Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer cu Beyma 12BR70


Postări Recomandate

  • 1 an mai târziu...

Intrucat si in cazul meu inevitabilul s-a produs in august 2017(am achizitionat déjà wooferele Beyma 12BR70 pentru un proiect cu 3 cai) as dori cateva lamuriri din partea d-voastra :

-discutia s-a axat pe varianta din 2014

-in cautarile mele am dat peste opinia precum ca ar fi de-a lungul timpului cel putin 3 variante de 12br70 (tastati “beyma petoindominique” si in lista cu beyma 31cm veti gasi detaliile pentru ele)

Asadar:

  1. D-le CBI in cele 2 proiecte cu 3 cai realizate de dvs cu care variante ati lucrat?
  2. D-le Adi Hegyes, din varianta actuala ( cu fs 31hz, vas 142litri, Qts 0.5, Qes 0.56, Xmax +- 8mm si EBP 55.36) exista sanse sa iasa ceva decent in compresie?

Mi-ar fi de mare ajutor raspunsurile d-voastra.

Cutiile sunt aproape gata (MDF de 22mm, baffle de 40mm, volum intern net 103.11 litri, din calcule am Qtc de 0.773 si α =1.39 asadar …“infinte baffle”).

P.S : D-le Crisan felicitari pentru subwoofer!

Link spre comentariu

Multumesc pentru incurajari!

Alegerea a fost cu peripetii pentru ca initial pornisem cu ideea unui Monacor sp30-200pro, dar nu se mai fabrica, apoi un Dayton st305-8 care si asta nu se mai fabrica...In final, cand mi-au cazut ochii pe acest Beyma si i-am calculat EBP-ul am zis de ce nu o compresie? (M-a cam descumpanit pretul, mai ales dupa ce am vazut cu ce lucreaza Adi Hegyes... :aplauze )

Daca nu ma insel in cazul dvs kitul a fost de 65 litri pe compresie, luat de la toutlehauteparleur....si vad ca sunteti multumit!

Ce e interesant e ca parametrii in cazul dvs sunt cu fs 31, vas142, qts 0.5, xmax +- 8 mm...etc, deci ultima varianta in fabricatie, in 2014.

Nu stiu ce a realizat userul CBI, parca facea referire la bass reflex, poate gaseste putin timp sa ma lamureasca.

Proiectul meu va fi dus sigur pana la capat. Dupa cum am spus si mai sus cutiile sunt aproape gata, mai am de mosmondit la etansari si sa lipesc regletele de 30x30 pe care va sta capacul spate. Cam greu de manevrat...sunt grele a naibii ...plus nu mai zic de WAF!

Nu stiu cat e de oportun, insa imi puteti spune la cat e taierea in cazul subului dvs?

Cu timpul, daca va fi interes, voi posta si poze, dar abia in ianuarie cand ajung acasa.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Cat mai departe posibil.

Nu exista o "distanta minima", caci depinde de puterea magnetului, de unghiurile bobinei/bobinelor fata de campul magnetic, de tipul bobinei (cu miez sau fara), etc. Eventual fa proba cu filtrul afara, la 1m de boxa si apoi cu el pus in boxa in fiverse pozitii.

 

Ca idee, tocmai din acest motiv se fac uneori filtrele pe 3 cai pe 2 placi separate.

Link spre comentariu

@Shambala, multumesc pentru raspuns.

Intradevar intra cam multe variabile in discutie, o sa vad cum fac. Ca idee intre cea mai apropiata bobina si muchia magnetului de medii estimez cam 16 cm iar la inalte cam 20cm (masurat oarecum pe diagonala). Intentionez sa asez placa filtrelor pe spatele camerei de medii / inalte usor in lateral.

La BR era simplu, la compresie o sa incerc sa scot firele pentru probe prin gaurile unde vin conectorii de boxe pe capacul spate.

Vazusem pe undeva niste aparate vintage la care grupurile de fire erau impachetate cu folie de aluminiu. Daca lipesc folie de aluminiu in camera de medii/inalte, spate in spate cu pozitia placii filtrelor ar fi vreo sansa sa ecranez cat de cat, sau...e doar o idee "creatza" si-atat? Sau, si mai rau, pot crea o punte magnetica?

 

La bobine, la asta facusem referire:

 

 

post-232490-0-12509900-1512468834_thumb.gif

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Cu placere.

Exact asa se scot firele pt probe. Aluminiul nu izoleaza magnetic ci actioneza doar asupra componentei electrice a campului electromagnetic. La frecvente joase si acel ecranaj este f f f slab.

Interactiunea magnet difuzor /bobine din filtre este mai intensa decat intre 2 bobine, pt asta acel tabel nu iti poate da valori nici macar aproximative, doar principiile sunt comune.

Sa stii ca unii DIY-eri si chiar unele firme, "in disperare de cauza" au pus filtrele in afara boxelor, uneori in picior.

Depinde de la caz la caz, trebuie testat.

Link spre comentariu

@Shambala, stiu ca ai dreptate, am vazut si eu poze cu boxe care au filtrele in picior sau chiar total separat. Sincer insa am vazut si la case mai mari distante sub 15 cm intre muchia magnetului si centrul bobinei de bas ( mai ales la bookshelfuri). La mine macar bobina de bas e cea mai indepartata...sunt cam 27-28 cm.

Nush' ce sa fac, oi vedea, mai ales ca scotchul ala de aluminiu l-am lipit deja in camera de medii / inalte... Ar mai lipsi sa-i lipesc un fir la impamantare.....macar sa fie ghiveciul complet daca tot ma incapatanez.... :rade:

Multam fain de ajutor!

 

Daca reusesc sa descarc din telefon o poza cu (,) cutiile o sa o postez, ca spune mai mult decat o mie de cuvinte.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

 

Nu stiu cat e de oportun, insa imi puteti spune la cat e taierea in cazul subului dvs?

Cu timpul, daca va fi interes, voi posta si poze, dar abia in ianuarie cand ajung acasa.

Eu am mers initial cu un procesor de bass usor tunat.

Ultrabass pro EX 1200 de la Behringer

Acum este pe un receiver pioneer.

Poate n-ar fi rea o solutie cu mai multe amplificatoare si ceva mai cu nuca si cu mac in fata.

La putere mare mai greu cu bobinoaiele si Beyma chiar poate 300W program.

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări