Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

N-am da'mi fac....


Guest iRoata

Recommended Posts

Guest iRoata

  Un topic in care cei ce au prins microbul isi descriu realizarile, avand in vedere ca suntem o comunitate de hobby-sti cu arii ce se intersecteaza cu modelismul si luand in considerare evolutia pietei relativ la involutia bugetului mediu. O rampa de lumini, un claxon, folosirea mai altfel a celui de-al treilea canal al telecomenzii sau, de ce nu, poate chiar un sistem complet Tx/Rx; fiecare pasionat de automodele a ajuns in situatia de a-si construi sau finisa/modifica o piesa sau un subansamblu si cum mare parte din tehnologia de pe automodelele RC este electronica, cred ca ar fi destule de spus si de aratat; asta ca sa nu mai vorbim despre diversele artificii ce se pt "improviza definitiv" de catre un electronist....

  Va invit sa va etalati realizarile in domeniu :)

Link to comment
Guest iRoata

  O sa vin tot eu cu prima propunere....

  Cred ca sunt destui printre voi care isi doresc (sau si-au dorit) machete ale masinilor din filme, fie ele si statice; mie unuia imi plac mai mult machetele statice, asa ca sunt printre fanii unor modele renumite precum Chevy Van '84-85 (faimoasele dube negre cu dunga rosie si emblema proeminenta) sau Pontiac Trans-Am, masina din KITT. Astfel ca, in tinerete am incercat sa fac o replica a acelor renumite luminite rosii pentru a le pune pe o macheta 'die cast' cumparata cu bani grei la vremea respectiva; atunci am folosit doua montaje cu tranzistori si LED-uri, destul de voluminoase, montaje ce ocupau cam tot spatiul interior disponibil, nemaivorbind de alimentare care era "externa" :)...

  In acest topic va propun o schema simpla, pentru incepatori, de realizare a luminilor Knight-Rider; schema e bazata pe un 555 in configuratie de oscilator si un "Johnson Counter" 4017; schema e ami vechisoara si nu mai tin minte de pe ce site am luat-o, cert e ca este functionala si verificata. Avand in vedere ca acum LED-urile SMD sunt relativ usor si ieftin de gasit, m-am gandit ca e usor de adaptat pentru un model static sau RC, drept care o pun aici in speranta ca va fi un inceput bun.

 

 

LE: Pentru conformitate am atasat si poza Pontiacului in discutie....

post-232414-0-48082900-1403197796_thumb.jpg

post-232414-0-40482300-1403197832_thumb.jpg

post-232414-0-73295800-1403199065_thumb.jpg

Link to comment
  • 6 months later...

Eu am modificat o jucarie, un BMW X5 de Politie, scara 1/12, de la Graupner (cod 4910), pornind de la ideea sa incerc sa fac o copie reala la scara a girofarului (rampa Hella RTK-4 SL), cu doua oglinzi care se rotesc. Provocarea a fost sa construiesc mecanismul in asa fel incat sa incapa in carcasa girofarului. Nu a fost usor, dar am reusit. Posted Image
Apoi am stat si m-am gandit: bun, bun, dar am dat 250 lei pe o jucarie numai pentru a modifica un mic girofar? Ce ar fi sa incerc sa montez cateva leduri si in bord. Zis si facut. Posted Image (bordul l-am modificat din nou ulterior, adaugand inca cateva leduri)
Hmmm!!! Si mai departe? Pai, ar trebui sa-i pun si lumini jucariei.
Da...... ok, dar tot o jucarie ramane. Si atunci mi-am adus aminte ca am un Buggy 1/18 de la "HY Model" si ca nu ar fi rau sa folosesc piese de la el pentru a transforma jucaria in automodel.
Dupa cateva masuratori, vazand ca se potriveste la fix, am trecut la treaba. Am montat cele doua diferentiale si suspensiile, apoi am prelungit ax-ul cardanic si gata. Intradevar gata pentru ca am ramas in pana de idei la cum sa leg servo-ul de directie. Asa cum era la "HY Model", nu mi-a convenit asa ca am lasat-o balta. Din pacate, lipsa asta de idei m-a tinut mult prea mult timp, mai exact pana anul trecut in vara, cand intr-un moment de inspiratie am rezolvat problema intr-o zi.
In toata perioada asta de pauza mi s-a umplut capul de idei pentru noi modificari, asa ca dupa ce am rezolvat sasiul, m-am apucat sa refac bordul, caruia i-am adaugat martori indicatori si am facut si volanul functional cu ajutorul unui servo. Am lucrat si la luminile de pe caroserie, mai ales ca mi-am zis: ce ar fi sa aiba luminile de pozitie fata tip "angel eyes"?
In fine, ca sa nu mai lungesc povestea, automodelul (sper ca de acum il pot numi asa) are urmatoarele functiuni:

- tractiune 4X4
- diferentiale fata - spate
- suspensii independente
- lumini de pozitie (tip "angel eyes" in fata)
- faza scurta
- faza lunga (care sta aprinsa doar cand este si faza scurta pornita, altfel are functia de "flash")
- lumini ceata fata
- lumini ceata spate (se pot aprinde doar daca sunt aprinse si cele din fata)
- lumini frana (care pot fi aprinse si prin apasarea pedalei de frana)
- al treilea stop de frana
- lumini marsarier
- semnalizare stanga - dreapta
- lumini avarie
- lumini numar inmatriculare
- lumini interior (plafoniera) cu temporizare si stingere progresiva
- flash-uri in grila fata
- rampa luminoasa (girofar)
- sirena cu doua moduri ("Stadt" si "Land")
- lumini portiere
- bord luminat
- volan functional
- martor bord faza lunga
- martori bord semnalizare
- martor bord ceata fata
- martor bord ceata spate
- martor bord usi deschise
- martor bord baterie descarcata (folosesc LiPo 2S si trebuie sa monitorizez starea acumulatorului)
- martor bord lumini avarie (langa schimbatorul de viteza)
- martor bord lumini avertizare (rampa si flash-uri)
- martor bord sirena

Toate functiile sunt comandate din emitator. Pentru asta am "mesterit" un sistem RC folosind carcasa de la un ART-TECH EFLY cu 6 canale (careia i-am schimbat abtibildurile - traiasca CorelDraw Posted Image ), modulul RF de la un Turnigy GTX3, encoder cu 6 canale cu PIC16F690 (creatie proprie) si receptor HK-TR6A.
Esc-ul l-am construit cu PIC12F675 si mosfeti NTMFS4935N.
In total am folosit 63 leduri, 11 microcontrolere PIC, 16 tranzistoare Mosfet.

 

Am facut si cateva filmulete (destul de proaste ca la filmat nu prea ma pricep):

 

Girofarul (rampa luminoasa):

 

 

Bordul initial:

 

 

Din nou bordul, reconstruit:

 

 

Si in final "Jucaria" dupa toate "interventiile":

 

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines