Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie termica compresor frigider


Recommended Posts

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Vasile .Si eu cred acelasi lucru, dar neavand tangenta cu domeniul sper ca practicienii sa-mi poata oferi, din experienta, niste valori si sfaturi .

Adaug faptul ca este vorba de o combina Ariston ( 18 ani ) care , desi functioneaza Ok ( cred eu) , fara sa fie expusa la soare si la temperatura ambianta de cca 22 grade C ,

are compresoarele la 60-65 grade C. Probabil ar trebui masurate si temperaturile din interior (frigider si congelator) cu un termometru adecvat  pentru a verifica termostatele si estima  uzura (mecanica)  compresoarelor si pierderea de refrigerant - R134.

 

Multumesc tuturor.

Nikk

Link to comment

La ce temperatura declanseaza protectia termica la un compresor de frigider (Necchi) ?

Multumesc.

Nikk

 De ce intrebi asta?Protectia termica declanseaza des? Daca da, atunci e posibil sa ai pierderi de agent R134. E normal ca in cazul in care exista pierderi, compresorul sa functioneze timp indelungat, pentru a face ca temperatura din interiorul frigiderului sa scada si termostatul sa dea comanda de oprire a compresorului.Functionarea in delungata, duce la incalzirea exagerata a motorului compresorului si de aici la declansarea protectiei termice.In plus agentul R134 contribuie la racirea motorului compresorului.Temperatura agentului care se intoarce in compresor,este mai mica decit temperatura cu care iese din compresor.Daca termostatul ar fi defect atunci ar trebui ca tot ce este in frigider sa inghete bocna, tocmai pentru ca termostatul nu da comanda de oprire a compresorului,iar mersul fara oprire face ca protectia termica sa intre in functiune .

Edited by GEO 53 BN
Link to comment

@GEO 53 BN,

NU declanseaza protectia termica , dar compresoarele au o temperatura de cca 60 gradeC si cred eu ca nu este normala .

Fac comparatie cu o combina Gorenje la care compresoarele au sub 40 grade C.

Ma gandeam ca termostatul s-a decalibrat , adica (de exemplu) la 1 ar trebui sa declanseze la -17 grade C si el ar declansa la -22 , fapt care ar forta compresorul .

Aveti dreptate, cred ca ar trebui sa masor atat temperatura din congelator/compresor cat si durata ciclului functionare/pauza . Nu am un termometru adecvat , numai unul cu IR  comercializat de colegul de forum Mircea Acra ( sper ca am scris corect numele).

 

@ gica ,

nu are releu clasic ci PTC .

Edited by Nikk
Link to comment

Ma gindesc ca ,compresoarele  de frigidere,congelatoare, fabricate acum 18 ani, sa fie mai putin performante decit cele fabricate in ziua de azi.De aceea si temperatura de lucru sa ni se para mai mare la cele vechi fata de cele noi.Daca e sa ne luam dupa eficienta(clasa energetica),cele de acum sint mult mai eficiente decit cele vechi.Un exemplu concret:Un frigider Arctic fabricat in  anii '80 consuma mai mult decit un frigider Arctic fabricat acum.Tehnologia a evoluat foarte mult in cei peste 30 de ani.Eu am atit frigider cit si congelator Arctic din '81 si functioneaza fara probleme.De consumat ,clar, consuma mai mult decit cele din ziua de azi.Cit despre sielntiozitate ce sa zic: tractoare pe linga limuzine.

Link to comment

PTC-ul inlocuieste releul "de pornire" . Este inseriat cu infasurarea auxiliara ( de pornire a compresorului ) . La pornire rezistenta sa este de 8-10 ohmi si creste in cateva secunde la zeci kohmi . Practic compresoarele functioneaza la 65-70 grade si cred ca este mult . Dupa cate am vazut nu are o protectie termica directa  - cu un bimetal  pe compresor , are  protectie numai pe un releu de curent temporizat .   

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines