Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variare intensitate banda leduri 12V


Guest cristianionut
 Share

Recommended Posts

Guest cristianionut

Salutare.

As vrea sa alimentez 4 benzi cu leduri12v  14.4W/m  putere totala 288W de la o sursa de alimentare care sa-mi permita reglarea intensitatii de la minim la maxim. exact ca un variator cu bec incandescent.

Am incarcat sa alimentez un traf toroidal printr-un variator, dar rezultatele nu au fost cele asteptate. 

Exista vreun dispozitiv care ma poate ajuta in problema mea ?

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Guest cristianionut

PWM suna bine, dar cu el pot face controlul doar pe 12 v si curent mare....

Nu exista alta varianta pe care sa o pot folosi in fata unui traf bobinat sau a unei surse in comutatie?

Ma intereseaza sa pun ledurile intr-o scafa si sa le pot controla de la doza de aparat.

 

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Nu văd cum un etaj redresor + filtru capacitiv(cuplat în secundarul transformatorului) ar puteamodifica caracterul inductiv al sarcinii (care înaceastă situaţie este constituită din primarulacelui transformator).cristianionut:Soluţia problemei dvs. ar putea fi o punte cu diagonalareglabilă din care să se alimenteze transformatorul.Două scheme pentru încărcarea acumulatoarelor tip auto(însoţite de explicaţii extrem de detaliate) le puteţigăsi în cartea lui I.C. Boghiţoiu - "Electronica ajută",la pag. 118-127.Ambele scheme (cu modificări minore) se pot utiliza cusucces pentru a alimenta ceea ce v-aţi propus.

Link to comment
Share on other sites

@cristian_draghicescu Un transformator real este modelat ( excluzând pierderile ) de o inductanță - numită și inductanță de magnetizare - în paralel cu sarcina din secundar reflectată în primar prin raportul N2. Cât timp diodele din punte nu conduc avem , într-adevăr, o inductanță și atât. Pe durata conducției diodelor - când are loc de fapt tot transferul de energie - sarcina secundarului ( care este mai degrabă rezistivă ) este pusă în paralel și domină caracterul impedanței văzute.

Vreau să spun că un transformator IDEAL nu schimbă caracterul sarcinii din secundar - pui o rezistență în secundar , vezi o rezistență ( de N2 ori mai mare ) în primar. Un transformator REAL face același lucru , doar că mai pune o inductanță în paralel. Această inductanță este de valoare mare - ea determină în mare măsură curentul în gol care este mult mai mic decât cel în sarcină.

Edited by UDAR
Link to comment
Share on other sites

În intervenţia mea am făcut foarte clar referire la variantaplasării variatorului ÎNAINTEA transformatorului; prin urmaresarcina o constituie înfăşurarea primară (v. precizarea dinparanteză).În acest caz, caracterul preponderent inductiv se poateconstata uşor pe cale experimentală.

Edited by cristian_draghiescu
Link to comment
Share on other sites

Nu vrea să lungesc off topicul, omul a spus din primul post că nu i-a mers cu variator înainte de transformator. 

Legat de caracterul preponderent inductiv , atașez o simulare . Pe cale experimentală , mâine dacă o să am timp - (timpul meu petrecut în atelier este foarte scurt , din mai multe motive ) 

Se vede că maximul tensiunii și curentului sunt aproape în fază. Transformatorul este modelat cu Lp = 10H , Rp = 50Ω, Rs = 0.5Ω N = 10, deci un transformator obișnuit de mică putere.

post-176515-0-81446700-1398540055_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

... făcut foarte clar referire la varianta plasării variatorului ÎNAINTEA transformatorului; prin urmaresarcina o constituie înfăşurarea primară...

Nu numai.

Nu trebuie sa scapam din vedere  ce se reflecta din secundar, acolo-i sarcina principala.

Link to comment
Share on other sites

Domnule @cristian_draghiescu , vă aștept cu ceva mai mult decât afirmații : o referință bibliografică, o simulare , o oscilogramă reală , etc. Nu vreau să țin aici o teorie despre transformatoare din două motive : 1) Nu vreau să vă jignesc, bănuiesc că dețineți respectivele cunoștințe. 2) Este muuuult off topic.

Acuma concret la postul ultim. Am ușor senzația că o ”cotiți”. Nimeni nu contestă caracterul inductiv al înfășurării primare. Doar că această înfășurare primară nu există independent în ecuație . În ecuație există un transformator care are ca sarcină un redresor urmat de un filtru capacitiv. Deci acest ansamblu și NU  înfășurarea primară   ”devine consumator în acest caz”. 

 

EDIT . Dacă nu doriți/puteți furniza niciunul din argumentele sugerate mai sus, veniți măcar cu o schiță, un desen , o ecuație , etc. despre cum vedeți Dvs. lucrurile . Dacă nu , cu scuzele de rigoare , eu mă retrag. Vă doresc toate cele bune.

Edited by UDAR
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines