Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

De la Extaz la Agonie: Sansui AU 6500


Recommended Posts

Buna seara tuturor!

Dupa cum spune si titlul pentru mine nu mai este deloc o seara buna.

Astazi am fost fericitul nou-posesor al unui Sansui AU 6500. L-am primit, desfacut si apoi cuplat la o pereche de boxe si un cd-player. Dupa 6-7 secunde a cuplat releul si.....paraituri, pocnituri si zgomote de tot felul se auzeau pe ambele canale. Dupa un minut au scazut in intensitate si am dat play la cd player.

Au urmat 15 minute de extaz! N-am mai auzit un alt amplificator la fel de muzical ca acest mic Sansui (are doar 28w pe canal).

Apoi.....agonie! Muzica s-a intrerupt brusc (decuplase releul). Am mai incercat de cateva ori sa-l repornesc dar decupleaza releul dupa nici doua secunde, in care evident ca paraie si sfaraie canalul stang.

Va rog tare mult sa-mi recomandati un electronist bun si serios din zona Bacaului.

Nu-mi mai amintesc unde am citit, si nici numele dumnealui......

Poate ma ajuta cineva cu niste sfaturi.

Va multumesc anticipat!

 

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Inlocuieste toti condensatorii electrolitici de prin el.

 

Incearca pe calea de semnal, condensatori nepolarizati.

 

Eventual daca este imbicsit in praf, aspirator si pensula, si spalate placile cu alcool izopropilic, si uscat bine cu foen-ul.

 

Toate aceste operatiuni se fac cu stecherul scos din priza, si condensatorii electrolitici descarcati cu o rezistenta de 10-100 ohm la ceva wattaj.

 

 

Arentie sa nu intre alcool in transformator, chiar daca este 0% conductor electric, alcoolul izopropilic impreuna cu mizga si impuritatile de pe acolo, poate deveni usor conductiv...

 

Tocmai de aceea recomand spalarea de 2 ori, odata grosul si apoi resturile fine.

 

Ia exemplu de aici:

 

http://www.elforum.info/topic/67848-repar-amplificatoare-profesionale-de-putere/page-7

 

 

Niste poze cu el desfacut ar fi de mare ajutor!

Edited by Guest
Link to comment

Buna ziua!

Multumesc pentru sfaturi DjLeco. Cam tot ce ati mentionat d-voastra am facut deja, mai putin partea cu izopropilicul. E curat la interior si cu tranzistorii originali. Din discutia telefonica avuta cu vanzatorul acest amplf a suferit deja o schimbare de condensatori, mai ales cei de pe partea de alimentare. Pe partea de semnal audio a ramas insa neschimbat ( sau cel putin asa zice el) cu tranzistorii neatinsi.

Aseara la o cautare mai insistenta pe net am gasit ceva care se aseamana foarte mult cu problema mea : " au 6500 on the bench". Poate sunt ceva idei bune de pornire.

Problema grava e ca nu prea ma pricep de aceea sunt in cautarea unui electronist bun printre razeshi......poate chiar Brasov. Din pacate Bucurestiul e departe.

Buna ziua Letcon!

Acelasi articol l-am mentionat si eu mai sus...gand la gand. Din pacate.....piese ioc, experienta ioc......amplif bum! (sau asta ar rezulta daca mi-as baga nasul)

Link to comment

Cred ca va fi greu sa gasesc pe cineva....

Asadar voi fi nevoit sa risc.....pentru ca n-am mai folosit un pistol de lipit de vreo 30 de ani. Voi incerca sa urmez ideile desprinse din "au6500 on the bench" de pe audiokarma, desi habar n-am sa mai masor un tranzistor.

Am descarcat schema de pe electrotanya si in blocurile F2041 si F 1215 sunt 3 tranzistori 2sc634a, care evident ca nu se mai gasesc. As putea sa-i inlocuiesc cu BC 546? (sunt pe 65v dar au curentul de colector de 100mA. Originalele sunt pe 200mA). Diodele 10D1 au echivalent 1N4817, sunt pe 1,5A. Pot sa le inlocuiesc cu 1n4007 sau trebuie sa merg musai cu ceva peste 1,5A, cum ar fi 1n5404?

Pe placuta asta F2041 am vazut si un condensator schimbat cu 2 in serie!!!!!!! iar cele 2 tranzistoare 2sc634a au fost schimbate cu ceva neinteligibil....mama ei de viata!

Orice sfat e binevenit !

Link to comment

Din simptomele descrise de tine nu pare sa fie vreun semiconductor dus

Acolo ai contacte imperfecte, lipituri reci sau condensatori uscati, nu incerca sa inlocui tranzistori asa aiurea ca s-ar putea sa il strici mai rau

Verifica bine pe partea cu lipiturile in dreptul etajului final si la, apoi daca lipiturile sunt ok incepi cu electroliticii mai mici de pe calea semnalului

Link to comment

Buna ziua din nou !

Revin cu cateva mentiuni. La o analiza mai atenta a schemei blocul F 2041 primeste semnalul din etajele finale F2034, deci problema e din calea de semnal dupa cum afirma si autorul topicului "au6500 on the bench". Ce ma fac fara aparat de masura si experienta necesara?

Link to comment

Buna ziua din nou !

Revin cu cateva mentiuni. La o analiza mai atenta a schemei blocul F 2041 primeste semnalul din etajele finale F2034, deci problema e din calea de semnal dupa cum afirma si autorul topicului "au6500 on the bench". Ce ma fac fara aparat de masura si experienta necesara?

Cauta un electornist in zona ta.

Asta este singura solutie in caul tau.

Link to comment

Buna seara tuturor!

Astazi am mai incercat cate ceva: am schimbat toti condensatorii din blocurile de protectie F2041 si F1215. Situatia s-a mai imbunatatit putin adica releul cupleaza si decupleaza  la intervale destul de regulate (cam 5 secunde este cuplat apoi pentru 30 de secunde ramane necuplat si tot asa... Valorile astea sunt aproximative...) Din pacate paraielile si sfaraielile care se aud pe canalul stang n-au disparut, indiferent de volum....(ma refer la zgomotele ce se aud din boxa din stanga). Am 3 perechi de boxe si face la fel pe oricare din ele, deci boxele se exclud.

 

Cu cele doua strapuri de pre-main scoase problemele raman aceleasi ! Macar am mai redus din aria de cautari. Deja incep sa cred ca ar fi ceva semiconductori de vina...

Ceva idei ? Daca s-ar putea sa mentionati cate ceva de pe schema finalului si a protectiei v-as fi recunoscator.

Multumesc anticipat!

Link to comment

Daca este independent de volum, este CLAR din etajul final.

 

Schimba tot ce este electrolitic pe acel canal al etajului final.

 

Daca tot mai face, ia semiconductorii mici (trz mici) de pe canalul bun si schimba pe canalul prost, insa unul cite unul, schimbi, piriie in continuare, pui la loc, pina gasesti vinovatul.

 

Am patit odata ceva asemenator la un amplif profi, in fata pe diferential avea bf 422-423 Philips (schimbati de cineva), si unul dintre ei facea belele.

 

Mi-a mincat 1 zi intreaga, nu indrazneam sa cred ca ar putea fi defect un c@cat de tranzistor care mai fusese schimbat.

 

L-am batut intre 2 ciocane pina s-a facut o pudra GRI, mama lui de nenorocit...

 

Sa vezi ce satisfactie ai cind gasesti piesa cu pricina si o bati cu ciocanul pina obosesti!

Edited by Guest
Link to comment

Multumesc de idee DjLeco!

Cred ca va trebui sa fac si niste sapaturi pentru tranzistori echivalenti de calitate. Din pacate cei care sunt prin amplif nu se mai fabrica de mult.

Exact cum spuneati si d-voastra...mor de ciuda ca nu dau de vinovat ! Precis e vreun rahatzel gen BC sau vreo dioda 10D1 (de diodele astea cei de pe audiokarma erau complet nemultumiti ! marea majoritate a Sansuiurilor cedau din cauza lor! inclusiv Au 9500).

Nu prea as schimba multe piese, ci strict doar pe cele bolnave ca n-as vrea sa-i alterez sunetul.

Sunet pe care sincer sa fiu mi s-a pus pata rau de tot ! De aceea tin musai sa-l fac sa functioneze.

Link to comment
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines