Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru-barometru cu ATMega48


nico_2010
 Share

Recommended Posts

Pentru acei useri (si nu numai) care sunt meteosensibili as vrea sa prezint un proiect aflat inca in faza de prototip (vezi foto) care permite afisarea alternativa a temperaturii din camera si a presiunii atmosferice.

Senzorii folositi sunt LM35DZ (pentru temperatura) si SPD030G (pentru presiunea atmosferica), ambii furnizand o tensiune cu variatie (aproape) liniara cu temperatura, respectiv presiunea atmosferica.

Afisarea valorilor masurate se face alternativ (la circa 6 secunde) pe un display cu led-uri cu catod comun.

Pentru partea de termometru, precizia de masurare este de 0.5 grade Celsius, iar pentru partea de barometru nu pot furniza un nivel de precizie, deoarece producatorul (SMARTEC) nu este prea darnic in informatii.

In atasamente gasiti toate infromatiile necesare, cu mentiunea ca hex-ul postat este pentru quartz de 10.24MHz si nu 10MHz cum apare in schema. 

 

 

post-194122-0-83681400-1402991503_thumb.jpg

post-194122-0-37722200-1402991619_thumb.jpg

termoLED.pdf

termoLED_v1.0.txt

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

In dupa-amiaza asta am finalizat montajul si am constat ca, desi presiunea atmosferica indicata pe un site era 752mmHg, aparatul indica 755mmHg. Asta m-a determinat sa masor tensiunea diferentiala furnizata de senzor si... am avut surpriza sa constat ca senzorul furniza circa 130mV, ceea ce ar fi corespuns la 0 atmosfere.

Am contactat firma producatoare si le-am solicitat detalii referitoare la senzor si la viabilitatea solutiei de amplificator diferential folosita.

Raspunsul m-a blocat putin: senzorul SPD030G este un senzor care masoara presiuni mai mari decat presiunea atmosferica (presiuni relative), avand ca referinta presiunea atmosferica. Altfel zis, nu are acea camera vidata care sa fie folosita drept referinta.

Tot cei de la Smartec mi-au indicat sa folosesc un senzor de presiune absoluta.

In consecinta, am comandat un SPD015A si sper ca cei care au descarcat fisierul hex sa nu ma blameze, dar este posibil sa fac modificari minore la acest software.

Imi cer scuze pentru eroarea (involuntara) si voi reveni marti cu firmware-ul adecvat senzorului SPD015A.

Link to comment
Share on other sites

Cam toate SPD-urlie sunt influentate de temperatura. LM35 este folosit doar pentru masurarea temperaturii. Nimic sofisticat ... inca. Pentru compensarea erorii de masurare a presiunii ar trebui sa folosesc un PTC si inca un port ADC dar montajul a fost gandit doar pentru a sti ce ... dureri ma asteapta cand se schimba vremea.

Cred ca voi dezvolta putin proiectul in sesnul compensarii erorii de masura a presiunii indusa de temperatura, insa vreau mai intai sa-0l vad pe asta functional ca sa am o baza de lucru. 

Link to comment
Share on other sites

Daca tot vrei sa modifici proiectul te sfatuiesc sa utilizezi un alt senzor de temperatura, deoarece LM35 nu poate masura temperaturi negative. Eu recomand senzori digitali din seria DS18x20. Astfel acest aparat, util dealtfel in orice gospodarie, poate fi plasat afara, pt.a "urmari vremea".

Link to comment
Share on other sites

deoarece LM35 nu poate masura temperaturi negative. 

Din cate stiu eu, in data-sheet e prezentata o metoda de masurare a temperaturilor negative cu LM35, prin modifocarea referintei (masei) senzorului inseriind-o cu o dioda.

Edited by Liviu M
Link to comment
Share on other sites

Momentan lucrez la un ceas termometru barometru dar cu PIC688  DS3231 si ca senzor de presiune si temperatura BMP180.

Senzorul este foarte precis, in foaia de catalog spune ca are sensibilitatea 0.5m altitudine.

Uite cum arata ceea ce-am lucrat pana acum:

post-175068-0-54010100-1403466422_thumb.jpg

Mai trebuie sa-i lipesc niste leduri care sa arate variatia presiunii in ultimele 48 ore.

Eu am sa-l folosesc pt pescuit sa vad variatia presiunii pe 48 ore in urma.

Edited by Kreator
Link to comment
Share on other sites

Cu taote astea...

Sorry, nu iti sugeram sa-ti pedepsesti aparatul, completam/corectam un post al altui coleg (prin folosirea citatului incercam sa sugerez asta,data viitoare ma stradui mai tare).

Edited by Liviu M
Link to comment
Share on other sites

Off topic: Liviu M, am inteles completarea si am dat de inteles (sper) ca stiu si aplicatia pentru masurarea temperaturilor negative. Cat priveste sugestia: de ce nu ... daca merita un astfel de tratament (evident era o gluma)! Oricum, repet, este un aparat destinat functionarii in interior nu in exterior. In cazul in care voi vrea sa masor temperaturi exterioare voi apela la o solutie wireless (nu pot da gauri in termopane).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines