Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Siguranta Cazuta


Guest sdrstoica
 Share

Recommended Posts

Guest sdrstoica

Salut Baieti,Imi cer scuze ca primul meu post este o intrebare si ca din prima apelez la "expertiza" voastra, dar sunt disperat...De doua saptamani am cumparat o casa. Am verificat toate intrerupatoarele,prizele,etc totul functiona. A 3a zi nu mai aveam curent in 2 camere+baie ( nici becuri, nici prize) , am verificat panoul o siguranta cazuta. Am incercat sa o ridic dar cadea instant. Fostul proprietar a spus ca el nu a avut astfel de probleme si sa chem un electrician sa schimbe siguranta.Intre timp am incercat sa mai ridic siguranta ( dupa 2 ore) a stat sus 15 minute si a cazut din nou. (mentionez ca nu am nimic in priza)Am chemat un electrician, a zis ca probabil e decalibrata si ca e o siguranta mult pre slaba ( era de 16) pentru cat trebuie sa tina, am pus o siguranta de 20 totul perfect, dupa 2 zile iarasi a picat siguranta si acum nici la rece nu vrea sa stea sus.Ce este de facut, sa schimb iarasi siguranta nu este o solutie... sa fie un scurt , daca da cum pot sa detectez acest lucru.PS: mentionez ca pe aceasta siguranta sunte legate cele doua camere, si baia care are o jaluzea electrica si un ventilator. Sa fie o problema cu jaluzeaua ea sa "consume" prea mult sau ceva.PPS: nu sunt in domeniu asa ca daca am spus prosti sa nu radeti prea tare :)

Link to comment
Share on other sites

Nu e normal sa tot sara siguranta in conditiile in care zici ca nu ai consumatori activi, in afara de acea jaluzea si ventilatorul. Deconecteaza-le si vezi daca mai sare. Daca tot asa face, ai o problema cu instalatia si trebuie sa chemi un electrician bun, nu unul care doar shimba sigurante :rade:

Link to comment
Share on other sites

Guest sdrstoica

Nu e normal sa tot sara siguranta in conditiile in care zici ca nu ai consumatori activi, in afara de acea jaluzea si ventilatorul. Deconecteaza-le si vezi daca mai sare. Daca tot asa face, ai o problema cu instalatia si trebuie sa chemi un electrician bun, nu unul care doar shimba sigurante :rade:

Multumesc de raspuns.interesant este ca siguranta nu a sarit cand am aprins lumini sau am miscat jaluzeaua, ci dupa 2 ore am observat ca era picata...
Link to comment
Share on other sites

Ce tip de siguranta este? Este diferentiala? Trebuie deconectati toti consumatorii care sunt alimentati pe acel circuit, daca se repeta problema inseamana ca un defect pe traseu, se indentifica prima doza in care ajunge traseul de la siguranta se desfac toate firele si si din nou ridici siguranta si vezi daca sta ancalnsata daca e ok mai departe indentifici celelate circuite si le legi pe rand in doza observi ce sa intampla si tot asa, dar dca nu ai cunostinte in domeniu apeleaza la un electrician (nu tot la asta) daca nu a avut probleme fostul proprietar pana acum inseamna c anu este necesar supradimensionarea sigirantei ceea ce a factu acel electrician este o greseala foarte mare,nu mai aplela la el cauta altul.

Link to comment
Share on other sites

Siguranta ar trebui pusa de 16A, pt circuite normale de priza.La 20A, deja trebuie ca instalatia sa fie mai solida...electricianul ala a incercat o rezolvare proasta si rapida, care iti pune instalatia in pericol, in caz de consum mare!

Link to comment
Share on other sites

Am chemat un electrician, a zis ca probabil e decalibrata si ca e o siguranta mult pre slaba ( era de 16) pentru cat trebuie sa tina, am pus o siguranta de 20 totul perfect, dupa 2 zile iarasi a picat siguranta si acum nici la rece nu vrea sa stea sus.

Ala nu era electrician. Nu-l asculta ca ai sa dormi pe la prieteni sau rude. Cauta un electrician care stie meserie. Conform I7 pe prize se pun conductori de 2.5mmp si se protejeaza cu siguranta de 16A.
Link to comment
Share on other sites

Inainte de toate ce tip de siguranta este? Normala sau diferentiala?Tind sa cred ca este diferentiala. Putin probabil sa ai un consumator de 20A fara sa bagi de seama (fum, miros, flacari etc...). In acest caz daca exista o diferenta intre cat consuma pe un fir si cat consuma pe firul celalalt siguranta cade. De obicei diferenta la care se declanseaza este de 30 mA.Fenomenul poate fi generat de existenta unei pierderi de la faza catre impamantare (poate fi de la ventilatorul din baie, unde este umezeala multa) sau un circuit paralel pe linia de nul care face ca o parte din curentul pompat pe faza nu este returnat integral pe sarma de nul.Trebuie sa verifici atent corpurile de iluminat. Eventual decupleaza din reglete jumate din ele si vezi daca se repeta fenomenul.

Link to comment
Share on other sites

Nu e neaparat sa fie diferentiala, e suficient sa fie de marca proasta, gen Turkey-Merve/Tacsun/Tenpo aveam una Merve de 32A, frigea ingrozitor la un consum de ~13A, un convector de 2000W+un cuptor cu microunde care papa maxim 1000W, mai mult de 5-6 minute nu functiona acest cuptor, dar bestia de "32A" sarea negresit...desi firele erau reci GHEATA, numai porcaria frigea-inlocuita cu Moeller X-Pole PLN4-C16/1N, aceasta ramanea la fel de rece ca firele, si nu mai declansa!Deci nu va luati dupa amperii inscrisi pe sigurantele chinezesti/turcesti, poate acel electrician stia el ce stia. :rade:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines