Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplicator de turatie, la 90 grade


giongiu
 Share

Recommended Posts

As vrea sa fac un multiplicator de turatie, cu doua pinioane asezate la 90 grade, in genul reductorului folosit la flexuri. Acesta ar folosi la multiplicarea turatiei, de cateva ori de la axul unei turbine eoliena, la generator. Intentia e sa montez generatorul in prelungirea pilonului, cu axul in sus. Pe ax, pinionul mic, iar la 90 grade, pinionul mare, antrenat de pale. Turatia palelor, maxim 500 RPM, multiplicarea, de 3-4 ori, deci maxim 1500-2000RPM, la axul generatorului. Puterea maxima transmisa, cca 1Kw. As vrea sa stiu unde pot gasi doua pinioane, cu care sa realizez multiplicarea respectiva. Multumesc anticipat pentru orice sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Am pinioane de flex. Dar turatia in cazul meu fiind mult mai mica, la aceeasi putere, cuplul e mult mai mare. Nu stiu daca pinioanele rezista..In plus, pinionul mic trebuie montat pe axul generatorului, care are 25mm diametru. Cele de flex au diametrul interior mult mai mic.

Link to comment
Share on other sites

Este o firma in cluj care aduce la comanda o gama larga de pinioane, fulii, lagare,etc.Preturi corecte, oameni corecti, timp decent de livrare.Ii recomand cu caldura:

http://www.diodor.ro/contact

Multumesc de sugestie! Chiar au ce-mi trebuie, diverse rapoarte, problema e insa pretul. Modul 3, raport 1/4, ambele pinioane, costa vreo 150 euro. http://www.diodor.ro/images/produse/pdf/01-angrenaje-conice-standard.pdf

Mai caut, poate gasesc ceva pe la dezmembrari, am inteles ca s-ar potrivi ceva de la grupul conic, la auto cu cardan.

Edited by giongiu
Link to comment
Share on other sites

In teoria roților dințate evolventice (manualele de organe de mașini și mecanisme) sunt date niște așanumite "curbe de blocare". Aceste curbe de blocare sunt diferite pentru cele doua cazuri (reducere și multiplicare) Ca regula generala o reducere se poate realiza pentru raportul 1:4 cu o singura treapta, în timp ce pentru multiplicare la același raport sunt necesare doua trepte de multiplicare. Trebuiesc studiate acele contururi de blocare pentru cazul concret pe care il dorești. Raportul maxim de multiplicare pentru o singura treapta, fără riscul blocării difera și depinde de multi parametri.

Link to comment
Share on other sites

Am gasit un diferential de cutie de viteze, care contine pinioane conice, doua cu 13 dinti, doua cu 9. Folosind cate unul din fiecare si montand palele pe flansa planetarei, multiplic turatia de 1,44 ori. Apoi cu doua pinioane drepte de 24 si 12 dinti, ajung la 2,88. Pentru teste e bine si asa. Ma lovesc insa de o problema...Diametrul interior al pinionului conic de 9 dinti, e de 14,5mm iar eu vreau sa majorez la 15mm sa pot folosi ax de aceeasi grosime si rulmenti. Dar pinionul e cementat,asa ca nu stiu cum as putea majora gaura. Orice sfat e bine venit...

Posted Image

Edited by giongiu
Link to comment
Share on other sites

Multiplicatorul dorit nu se poate face din roti separate, ci numai dintr-o pereche de roti conice cu dinti elicoidali, ca la diferentialele auto. Orice diferential clasic (cu arbore cardanic) poate fi adoptat. Are raport mare si merge si ca reductor, si ca multiplicator.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines