Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

conteaza lungimea antenei la receptie, CB


dem3ntor
 Share

Recommended Posts

Eu stiam ca dimensiunea antenei depinde de frecventa receptionata, adica antena trebuie acordata pe acea frecventa. Lungimea ei poate fi si sfert de unda (λ/4), adica lungimea de unda/4, lungimea de unda fiind raportul dintre frecventa si viteza propagarii undei elecromagnetice.

Parca era prin fizica de clasa a douaspea treaba asta...

Edited by Untold
Link to comment
Share on other sites

Important este sa aiba o impedanta apropiata de cea ceruta de statie. Exista antene de masina mult mai scurte de lambda/4, insa le trebuie un bun (mare adica) plan de masa. Nici nu costa mult, merita ca sa nu strici finalul.

Edited by thunderer
Link to comment
Share on other sites

Guest iRoata

Categoric trebuie sa aiba impedanta ceruta (75Ohm, in genere), categoric lungimea trebuie sa fie (sub)multiplu al lungimii de unda si absolut obligatoriu trebuie acordata regland SWR-ul (unda reflectata).

LE, daca vrei doar receptie, atunci scoate butonul de emisie, ca nu se stie cum iti scapa destu'  (cum spunea cineva mai sus) si ai prajit finalul cu o antena aiurea...

Link to comment
Share on other sites

sunt si antene mai mici de L/4 scurtate artificial cu bobina/comdensator sau asa numita antena elicoidala , care e o bobina spira linga spira de o lungime sub L/4 rigidizata cu un varnis termocraft . de exemplu orientativ o antena din asta avea la 144Mhz cam 10cm. desigur impedanta ei nu e usor de aflat trebuie un vector impedantmetru sau o punte de RF pentru asta . mai depinde si de planul de masa. in general toate antenele scurtate au randament mai mic decit una clasica in L/4. sunt si antene ceva mai lungi de L/4 nu mai tin minte exact acum care au randament mai bun. dar depinde ce vreti sa faceti.

Link to comment
Share on other sites

Cea mai bună antenă cu cel mai bun randament la emisie cît şi la recepţie este antena Lambda, adică dimensiunea antenei (în lungime) este exact lungimea de undă, dar este o antenă de dimensiuni foarte mari . pentru 27Mhz de exemplu antena are 10 metri,prea mare , dar se utilizează lambda/2 sau lambda/4 care dau dimensiuni mai acceptabile dar şi randamentul este mai mic.O antenă trebuie să corespundă acestor principii altfel rezultatele vor fi total inacceptabile.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest overseas

Salut.Detin o statie radio la care am atasat o antena de 30cm, o vechitura de prin talcioc.Am o nelamurire, daca pe recwptie este nevoie de ditamai sulitele, sau este de ajuns sio sarma in mufa statiei?Multumesc!

Daca folosesti statia numai pe receptie este suficienta o antena telescopica. Am cateva receptoare CB din comert cu antene telescopice cu 5 sau 6 segmente. Evident lungimea antenelor difera.

Ce pot sa spun este faptul ca in cazul unei statii de emisie apropiate nu este necesara deschiderea antenei receptorului la maxim semnalul fiind si asa foarte puternic.

Pentru receptii la distante mai mari este necesara deschiderea antenei la maxim.

Sulitele la care faci referire asigura o receptie la distante pe zeci de Km, dar pentru semnale puternice apropiate incarca foarte mult etajul de intrare al receptorului actionandu-l chiar si cu SQL la extrema.

Deci sulitele au avantaje si dezavantaje!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines