Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

final DUAL CV-1500-RC in punte


Barbu Andrei
 Share

Recommended Posts

acum vreo 3-4 luni am salvat amplificatorul din titlu sa nu ajunga la reciclare. bineinteles ca a fost ciobanit destul de bine inainte de asta : capace lipsa, masca frontala lipsa, placi multe sparte etc. dar avea transformatorul si placa de la amplificator intregi. ieri am reusit intr-un final sa demontez toate placile si sa vad care a fost motivul pentru care a fost aruncat si distrus in halul ala : condensatorii din alimentarea primarului erau carbonizati  :bataie . dupa ce am reusit demontarea placilor, am alimentat pe rand  transformatorul, puntea, condensatorii si la sfarsit amplificatorul . se aude destul de bine si clar. or sa urmeze si niste teste cu osciloscopul. acum intrebarea mea este daca tranzistorii finali pot suporta legarea in punte. pentru asta voi folosi clasicul defazor. tranzistorii sunt 2n5632 si 2n6229 . daca nu se poate folosi, il voi lasa asa cum este, pentru ca ar fi pacat de tranzistorii aia ( nu am eu ani cat au ei  :rade: ) . 

ps - schema completa o gasiti aici : http://elektrotanya.com/dual_cv-1500-rc_computer-controlled_amp.1980_sm.pdf/download.html

Edited by dj_ando_83
Link to comment
Share on other sites

uite ca de transformator uitasem ..... cred ca o sa il las asa cum este. oricum era tinut doar pentru teste, dar cred ca o sa restaurez alt amplificator cu componentele recuperate. pentru teste o sa folosesc un alt amplificator ceva mai puternic.

Link to comment
Share on other sites

dj_ando_83, schema amplifurilor finale din CV1500 şi 1700 e baza celebrei scheme a lui Barbu Popescu din Tehnium NR 9,10 din 1985 şi soră cu cea a lui Sorin Sava, tot din Tehnium. Dacă ai ampliful complet, e păcat să-l strici, aşa ceva e de colecţie. Alţii se chinuie să monteze ampliful, tu îl ai de-a gata.  :aplauze

Link to comment
Share on other sites

traful o sa reziste la dublarea puterii? finalii nu rezista ,

Depinde de impedanta sarcinii. Pe 8 ohmi, dpdv al amplificatoarelor, nu se schimba nimic fata de situatia când cele doua amplificatoare debiteaza pe sarcini separate de câte 4 ohmi. Doar ca acum au sarcina comuna.

Întrucât amplificatoarele conectate în punte amplifica semnale în antifaza, curentul de vârf solicitat sursei de alimentare (si implicit vârfurile prin diodele redresoare) e mai mic decât în cazul folosirii stereo sau mono. S-ar putea însa sa fie nevoie de condensatoare de filtraj suplimentare între ramurile alimentarii (+/-).

Dar, vorba mesterului zal, e pacat sa-l "stricati".

Edited by franzm
Link to comment
Share on other sites

Păi da, eu caut unul să-l am şi cu schema şi piesele originale, că varianta din Tehnium am făcut-o de multe ori, cu alte piese. Nu că s-ar schimba dramatic calitatea amplifului, e o schemă stabilă ce permite multe abuzuri constructive.

Link to comment
Share on other sites

cum am spus in in primul post a fost ciobanit destul de bine. are ceva mai multe defecte vizuale : capacele carcasei lipsa, cateva butoane lipsa/sparte , cateva placi sparte, dar reparabile etc. ar fi o solutie si restaurarea lui, dar nu cred ca voi gasi toate componentele lipsa necesare. o varianta ar fi sa fac alta carcasa, dar nu va mai fi la fel ca originalul. 

Link to comment
Share on other sites

dj_ando_83, schema amplifurilor finale din CV1500 şi 1700 e baza celebrei scheme a lui Barbu Popescu din Tehnium NR 9,10 din 1985 şi soră cu cea a lui Sorin Sava, tot din Tehnium.

Nu stiu de unde s-au inspirat autorii articolelor din Tehnium, dar proiectele lui Daniel E. Meyer ("Tigersaurus", etc.) sunt mai vechi cu ca. 10 ani decât CV1500/1700.

Link to comment
Share on other sites

Sînt mai mulţi care în jurul anului 1970 au deschis calea schemelor total simetrice, practic ultimul stadiu de evoluţie al amplifurilor cu siliciu. Din păcate şi azi se mai insistă cu scheme primitive, în speranţa că se va reinventa roata. Se întîmplă la fel ca în multe domenii unde tehnologii bune nu sînt puse în valoare.

Link to comment
Share on other sites

de curiozitate: in specificatiile amplificatorului scrie ca merge intre 20 Hz si 20kHz. am un generator de frecventa pentru pc (un soft care nu mai retin cum ii zice) si am "dat" in finali cu frecvente de la 1Hz la vreo 40KHz sau mai mult. toate au aparut pe osciloscop asa cum ar fi trebui sa fie (triunghi, sinus sau patrat). nu am avut rezistente pentru test si am lasat boxele. din cauza asta am lasat volumul undeva la vreo 15% in cazul frecventelor pana in 800Hz si celor peste 2kHz, iar in cazul celor cuprinse intre cele postate anterior la un nivel mult mai mic pentru ca era destul de deranjant sunetul ala.

ps- inca nu am invatat cum sa "citesc" frecventele pe osciloscop  :bataie , chiar daca am 2 osciloscoape. 

in urma discutiilor voastre, o sa incerc sa il restaurez  :reytre .

Edited by dj_ando_83
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines