Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbinare Scanduri


Postări Recomandate

Va salut.

Vreau sa imbin cap in cap niste scanduri (cu sectiunea 150 x 20 mm) ca in figura atasata. Cu albastru sunt figurati stalpii verticali.

Acestea vor alcatui partea laterala a unei balustrade.

Evident, ar fi simplu sa folosesc o bucata de platband, sa dau niste gauri si sa le prind in suruburi, dar nu doresc asa ceva.

Ma gandesc sa folosesc cepuri de lemn sau o metoda similara ca sa nu se observe pe nicio parte a scandurii cum sunt imbinate acestea.

Orice idee e bine-venita.

Va multumesc.

post-174757-0-14485400-1399734601_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 4 luni mai târziu...

Nu stiu daca exista imbinare perfecta pentru balustrada. Se aplica cea mai buna metoda pentru piesa respectiva astfel incit sa se vada o 'cusatura" minima.

Culmea este ca metoda cea mai simpla era tocmai cea de la care ati pornit. Se alege unghiul optim se taie foarte fin si se pune un singur diblu gros exact in centru. Dedesubt, in parte invizibila se introduc doua  suruburi cu sau fara o platbanda ingusta , subtire, invizibila. Asta ca sa impiedice 'alunecarea" in timp care ar deschide imbinarea. Suruburile trebuie sa prinda si diblul din interior.

Balustrada este un complex tridimensional care , pe cit de simpla pare , pe atit de multe dureri de cap poate da. Incercati taieturi cit mai simple. Sofisticateniile nu sint bune aici.

 

Metoda propusa de "myshyk" e interesanta  si ca ornament si preferabil, daca montati un cerc taiat dintr-o teava. Insa  dupa un timp semicercurile pot ceda. Puteti aplica aceasta cusatura-ornament sa-i zicem , daca suprafata e cit de cit plata si sa nu introduceti cutitul cilindric mai mult de 3-4mm. E interesanta totusi ideea si ar aduce un adaos curios , dar elegant. Poate pe lemn de cires sau artar , esente cu fibra densa si care nu cedeaza usor (despicare) e aplicabila.

Daca in loc de cutit cilindric se foloseste burghiu lat (freza), ar merge chiar o rondea din lemn , lipita desigur cu fibra perpendicular pe imbinare .

Interesant...

 

Cealalta metoda indicata de "myshyk" e buna daca faceti frezarea in partea de dedesubt, astfel incit dupa montarea diblului dreptunghiular , cusatura ramine invizibila. Diblul se face din lemn solid. Nu folositi placaj pentru ca nu stiti cit de bine sint lipite furnirele placajului.  Aceasta metoda este practic inlocuirea platbandei de metal. Va trebuie insa o frezare precisa facuta inainte de asezarea elementelor, sau o taietura dibace cu un circular de mina , cu pinza mica (10-8cm in diametru si foarte groasa sau chiar un dado mic= dado este un complex de pinze asezate una lipita de cealalta care taie fante late). Posibil sa fie utilizabila chiar o freza pentru "biscuiti" dibluri plate ovale.

Succes

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări