Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare parametrii montaj soft-start


turcu_dan
 Share

Recommended Posts

De curand am realizat un montaj soft-start pentru amplificator. Partea de alimentare a amplificatorului este compusa din:

1. transformator cu priza mediana (provine de la un AS2050);

2. 2 buc punti redresoare 200V, 25A firecare;

3. 2 buc filtraj pentru fiecare punte in parte ( pe o placa de filtrare am 4x10.000uF+decuplari 0.1uF+ rez de descarcare a conzilor) - realizez 2 module de amplificare lm3886 separate, fiecare cu alimentarea ei;

 Am testat montajul soft start. Acesta cupleaza dupa aproximativ 2 sec, sau poate putin mai repede. Cand am cuplata doar o punte redresoare + filtrajul aferent totul este ok. Dar cand sunt cuplate cele 2 punti + filtrajele fiecaruia (10.000uFx8 ) se intampla urmatoarele:

- cand cuplez montajul la priza in prima sec. se aude un "zvac" in traf ca si cum ar fi in scurt (inainte sa cupleze releul soft-start). Lumina becului din camera scade putin in intensitate cand alimentez montaju la la priza. Probabiil este din cauza capacitatilor mari ce se incarca si se comporta ca un scurt. Pentru a rezolva problema, m-am gandit sa aduc schemei urmatoarele modificari:

- 2 din rezistentele de 10ohm, 5W sa le inlocuiesc cu 22ohm 5W;

  Schema folosita este cea postata de @George ( http://www.elforum.info/topic/16951-amplificator-cu-lm3886/page-19 )

- pentru a intarzia cuplajul releului schimb rezistenta R3 220ohm cu una de 470R;

  Sunt corecte aceste modificari?  Ar mai trebui avut in vedere si altceva?

Edited by turcu_dan
Link to comment
Share on other sites

@marian, releul este un omron 10A/250VAC deci ma gandesc ca este bun. Pentru a intarzia cuplajul releului am schimbat rezistenta R3 220ohm cu una de 470R, rezultatul.... nici o diferenta. Asa ca am luat-o prin tatonari si am ajuns la un interval de 4 secunde cu o rezistenta de 10Kohm 0.5W. Problema este ca dupa aprox un min aceasta se incinge foarte tare si iasa fum din ea. As incerca cu una de 3W 10k insa nu am pe acasa , dar ma gandesc ca si aceasta s-ar incalzi, probabil .....  Exista si alta metoda de a rezolva problema?

Link to comment
Share on other sites

În afară de a face un montaj serios de temporizare, poţi mări valoarea cond la 2200uF sau mai mult şi modifici doar puţin R3.

.............

Totuşi, acel trafo şi cond din sursă nu sînt ceva exagerat ca să aibă nevoie de aşa un montaj. Nu cumva e o tablă a carcasei amplifului lipită sau foarte aproape de miezul trafo?

Edited by zal
Link to comment
Share on other sites

Am inlocuit R3 220ohm cu una de 470R si pe langa cei 2 conzi de 470uF, am mai pus un condensator de 1000uF. Releul cupleaza la aprox 4 secunde. Am masurat tensiunea pe condensatori , cand ajunge pe la 15V releul cupleaza, dupa cca 1 minut aceasta se stabilizeaza la 21V. Pentru ca aveam deja cablajul facut, o sa inlocuiesc cei 2 conzi de 470uF 60V cu 2x1000uF 35V, daca cumpar la U mai mare cred ca sunt si dimensiunile mai mari si nu se mai incadreaza pe pcb. Acum sunt multumit de cum functioneaza. Multumesc de indicatii @zal, @marian.

Edited by turcu_dan
Link to comment
Share on other sites

E bine că nu supravoltezi releul, cum se întîmplă în alte scheme, cu 21V va merge rece tot timpul. Ceva asemănător, dar ptr cuplarea boxelor, se folosea într-un amplif Nordmende din anii 70, tot un releu de 24V, un cond de 2200uF şi o rez. Simplu şi eficient, deşi era alterabil la trecerea timpului.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines