Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 20 w


Guest Samuel Bortolici

Recommended Posts

Guest Samuel Bortolici

Buna! Am de proiectat un amplificator audio cu urmatoarele specificatii: puterea 20W (etajul de putere in clasa AB), tensiunea de intrare 1 mV, si rezistenta de sarcina 16ohmi.

 

Proiectul e pentru scoala si nu sunt prea bun la electronica, asa ca apelez la ajutorul vostru. As vrea sa stiu daca preamplificarea se poate face cu A.O avand in vedere ca puterea de iesire trebuie sa fie 20w.

 

1. Daca se poate atunci cat trebuie sa fie amplificata tensiunea la intrarea in etajul de putere? 

2. Cum calculez tensiunea de alimentare?

3. Ce tranzistoare as putea folosi sa fie complementare ( in configuratie Darlington ) pentru a obtine 20w pe o sarcina de 16 ohmi?

 

Cam astea sunt primele intrebari/nelamuriri dupa ce am incercat sa fac o schema si ceva simulari. As fi foarte recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva ;)

 

 

 

 

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

O putere utila de de 20W/16 ohmi inseamna un semnal cu amplitudinea de 17,88Vef (50,6Vv v) aplicat sarcinii. Pentru a afla tensiunea de alimentare mai trebuie adaugat 2xVCEsat finali si 2xURE caderea de tensiune pe rezistente de emitor finali (aceasta depinde daca doresti sau nu un etaj de limitare a curentului prin finali); asta inseamna (cu aproximatie) o tensiune de alimentare simetrica de +/-28...30VCC. Alegind pentru etajul final de putere o amplificare in tensiune de maxim Afinal=40, inseamna ca la intrarea acestuia va trebui aplicat un semnal cu amplitudinea de 0,45Vef. Pentru a asigura o sensibilitate de 1mVef la intrarea amplificatorului, etajul de preamplificare va trebui sa aiba o amplificare in tensiune Apreamp=450 care se poate realiza montind in cascada doua etaje de amplificare cu amplificatoare operationale: primul cu amplificarea Ap1=30, al doilea cu Ap2=15. Toate acestea sint valori orientative de unde poti pleca cu calculul efectiv. Daca ati primit tema asta, in mod sigur vi s-a explicat ce si cum, deci se presupune ca stii sa efectuezi calcule elementare si cunosti formulele de calcul.

Ca tranzistoare finale poti utiliza BD645...651 / BD646...652 in capsula TO220 care montate pe un radiator adecvat vor functiona destul de reci la aceasta putere.

Posteaza schema ce ai simulat-o.

Edited by remus68
Link to comment
Guest Samuel Bortolici

post-233565-0-47881500-1401289189_thumb.png

 

 

Am ajuns la schema asta, nestiind toate relatiile de calcul, iar setul de tranzistori l-am luat de pe net( nu garantez ca sunt corespunzatori cerintelor). Marea mea nedumerire a fost daca se poate face preamplificarea cu amplif. operationale si cat trebuie sa fie amplificata tensiunea la intrarea in etajul de putere.

Mentionez ca proiectul e folosit doar pentru simulari  in Orcad, nu se pune in practica asa ca nu se tine cont de costuri de productie/proiectare etc. In principiu scopul proiectului e scoaterea in evidenta a cunoasterii simulatorului Orcad, prin urmare nu e necesar un amplificator de performanta, trebuie o schema simpla, functionala care sa respecte cerintele si pe care sa pot face simularile in Orcad.

post-233565-0-94115400-1401289745_thumb.png

Link to comment

  Înainte de toate, nu puteti obtine 17,9Vef la iesirea unui amplificator operational alimentat la +/-18V. Daca nu vreti sa renuntati la realizarea cu operational, folositi un operational ce admite tensiune de alimentare mai mare (LTC6090, OPA454) sau va  inspirati din schema amplificatorului PA300.

  Un amplificator cu cuplaj galvanic va amplifica si propria tensiune de offset, care în cazul de fata este data în special de primul amplificator operational (TL082). Cum offsetul acestuia este mai mare decât amplitudinea semnalului iar câstigul e de ca. 17900, iesirea amplificatorului va sta lipita de tensiunea de alimentare. Se poate remedia prevazând o compensare a offsetului si/sau utilizând un operational cu offset f. redus. Eventual se renunta la cuplajul galvanic.

  Semnalul de intrare fiind mic, conteaza f.mult zgomotul primului amplificator operational. Printre cele de zgomot f. redus se numara LT1115.

Edited by franzm
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines