Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un ajutor de se poate ?


parutzu
 Share

Recommended Posts

  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pana nu gasiti cam cu ce aparat de sudura se poate asemana acest "STEL model MAGIC 122"

nu cred ca puteti primi ajutor ....

uite aici(http://weld.in.ua/forum/showthread.php/106-Cхемы-сварочных-инверторов ) un linck la un site rusesc unde sunt atasate mai multe scheme de aparate sudura tip (invertor)...

poate gasiti schema cat mai apropiata de ce aveti dvs....si apoi putem sa va dam un ajutor mai la obiect ...

dar sa stiti ca depanatea unui astel de aparat electronic necesita experienta in asa ceva ...altfel puteti strica la nesfarsit piese scumpe...

dupa mine nu l-as mai pune sub tensiune pana nu am verificat temeinic toate piesele suspecte ...numai placa aceea o are aparatul asta?

puneti poza aparatului (exteriorul acestuia ) poate il vede cineva ...si poate il identifica sub alt nume ...ca acela care l-ati scris ...nu-l gaseste nici google!  :nerv

Edited by elmar
Link to comment
Share on other sites

Am verificat cu un osciloscop digital portabil al unui prieten , fara IGBT conectat , doar cu un C de 2,2 n fata de masa la intrarea in tranzistorul driver.

Nu prea imi placu semnalul avea niste varfuri si la actionarea potentiometrului pt amperaj nu se modifica nimic in oscilograma .

Din cate am mai citit si eu (nefolosind niciodata eu osciloscop) , unii spun ca nu are cum sa modifice semnalul controlerul UC3845N , daca nu este conectat IGBT`ul si nu are sarcina .

Deci de aceea va cer parerea , si am sa incerc sa fac un desen asemanator oscilogramei .

In cotrolerul aparatului am un amplificator operational OP07 CP , un PWM controller UC3845N , si cel ce face legatura intre ele (comanda si protectie ) este nelipsitul CNY17-3.

 

Posted Image

 

 

iar oscilograma arata cam asa numai ca am imitat doar 2 impulsuri :

 

Posted Image

Edited by parutzu
Link to comment
Share on other sites

Nu am facut poze cu miniosciloscopul digital , greseala mea :d.

Am facut comanda de toate 3 intergratele , si masurat toate componentele pasive si active de pe controler (toate bune), si am sa skimb integratele si am sa probez atunci.

a sa nu uit : am masurat si diodele ultrarapide si tot ce tine de sursa si bobine , trafuri de pe placa de baza si deasemeni continuitatea circuitelor (circuit dublu placat :d) totul in regula , deci daca schimb integratele ar trebui sa functioneze.

 

:) Am pornit in gol aparatul cu un mosfet k2996 (= BUZ 90) , si scoate tensiunea de 100 de Vcc, iar cand am inseriat in colector un bec de 100W , tensiunea pe iesire a scazut la 35 de volti. Nu pot in shimb sa masor in poarta tranzistorului daca se modifica semnalul in tensiune la reglarea amperajului , banuiesc ca trebuie o sarcina .

 

Si sa va dati si voi cu parerea de inlocuire a IGBT`ului GT60M303 cu G60N100 , sa vedem ce modit=ficari in poarta trebuiesc facute . G60N100 este mai ieftin.

Va atasez Datasheeturile :

Link : http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/306597/TOSHIBA/GT60M303.html

  http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/561950/TSC/TSG60N100.html

Edited by parutzu
Link to comment
Share on other sites

Este bine un pic de teorie de citit la inceput, cele doua articole despre invertoare a ing. Negulyaev au fost "biblia" pentru mine, iar ajutorul a venit pe parcurs. Parerea mea pentru acest invertor, este ca o data ce aveti semnalul de dupa driver corect, puteti pune mosfeturile si sa incepeti cu tensiune mai scazuta si neaparat cu becul de rigoare  inaintea alimentarii blocului de putere (mosfeturi) (pentru a evita artificiile de rigoare),  iar in sarcina cu rezistente de putere din ce in ce mai mare. Sunt subiecte care dezvolta foarte bine aceste aspecte, totul e sa cautati.

Link to comment
Share on other sites

Aveți grijă că uneori e bine să schimbați toți mosfeții simultan, chiar dacă nu-s toți duși. Am avut ocazia să repar astfel de invertoare de sudură și după scurt timp cedau tranzistorii vechi (cei care scăpaseră inițial). Dacă nu mă-nșel unii producători specifică un număr limitat de vârfuri de curent repetitiv suportate de un astfel de tranzistor.Ca să nu zic de faptul că parametrii diferă între diverse loturi chiar și la același producător, depinde cum a fost anul de ploios.... :rade:

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Salut !!

Mi-au venit piesele comandate si am trecut la inlocuirea acestora pe controler : UC3854 si OP07CP precum si acel TL431 :d.

Dupa cum V-am spus inainte am testat ambele invertoare ,  doua identice am , in gol cu un amarat de mosfet BUZ90 si a functionat perfect , am interschimbat si modulele controler intre ele nici o schimbare si nici un defect . Prevazator cum sunt sa nu mai ard iar IGBT`urile m-am ofticat ca la testul in sarcina nu am putut inseria becul in colector din cauza circuitului dublu placat pe colector (nu ii puteam intrerupe decat o ramura), si in consecintza le-am alimentat asa si nu au patit nimic functionand mai bn de 30 min fiecare.

Si apropo : merge foarte bn G60N100 in locul lui GT60M303 si ma bucur ca este la jumatate de pret. :)

Am trecut la testul cu electrodul pe ambele aparate si amundoua aceeasi simptoma : Se amorseaza mai greu electrodul (ca si cum nu ar avea amperaj) asta cu electrod de 2,5 OK6013 , iar atunci se aude un tiuit in aparat , daca se realizeaza arcul sudeaza dar slabut . Cred , cu toate ca ma mira , ca sunt duse Capacitatile de 470u/400v .

Amsudat cu fiecare cate un electrod intreg si nu s-a ars nimic , dar cu electrod de  3.25 e jale , te rogi de el , si asta inseamna ca la inox nici atat :(

Link to comment
Share on other sites

Cred ca ai dreptate dar in lipsa unui osciloscop nu pot verifica reglajele pe UC3845 . cel in pin 3 I sens si cel in pin 8 Vref . Daca stiti voi o metoda fara osciloscop ar fi super , daca nu astept sa pun mana pe un osciloscop.

Link to comment
Share on other sites

Nu am masurat tensiunea pe condensatori de sila de al desface iar . Insa am continuat cu testele cu electrodul de 2.5 supertitfin, si am tot tatonat din semireglabili pana am reusit sa am un arc electric mai bun si fara sa lipeasca .Unul din semireglabili regleaza in pin 8 al UC3845 tensiunea de referinta , iar celalale de 5K in pinul 3, sensul curentului (banuiesc) Isence.

Efect are cel din pin 3 Vref , celalalt nu prea .Simte si potentiometrul de reglare amperaj dar pana la o anumita limita cam 80% este miniumum de amperaj , de acolo in sus lucreaza.

 

Posted Image

 

In teste am consumat cam 5 electrozi si sudura frate nu afturi , nu se incalzeste nimic , dar nu pot sa ii maresc mai mult de atat amperajul.

Cred ca am sa ii pun in paralel doi condensatori de 150u/400 cu cei existenti , sa vad daca ii mai da vlaga. Altii nu am si daca se cunoaste ceva am sa fac comanda de 4 bucati de 680u/400.

Edited by parutzu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines