Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare compresor frigider


adamytza
 Share

Recommended Posts

Salutare.

Am facut rost de un compresor de vitrina frigorifica, dar nu prea stiu cum se leaga pentru a fi pornit.

Am inteles ca are o bobina suplimentara pentru pornire (cea de la vedere probabil).

As vrea daca se poate cineva care a mai lucrat cu asa ceva sa-mi dea si mie niste indicatii pentru pornire, si daca este adevarat ce am auzit : cum ca ar porni doar daca ii scot aerul din el adica sa ii creez vid?

Stima.

Posted Image

Posted Image

 

PS: Ar fi de ajuns sa folosesc 1 din acele butelii pentru a realiza un compresor pt uz personal ( de suflat un pc , laptop, unflat o avenlopa sau eventual vopsit vreun perete) ???

Link to comment
Share on other sites

Se alimenteaza pe L si N cu 220v.Nu vad unde este pus condesatorul dar cred ca este legat.Bobina pe care o vedeti este releul de pornire care alimenteaza pt. scurt timp bobina auxiliara din bobinajul motorului .Ajuta la pornire.

Link to comment
Share on other sites

Se alimenteaza pe L si N dar asa nu o sa porneasca,trebuie un strap de la L la 1 daca nu functioneaza nici asa,atunci de la N la 1.Pentru recipient cere de la frigotehnisti un tub de freon de unica folosinta!

Edited by Feretech
Link to comment
Share on other sites

Salutare.

Am facut rost de un compresor de vitrina frigorifica, dar nu prea stiu cum se leaga pentru a fi pornit.

Am inteles ca are o bobina suplimentara pentru pornire (cea de la vedere probabil).

: cum ca ar porni doar daca ii scot aerul din el adica sa ii creez vid?

Stima.

Posted Image

Posted Image

 

PS: Ar fi de ajuns sa folosesc 1 din acele butelii pentru a realiza un compresor pt uz personal ( de suflat un pc , laptop, unflat o avenlopa sau eventual vopsit vreun perete) ???

 Daca vrei sa faci un compresor pentru aer , atunci categoric nu folosi buteliile din imagine , cel mai bine ti s-ar potrivi o butelie mica de unica folosinta de la freon ( sunt facute sa reziste la presiuni mari 12- 17 bari ) .

Pe langa butelie categoric ai nevoie de un presostat cu descarcare la decuplarea compresorului ( daca iti ramane presiune in capul pistonului nu va porni ) , o supapa de sens pentru compresoare ( este special construita sa reziste la temperaturi mari , deoarece aerul ce iese din compresor se incalzeste datorita comprimarii si a lucrului mecanic al pistonului )

Dupa ce ai procurat cele de mai sus treci la constructia compresorului , compresorul il vei conecta la butelie obligatoriu printro capcana de ulei ( se poate face foarte simplu , sub forma unei lire sau spirale pe conducta de lagatura dintre compresor si supapa de sens ) daca nu vei folosi capcana de ulei atunci uleiul din compresor va ajunge in timp in butelie .

A era sa uit neaparat un manometru pentru controlul presiunii .

Si pentru ca vrei sa folosesti compresorul pentru a sufla de praf un laptop /calculator - te sfatuiesc calduros sa folosesti pe iesirea din butelie ( iesirea la furtun ) un regulator de presiune urmat de un filtru APA/ULEI , asta daca nu vrei sa ai surprize neplacute ( sa-ti busesti laptopul sau PC-ul sufland-ule  placile cu vapori de apa si ulei )

 

Zilele astea voi incerca sa-i fac o poza compresorului meu ( facut tot dintrun compresor frigorific ) ca sa-ti faci o idee despre cum ar trebui sa arate un compresor cu toate elementele de siguranta si control .

 

P.S. pentru laptop sau PC iti recomand calduros spray-urile cu aer comprimat uscat - se gasesc cam prin toate hipermarketurile , desigur tu faci cum vrei pe proprie raspundere !!!!!

In ce priveste pornirea compresorului din imagine , daca este de generatie mai noua atunci , procedura de pornire s-a explicat mai sus , daca este de generatie mai veche ai nevoie de un condensator ( dar aici e o problema daca nu stii exact tipul compresorului , nu poti pune orice  capacitate dupa ureche)

 

Compresorul ce l-am folosit eu este pentru congelator are gabarit redus si nu are nevoie de condensator ( are un termistor intern care ia rolul condesatorului , adica alimenteaza bobina de excitatie pentru pornire dupa care termistorul se incalzeste marind-usi rezistenta de 10 ori , obtinanduse astfel defazajul necesar ca motorul sa functioneze corect si sa nu se incalzeasca excesiv bobinajul)

Acum am observat uitand-uma atent la poze ca are si condensator , si dupa cum arata compresorul ala te-as sfatui sa mergi cu el mai bine la cineva care repara frigidere /congelatoare , sa-l verifice cum trebuie , pentru ca nu are rost sa te chinui sa-i atasezi butelie toate cele si dupa aceea sa crape in scurt timp .

Edited by Dominicue
Link to comment
Share on other sites

Pentru ca sunt om de cuvant .

 

Va prezint cateva fotografii cu compresorul realizat de mine dintr-un compresor de congelator .

 

Sper ca pozele sa fie destul de sugestive si sa va foloseasca ca sursa de inspiratie despre cum se construieste un compresor cu minimum de elemente de siguranta si control !!!!

In prima fotografie se poate observa compresorul cu toate anexele sale ( butelie /presostat cu manometru si supapa de siguranta de 8 bar/ supapa de sens cu conducta de intrare si conducta de descarcare prin presostat a presiunii din capul pistonului cand se opreste compresorul/ regulator de presiune pe iesire cu manometru care indica presiunea ce o reglez la iesirea pe furtun.)

 

Restul pozelor graiesc de la sine si daca sunt nelamuriri nu ezitati sa ma intrebati ...

 

Cu stima si spor la construit compresoare dar mai ales mare grija ( nu e de joaca )

Incerc sa revin cu prima footgrafie din nou !!!!

la care am adaugat si o descriere a elementelor componente!!

post-230317-0-11541900-1398709554_thumb.jpg

post-230317-0-73543100-1398709562_thumb.jpg

post-230317-0-49364900-1398709571_thumb.jpg

post-230317-0-26961500-1398709585_thumb.jpg

post-230317-0-31496900-1398709598_thumb.jpg

post-230317-0-06929400-1398709608_thumb.jpg

post-230317-0-12815300-1398709617_thumb.jpg

post-230317-0-91124700-1398710596_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc foarte mult pt raspunsuri, am reusit sa pornesc acel compresor, dar ma asteptam sa aiba o presiune mare, insa daca ii astup conducta de iesire cu degetul nu are putere sa mai bage aer si incepe sa scoata aerul pe conducta pe unde tragea aerul.

Deci nu cred ca voi putea face nimic cu acela.

Din fericire am vazut pe acasa un frigider mai vechi care nu cred ca va mai fi folosit o sa incep dezasamblarea lui curand :dsgfds , si cred ca v-oi face rost de acolo si de butelie si de compresor.

Edited by adamytza
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines