Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

o schema de control


Guest ins1337
 Share

Recommended Posts

Guest ins1337

Salut, doresc o schema daca puteti sa-mi oferiti pentru a controla un ventilator un cooler de procesor cu ajutorul unui potentiometru fata sa-l ard, de preferinta fara sa folosesc circuit integrat.

Link to comment
Share on other sites

Sau cu un 7805: Posted Image.

Nu uita sa pui o dioda (1n400x) de la IN la OUT la 7805 cu catodul inspre IN (adica liniuta de pe carcasa) si una in paralel cu C1 cu catodul la plus (Vout). Un radiator poate fi este necesar.

 

In schema de mai sus, celebra cu 555, daca te decizi sa o faci (buna de retinut si pentru proiectele de viitor) alege un Mosfet (canal N) mai modest. Nu merita sa pui acel IRFZ46 cand tu comuti maximum 500mA. Un Mosfet cu RDSon de 0.1 la 0.5 ohm face treaba buna cu un mic radiator.

Link to comment
Share on other sites

Un cooler de procesor consuma de regula sub 100mA. Un reglaj cu un potentiometru serie cu valoarea maxima a rezistentei de 100ohmi este suficient. Potentiometru nu se va arde pentru ca avem un curent suficient de mic astfel incat puterea disipata pe potentiometru nu va depasi 0,1W . Prin tatonare vei gasi care este valoarea la care ventilatorul nu mai functioneaza.Nu se pot folosi scheme de reglaj cu 'chopper' care se folosesc cu succes la reglajul motoarelor clasice de CCpentru ca aici avem un motor fara perii comandat electronic iar partea de comanda cere alimentare in curent continuu, nu curent pulsatoriu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pune o rezistenta de 2-3K in serie cu potul R2. Asa cum e acum, cand ai scapat cursorul la capatul "care trebuie", ai ars si tranzistorul si potul. Nu miza ca nu se intampla. Se intampla garantat :)

 

Oricum, cred ca e mai sanatos cu LM317.

Edited by cirip
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines