Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Estimare timp incarcare acumulator


Recommended Posts

Va salut imi puteti spune si mie dupa ce formula sau formule pot calcula timpul de incarcare al unui acumulator stiind toate datele.

Acumulatorul are 1300Mah si se incarca la 4.2V la 420Mah si vreau sa stiu in cat timp e incarcat 100%

Link to comment

”stiind toate datele.” Păi , nu prea ne dai toate datele .

Acumulatorul e cu LiIon ? Presupun , dar trebuia să ne spui tu.

Încărcătorul - după ce algoritm lucrează : curent constant , curent constant cu decuplare la 4,2V , curent constant cu limitare la 4,2V , curent constant cu limitare la 4,2V și decuplare la scăderea curentului sub Iminim, etc. ?

Și încă ceva , se încarcă la 420mA nu 420mAh.

Link to comment

Estimativ s-ar încărca după trei-patru ore, dacă se încarcă cu un curent constant de 420mA. Dar timpul de încărcare mai depinde şi de starea de uzură a acumulatorului, de obicei scade odată cu trecerea timpului din cauza scăderii capacităţii.

Link to comment

Acumulatorul da este Li-Ion incarcatorul functioneaza curent constant cu decuplare cand bag acumulatorul la incarcat ledul de pe el e rosu cand, se face verde e incarcat si cred ca il decupleaza.Acumulatorul are o tensiune variabile adica la 4.2 Fiind incarcat 100% si la 3.3V e descarcat.

 

 

Și încă ceva , se încarcă la 420mA nu 420mAh.

Asa scrie pe incarcator 420MAh si dasta am scris asa.

Link to comment

Da , scuze n-am fost atent , ai zis că pe încărcător. Dar scrie 420mAh sau 420 mA ? Căci dacă scrie 420mA ăsta e curentul furnizat iar dacă scrie 420mAh ( m-aș mira ) înseamnă , probabil , că e pentru un acumulator de 420mAh.

Oricum ar fi , capacitatea acumulatoarelor se măsoară în mAh iar curentul de încărcare/ descărcare în mA.

Link to comment

Pai formula e simpla daca stiti capacitatea acc si curentul de incarcare presupus constant in timp. sa zicem ca acc are 1300mAh si il incarcati cu 420mA (banuiesc ca asta e curentul incarcatorului dv. nu sunt sigur dar luam ca exemplu .) Inpartiti capacitatea la curent si aflati timpul .in cazul nostru 1300mAh/420mA=2,86h .mai adaugati un 10% ca randamentul incarcarii nu e 100% si ar iesii aprox 3h. pentru subtilitati gen caracteristici speciale de incarcare se v-a consulta gogu.

PS ai grija cum scrii unitatile de masura amperul se scrie cu 'A' mare , iar prefixul 'm' mic inseamna mili iar 'M' mare inseamna mega . mili =0.001 iar M=1000000. altfel iese o brambureala. la ora nu conteaza prea mult h sau H e tot aia.

Edited by cristian1961
Link to comment

Dureaza 13 ore pentru ca ai un tricke charge, probabil dupa ce elementul trece de 4.10V. Fiecare controller e programat diferit, altele trec pe idle la 4.15 sau chiar 4.20 dupa care mai baga cateva zeci de mA. Nici la laptop curentul de incarcare nu e constant pe toata perioada, ci in trepte...de la 1.5A scade la 0.1-0.2A cand se apropie de full.

Daca chargerul tau e din ala care se baga in priza, cu minusul pe tablita cu arc, in nici un caz nu scoate 420mA...e o schema cu 2-3 tranzistori si zenner, precizia e vraiste. Am avut destule care veneau cu lanterna si au crapat. N-a meritat sa recuperez nimic din ele. Chargerele de care zic pretind ca scot 320 sau 360 sau 420mA iar unele pretind ca incarca si R6/AA. Bune de aruncat.

Edited by Alexutz
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines