Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alarma Barca


Vizitator edysniper

Postări Recomandate

Vizitator edysniper

Va salut,am nevoie de o mana de ajutor dar mai intai sa va explic ce as vrea sa fac.Pescar fiind am o barca pe care o folosesc in fiecare an in delta.Cum in ultimul timp se cam fura motoare sau barci cu totul nu ar strica sa fac o alarma.Eu as face alarma aceasta din 2 bucati..una sa fie montata pe barca intr-un loc ascuns si una sa fie pusa undeva pe mal aproape de barca.As dori ca alarma sa se activeze atunci cand barca se departeaza la o distanta de cativa  metri de dispozitivul de pe mal,astfel se elimina alarmele false.Pe barca am baterie de 12v,goarna din aceea de alarma auto,lumini de navigatie deci  montajul respectiv nu trebuie decat sa actioneze un releu si vor incepe toate sa faca ca in pomul de iarna descurajand (sper) pe cei care ar avea intentia sa fure barca...eu unul as abandona si as fugi.Exista varianta inversa ca releul sa activeze ceva asemanator in cort dar cred ca mai tare descurajeaza luminile si sunetul in barca.Daca aveti ceva idei din ce pot realiza un astfel de montaj sau o schema va sunt profund recunoscator.Multumesc anticipat!Daca cumva am postat gresit sau s-a mai discutat problema imi cer scuze..eu nu am gasit nimic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator edysniper

Multumesc frumos pentru raspuns.Al 2 lea link se pare ca nu mai e bun dar l-am vazut pe primul si nu cred ca imi va fi de folos intrucat am impresia ca alarma foloseste un senzor de miscare iar barca se misca tot timpul pe apa.Alarma aceasta va da randament doar daca urc barca pe mal sa  nu se mai miste deloc.

Editat de edysniper
Link spre comentariu

Nu ai precizat in ce masura te pricepi la electronica pentru a-ti putea da sfaturi mai mult sau mai putin complicate.

O solutie simpla, fara multa electronica este paznicul cu fir. Un cablu cu doua fire, ancorat de un obiect de pe mal, o mufa de alimentare genul celei de laptop, cu decuplarea sursei interne (sau un jack audio mono), doua relee (cel din barca la tensiunea acumulatorului, 12V presupun, iar cel de pe mal la tensiunea bateriilor din sistemul de alarma fix), ceva generatoare de zgomote (a se citi sirene) si cam atat. Cand barca este deplasata de la locul ei, mufa tata iese din mufa mama, ultima conecteaza releul ce alimenteaza toata tigania din barca declansand manelele din dotare. Alarma de pe mal, atata timp cat mufa tata este la locul ei, primeste 12V de la bateria barcii blocand tranzistorul. La intreruperea circuitului, tranzistorul se deschide alimentand releul ce cupleaza manelele de pe mal.

Singurul punct slab ar fi mufa tata care este posibil sa nu iasa din mufa mama, rupand cablul. In cazul asta nu va declansa decat alarma de pe mal, nu si cea din barca. Dar cu siguranta se poate gasi o mufa ce iese usor.

 

post-175133-0-37800900-1401356704_thumb.jpg

 

In cazul in care alimentezi alarma de pe mal cu 12V, trebuie eliminata dioda zenner din baza tranzistorului iar releul va fi de 12V. Intre firul de + 12V ce vine de la barca, inaintea rezistentei de 2K2 si plusul acumulatorului de pe mal (tot de 12V) se poate monta o rezistenta de 15-22 ohmi ce va incarca acumulatorul de pe mal cat timp este mufa cuplata. Rezolvi astfel si problema incarcarii.

 

Alta solutie ar fi montarea unui "kill switch", intrerupatorul ce opreste motorul cand barcagiul cade din barca. La magazinele de profil se gasesc asemenea intrerupatoare cu cheita de actionare si snur, cu contacte normal deschise sau normal inchise, chiar si comutator cum am cumparat eu unul, ce se leaga de centura sau de incheietura mainii. Cheita se leaga cu o sfoara de un obiect de pe mal si la mutarea barcii sare din lacasul ei actionand releul de alarma din barca. Se poate monta si o pereche emitator-receptor in ultrascurte, genul celui de alarma auto, ce la alimentarea sirenei va declansa alarma de pe mal. Atentie cu distanta pana la care se poate receptiona!

 

LE

Nu am pus polaritatea acumulatorului de pe mal si nu m-ai modific poza, dar plusul este sus in emitorul tranzistorului iar minusul jos.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Cred ca adaptarea unui senzor de usa/fereastra wireless (e in jur de 35 lei) se elimina problema cu mufa mai susmentionata, plus ca se poate face interconectarea cu un sistem de alarmare..... la dorinta. Oricum, ideea folosirii unui "kill switch" este binevenita, dar nu elimina ideea furarii motorului.

Acum, cu titlu de gluma........ nu e posibil sa se lege motorul cu o funie...... cand se departeaza barca, se intinde funia, zboara barcagiul cu o viteza direct proportionala cu lungimea funiei, adica se poate calcula si o traiectorie balistica, totul e sa nu uite proprietarul sa dezlege funia cand pleaca la pescuit.

Editat de amudsen
Link spre comentariu
Vizitator edysniper

Multumesc rimache o sa ma documentez ,Multumesc CIby2 pentru sfaturi si pentru schema.Este vina mea ca nu am mentionat ca ma pricep cat de cat la electronica,am toate sculele si cunostintele necesare sa realizez un montaj de la cap la coada daca am o schema dar raman la nivelul de amator mai ales ca am o pauza de vreo 25 de ani :))) multe s-au schimbat de atunci...ehe...

Bun...la ideea asta m-am gandit si eu..ar fi cea mai simpla...legi barca de mal..pui un lant cu lacat de copac sau de pontonul de lemn si vine omul cu foarfeca de taiat lacate din dotare si taie lantul sa-ti fure barca dar nu vede un fir de nylon de pescuit care e legat de barca si de "declansator" si cand vrea sa plece incepe concertul si in mod sigur va renunta pentru ca sunt  case in apropierea locului unde "parchez" eu...Bine de stiut este faptul ca in Delta se fura barcile cu totul pentru ca nu au timp sa dea motorul jos...fura barca, o duc in inima deltei..demonteaza si ascund motorul si lasa barca in deriva..si toate astea pentru niste amarate de piese de schimb de la motorul tau...In fine..revenind la subiect as prefera ceva mai delicat decat acel fir de care se poate imipedica orice animalut peste noapte,sau un amic turmentat  :). Alarma de proximitate pentru copii cred ca e foarte buna...am gasit ceva la putin peste 200 lei si avand in vedere ca se poate regla distanta la care declanseaza de  la 4 m la 8 m eu zic ca e ok ..eventual se poate modifica si in loc sa declanseze alarma ei poti sa declansezi ce vrei...Am vrut doar sa evit o cheltuiala in plus si sa am placerea de a realiza eu un montaj in cazul in care as fi gasit o schema si bineinteles sa reduc costul.

 Voi incerca sa decriu putin locul unde las barca ca sa intelegeti ...nu e un loc in inima deltei unde stau cu cortul ca daca era asa imi legam barca de un clopotel sau de picior :)) glumesc...barca sta "parcata" peste noapte pe malul Dunarii si mai sunt si alte barci acolo..mai vine unul cu barca lui langa barca mea si coboara pasagerii din a lui in a mea pana la ponton,mai vine altul ca e locul lui si imi muta barca putin mai la stanga ca are el ceva de incarcat sau de descarcat de pe acel ponton...altul o muta cativa metri sa intre cu o barca mai mare dupa care o leaga la loc....mai sunt copii care se joaca si se tot urca prin barci ca sa nu ma zic ca de cateva ori am ramas fara mamaliga lasata in barca ca au urcat caini (cred) peste noapte si au mancat-o ....De aceea as vrea ca alarma sa se declanseze doar daca barca se departeaza mai mult de 5-10m de mal ca atunci sigur vrea careva sa ma lase sportiv...si sincer nu vad pe nimeni mergand cu barca mea luata la remorca cu lumini aprinse intermitent si cu goarna aia care te scoala si din morti :)) o vor lasa si vor fugi..

Cred ca adaptarea unui senzor de usa/fereastra wireless (e in jur de 35 lei) se elimina problema cu mufa mai susmentionata, plus ca se poate face interconectarea cu un sistem de alarmare..... la dorinta. Oricum, ideea folosirii unui "kill switch" este binevenita, dar nu elimina ideea furarii motorului.

Acum, cu titlu de gluma........ nu e posibil sa se lege motorul cu o funie...... cand se departeaza barca, se intinde funia, zboara barcagiul cu o viteza direct proportionala cu lungimea funiei, adica se poate calcula si o traiectorie balistica, totul e sa nu uite proprietarul sa dezlege funia cand pleaca la pescuit.

:)) buna asta..cei care fura motoare  nu stau sa desfaca acolo..fura barca cu totul..o dezleaga de mal sau de ponton...o leaga cu o funie de a lor si fug...

Link spre comentariu
Vizitator edysniper

Am inteles, atunci daca vrei sa porneasca alarma cand iese barca din anumit perimetru, este utila o alarma radio, adica cand iese din raza de actiune a emitatorului de semnal, receptorul anclaseaza alarma.

Da,o schema de genul acesta cautam...sau ceva ce se poate adapta..pana acum am gasit doar alarma aceea de proximitate pentru indepartare copii...daca nu gasesc nici o schema o iau pe aia si o adaptez...

Link spre comentariu

Da, eu vedeam lucrurile din punctul meu de vedere, cand lasam barca legata de mal langa cort.

Totusi, varianta cu iesitul din perimetru necesita doua cai de comunicare radio, posibil chiar pe aceeasi frecventa. La o perioada de timp oarecare (1-3 secunde) unul din emitatoare, sa spunem cel de pe mal, transmite un cod de control pe care-l receptioneaza receptorul de pe barca si circuitul de recunoastere a codului activeaza emitatorul de pe barca care transmite un alt cod de raspuns. Apoi intra in asteptare pentru urmatorul cod. Receptorul de pe mal receptioneaza si activeaza la randul lui emitatorul care dupa temporizarea de care vorbeam mai sus emite din nou. Si tot asa. Cand codul de raspuns nu este receptionat intr-un timp prestabilit sau cand nu mai este receptionat codul de control, tot asa intr-un timp prestabilit, se declanseaza alarma atat pe barca cat si pe uscat, cu cateva secunde de desincronizare, adevarat.

Poti folosi emitatoare si receptoare pe 436 MHz (sau 446, cat naiba este) ce le gasesti la preturi de 15-30 lei bucata, doua perechi de emitator-receptor de telecomanda cu infrarosii, caz in care mai intra ceva temporizatoare cu 555, sau doua microcontrolere cu programele aferente si care vor face toata logica necesara. Distanta este de cativa zeci de metri.

Despre furatul motoarelor, au fost cazuri in zona Maliuc-Mila 23 cand furau doar partea de jos a cizmei, adica de la pompa de apa in jos. La comanda.

Sefului de post din Maliuc i s-a furat barca si motorul. Barca a gasit-o esuata dupa o zi, dar motorul dupa 1 an la Murighiol!

Deci atentie.

Eu am prins levierele de strangere de la menghine cu un lacat incat nu se mai pot desface fara cheie si in plus, motorul este prins si cu 4 suruburi pe oglinda.

Cat despre varianta legarii motorului ca-n desenele animate, esti sigur ca nu cedeaza oglinda barcii din cauza socului? La OSB-ul ce-l pun astia ca intaritura interioara nu m-ar mira! Stejarul care trebuie folosit este scump.

Mi s-a intamplat sa agat o setca pe lacul Fortuna ce s-a infasurat serios pe elice. Motorul a murit instantaneu si barca s-a oprit brusc trasa de setca intinsa. Nu e bine de loc pentru pasageri!

Si folosirea kill switch-ului o recomand cu caldura. Sa-si faca treaba si sa te protejeze. Nu ganditi ca "mie nu mi se poate intampla" cum gandeam eu! Pana am patit-o de era sa mor pe Sontea lovit de elicea barcii ce se invartea in cerc langa mine. Cicatricele de pe antebratul stang stau marturie si imi amintesc mereu sa nu conduc fara kill-switch!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Păi tocmai alarma de  copii de care am amintit prima dată este soluţia pe care o cauţi.Principiul ei de acţionare este scăderea semnalului recepţionat de receptor sub un prag reglat după dorinţă, nu se bazează pe mişcarea propriu-zisă. Reglezi sensibilitatea astfel încât să se poată mişca barca pe o rază circa 5-6m şi e OK.

Link spre comentariu
Vizitator edysniper

Păi tocmai alarma de  copii de care am amintit prima dată este soluţia pe care o cauţi.Principiul ei de acţionare este scăderea semnalului recepţionat de receptor sub un prag reglat după dorinţă, nu se bazează pe mişcarea propriu-zisă. Reglezi sensibilitatea astfel încât să se poată mişca barca pe o rază circa 5-6m şi e OK.

Da..prima alarma e pentru bagaje si e pe senzor de miscare..o biluta care se misca si activeaza alarma...al 2 lea link e cu eroare si nu am reusit sa vad nimic dar porind de la ideea asta am gasit alarma aia de copii la 220 lei...pana la urma cred ca iau una din aia si o modific sa imi fac damblaua :)

Link spre comentariu

Cred ca ma gandeam la ceva mai simplu, referitor la varianta lui CIBY2, pur si simplu un emitator radio (scheme sunt multe pe net), un receptor radio (pe aceeasi frecventa), semnalul receptionat sa tina anclasat un releu, cand slabeste semnalul elibereaza releul si porneste sirena (cred ca varianta asta acopera si faptul ca suna sirena cand ramane fara baterie emitatorul, sau il fura pe acesta  :rade: )

O idee ar fi aici

Editat de amudsen
Link spre comentariu
Vizitator edysniper

Dupa mai multe "sapaturi" pe net am gasit asa ceva si cred ca pana ala urma ar fi mai buna decat alarmele acelea pentru indepartare copii.In afara concediului se poate folosi si in alte scopuri iar pretul e acceptabil.Am cerut azi detalii si o sa va spun daca ma si anunta ca pleaca barca de sub nasul meu :) si eventual alte detalii.

Link spre comentariu
Vizitator edysniper

Dupa mai multe "sapaturi" pe net am gasit asa ceva si cred ca pana ala urma ar fi mai buna decat alarmele acelea pentru indepartare copii.In afara concediului se poate folosi si in alte scopuri iar pretul e acceptabil.Am cerut azi detalii si o sa va spun daca ma si anunta ca pleaca barca de sub nasul meu :) si eventual alte detalii.

Se pare ca nu aveam voie sa pun link-ul acolo si cineva l-a sters...scuze...am comandat un gps tracker la un pret de 200 ron cu transport inclus si are senzor de miscare,de vibratie,de iesire din perimetru,cu microfon incorporat,cu avertizare de baterie slaba si multe altele.Este exact ce cautam si cred ca imi va satisface nevoile.Se foloseste o cartela GSM pe care o incarci doar atunci cand folosesti dispozitivul.Maine primesc pachetul si va spun cum se comporta.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări