Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit fade-off pozitii masina, nelamurire


flow_dumi
 Share

Recommended Posts

Am de facut un circuit care sa adauge un efect de "fade-off" la pozitiile unui Renault Scenic vechi, cand becul din plafoniera incepe sa se stinga.Prima etapa a circuitului vreau sa o fac cu un operational setat ca si comparator. Pe intrarea inversoare aplic o tensiune de referinta, iar pe intrarea neinversoare aplic tensiunea de monitorizat. Problema este ca am facut partea de comparare a circuitului pe breadboard, dar nu functioneaza decat cu anumite operationale.Spre exemplu am folosit UA741(nou-nout), 1/2 LM1458, LF351, 1/2 TL082 si niciunul nu functioneaza corect ca si comparator, iesirea ramane intr-o singura stare (low sau high, depinde de operational) fie ca V_IN+ > V_IN- sau invers.Am nimerit si operationale care se pare ca functioneaza perfect ca si comparator, exemplu TL1709C, LM308A, 1/4 LM324.Care ar fi motivul pentru care sa nu functioneze decat unele operationale ca si comparator? Am folosit schema clasica de comparator neinversor cu op-amp, tensiune simpla 0-12V si pe IN- tensiune de referinta de 1,09V cu divizor rezistiv (100k catre 12V si 10k catre 0V).

Link to comment
Share on other sites

Trei ( cel puțin ) din primele operaționale pe care le-ai citat POT fi alimentate cu 0 și +Vcc dar NU ADMIT intrări atât de mici ca 1V , de exemplu. LM358 , LM324 ( dar și multe altele ) sunt printre cele care admit coborârea intrării până la zero , când sunt alimentate cu 0 și +Vcc. Asta ar putea fi o cauză. Caută în data sheet-ul fiecărui op amp la parametrul Common Mode Input Range sau Input Voltage Range sau ceva de genul . La UA741 de exemplu , îți spune , ”Common-Mode Input Voltage Range” tipic +/- 13V , minim +/-12V ( asta , la alimentare cu +/-15V ) . Asta trebuie citit că e nevoie de cel puțin 2V ( poate 3V ) diferență între intrări ( oricare din ele ) și alimentări.Mai sunt și alte cauze care pot împiedica un operațional să funcționeze ( corect ) ca și comparator.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines