part2.rar

Dar, sincer iti spun, nu este nevoie. Daca ai intre 60 si 90V in gol pe iesire este OK. In cazul meu, feedback-ul pe tensiunea de iesire mai mult m-a incurcat la primul invertor. Apoi am renuntat la el.

Si dupa cum am spus, schema cehului este a lui cu toate componentele asa cum le-a realizat el. Orice modificare o face sa nu mai fie a lui!

Edited by CIBY2

Analizand schema cehului, trebuie facute cateva schimbari pentru putere mai mare.

Toate diodele 1N4148 vor fi inlocuite cu diode rapide de 1A, BYV26C sau, chiar daca sunt mai lenese, BYV27.

Diodele BA159, la fel!

Apoi diodele UG5JT se vor inlocui cu diode ultrarapide de minim 14A la 600V, preferabil DSEI12, sau HFA15TB60, RURP1560, etc. Am vazut intr-o poza de mai sus ca ai doua, dar nu stiu ce sunt.

Cu cat componentele sunt mai rapide, cu atat pierderile pe ele sunt mai mici, dar si costul creste.

Pentru trei perechi de finali, cum doresti sa pui, trebuie umblat si la drivere, eventual adoptata o schema cu negativarea grilei.

Pentru probele cu traful mare, ce spui ca-l ai, rezistenta de 10K din pinul 4 al UC-ului se va inlocui provizoriu cu un semireglabil de 10K multitura inseriat cu o rezistenta de 5K. Dupa stabilirea frecventei la care traful lucreaza cel mai bine, se va inlocui cu o rezistenta fixa de valoarea corespunzatoare.

Atentie la IRG4PC50W, la 50-60KHz te poti baza pe 15-16A curent mediu de colector.

Eu sunt totusi de parere ca te-ai grabit sa cumperi finalii fara a cere parerea colegilor de forum. Ciprian123 are la vanzare SGW30N60 cu 10 lei bucata, mai buni decat IRG-urile in aceasta aplicatie si in kitul ce-l trimite gaseai si diodele de 15A si uneori traful de comanda, in pretul celor 4 finali din kit.

Edited by CIBY2

Am aparat de masurat inductante. O sa fac cum ai spus. O schema sau un link cu TC4420 aveti? Multumesc mult pentru indicatii.

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=11440

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5258-invertor-de-sudura/page__st__15

O schema cu TC4420, sau TC4422, propusa de smilex, tot pentru un invertor sudura. Se face si negativarea grilei, cu cca -4V.

Edited by giongiu

Diode am STTH12R06DI, adica 12 A, 600 V si 25ns. Merg astea? Am vazut ca DSEI12 sunt un pic mai lenes, cu 50ns. Am doua astfel de diode. Am facut niste determinari cu traful meu, adica am bobinat  8 spire , am masurat inductante si apoi cu regula de trei simpla am obtinut asa: in primar traful ar trebui sa aiba 31 spire iar in secundar 3 spire. Sunt plauzibile aceste valori? Din ce am vazut pe forumul indicat de colegu giongiu, mai potrivita pentru ce vreau eu sa fac, ar fi schema de mai jos. Numai ca nu stiu unde as putea gasi acele diode P6KE18CA. Am mai vazut ca in schema de mai jos apar doua diode RURP1560 dar mai sunt niste diode, cate una in fiecare snuber, care nu-s notate...acelea de care tre sa fie? In loc de UC3845 merge 3844, nu?

post-189241-0-65969800-1403874719_thumb.jpg

Cauta in topicul cu aparatul de sudura rusesc si pa la paginile 20 si ceva, Dl. Emil Matei explica metoda de calcul. Nu se aplica regula de trei simpla, formula este cu ridicare la putere si inductanta creste exponential, nu liniar.

Schema prezentata este deja off-topic, dar pare mult mai buna decat a cehului.