Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transmisie RF cu Arduino


nimeni_altci
 Share

Recommended Posts

Salut,

 

Detin un modul Arduino UNO si o pereche RF 433mhz ca cele de aici http://www.uctronics.com/static/images/20130425/433mhz-transmitter-and-receiver-kit-arduino-project-8cfa54de-800x800.jpg .

 Am incercat sa urmez acest tutorial http://www.instructables.com/id/RF-315433-MHz-Transmitter-receiver-Module-and-Ardu/?ALLSTEPS . Acesta are ca scop realizarea unui led blink la distanta. Tutorialul este facut pentru doua module arduino, unul legat la Receiver altul la Transmitter.

 

Cum eu detin doar unul am incercat sa realizez montajul doar pentru transmitter. Receiverul l-am alimentat corespunzator si cam atat.

Pentru a testa functionarea am pus osciloscopul intre piciorul de DATA si GND ale transmitterului si se observa un patrat plin pe ecran, in rest nicel de 0. Apoi am pus osciloscopul intre piciorul DATA si GND ale receiverului. De data asta se observa o figura haotica, care nu era influentata de functionarea transmitterului. Chiar daca alimentam sau nu transmitterul nu vedeam nicio diferenta. Deci am dedus ca cele doua nu comunica.  Stiti cumva care ar putea fi problema?

Edited by nimeni_altci
Link to comment
Share on other sites

Modulele astea sunt transparente, adica un HI pe emitator este receptionat tot ca HI pe receptor. Nu se face nici o codificare. Pentru test nu ai nevoie de Arduino. Pui o rezistenta la V+ (pull-up) pe DataIn la emitator si vezi HI pe DataOut la receptor (fa si aici un pull-up ca sa nu fie iesire flotanta). 

 

LE: pui un switch catre masa pe DataIn, si cand il apesi ai LOW pe DataOut. Ceea ce am zis mai sus este un pic aiurea, ca pe DataOut ai avea mereu HI in configuratia data.  :nerv

Edited by thunderer
Link to comment
Share on other sites

La un moment dat eram preocupat de comunicatia radio / GPRS pentru un proiect. Din ce am citit, emitatorul din aceasta pereche este foarte slab, pentru a avea un link trebuie asezate foarte aproape sau trebuie lipit un fir ca antena pe emitator. Conteaza si tensiunea de alimentare, cu cat este mai mare (in limite, parca max era 12V, dar nu bag mana-n foc) cu atat creste "range-ul".

Pana la urma m-am orientat catre modulele cu SI4432 care desi mai scumpe, teoretic bat pana la 1Km (linie dreapta fara obstacole).

Link to comment
Share on other sites

Intradevar, modulele nu sunt foarte performante, dar nici lipite nu trebuie sa fie, cred ca ale tale aveau o problema. Am alimentat emitatorul la baterie de 3V si a mers foarte bine la 10-15m  (prin pereti de gips). Pui o antena de 10-20mm (un fir de cupru emailat). 

 

Daca tot nu se "vad" dupa teste, atunci poate unul dintre module este defect.

Link to comment
Share on other sites

Salut. Revin cu rezultate in urma experimentului de azi. Am realizat montajul. Am pus o rezistenta de 100 ohmi intre DataIn si V+ la transmitter. Am pus o rezistenta de 1 kohm intre GND si DATAOUT la Receiver. Am pus osciloscopul intre DataOUT si GND, adica in parallel pe rezistenta de 1kohm. Pentru a vedea daca e o diferenta de imagine pe osciloscop, puneam periodic un fir intre DataIn si GND. Rezultatele au fost urmatoarele.

 

Cand nu aveam legat DataIN la GND, imaginea arata ca in a doua poza. Cand legam cu un fir DataIN si GND, imaginea arata ca in prima imagine. Nu inteleg de ce aveam un nivel de HI atunci cand intrarea de date era legata la GND. Teoretic, nu ar trebui sa fie invers?

post-195068-0-68856400-1403603438_thumb.jpg

post-195068-0-47987300-1403603451_thumb.jpg

Edited by nimeni_altci
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines