Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare curenti mari (>1000A)


Nemesis
 Share

Recommended Posts

Salut.

 

Am nevoie de o metoda cat se poate de simpla si de precisa pentru masurarea curentlilor bagati de acumulatorii auto in demaroare. Avand in vedere ca este vorba si de acumulatori de capacitati foarte mari, metoda de masurare care o caut trebuie sa-mi permita sa pot masura undeva pana la 1400-1500A.

 

Primul gand a fost sa ma gandesc la un sunt, insa curentul ala rezistenta acestuia este oribil de mica si ma pasc urmatoarele probleme:

- daca il fac punand in paralel rezistente de mica valoare, avand in vedere ca aparatele de masura obisnuite au o precizie foarte mica la rezistente mai mici de 2-3 ohmi, nu voi putea sti exact ce rezistenta va avea suntul meu.

- daca il fac punand in paralel rezistente de valoare mai mare, o sa-mi trebuiasca un vagon de rezistente puse in paralel.

 

Vreo idee ceva ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest tibiatg

vezi la magazinele de electronica trebuie sa gasesti sunturi de curent mare , 150 - 200 A ; este scris pe ele ce tensiune scot la curent maxim ; nu trebuie sa masori nimic (rezistenta zic) ; nu costa foarte mult ; si rezista oricum la curenti si mai mari , mai ales tinind cont ca demarorul este folosit pe perioade scurte ; nu cred sa fie metoda mai ieftina ; oricum succes.

Link to comment
Share on other sites

Transformatorul de curent merge exact ca si un transformator...-in alternativ.Nu stiu daca sunt si clampmetre care sa mearga in continuu,pt ca si astea au acelasi principiu-de transformator,insa cu armaturi mobile.

Tot suntul este cea mai ieftina solutie.

Si..demarorul nu poate fi inlocuit cu rezistente,pt ca astea vor da un curent constant,pe cand demarorul va manca un curent cu variatii mari.

Link to comment
Share on other sites

La asemenea valori ale curentului, suntul il poate constitui chiar unul dintre cablurile de alimentare ale demarorului. In acest caz ramane problema masurarii rezistentei sau a calcularii acesteea (avand in vedere ca aceste cabluri sunt formate din mai multe fire torsadate e nevoie sa ai disponibila o bucata, sa zicem de 10cm, si sa masori lungimea litelor ce corespunde acelei lungimi de cablu, pe urma o multiplici la dimensiunea cablului de alimentare). Daca tii la precizie trebuie sa tii cont si de temperatura cablului, sau sa nu faci puneri dese in sarcina care sa conduca la cresterea temperaturii acestuia.

Edited by nelu F
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines