Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licurici de putere


opreaandrei
 Share

Recommended Posts

... instalatie de becuri de craciun cam de 100w in total, sa licare,... cu un flip-flop

Mai da niste detalii. De unde faci alimentarea (retea 230V, acumulator X volt), ce putere are fiecare bec, cum sa fie "clipirea" (toate becurile simultan, pe grupuri).
Link to comment
Share on other sites

Da, e o schema usor de abordat de catre un incepator.Dar, fiind vorba de un student la ing. electrica, eu cred ca trebuie mers un pic mai departe, si incercat o imbunatatire, in sensul eliminarii parazitilor radoelectrici, pe care ii genereaza schema propusa, in momentele comutarii.Adica, sa se faca comanda tiristoarelor numai in momentele cand tensiunea instantanee a retelei e aproape de zero.Ar fi o abordare mai potrivita pentru un ing in devenire.Adica, cu ocazia experimentului, sa mai inveti cate ceva, si in final sa ajungi la o solutie inginereasca.Chiar daca circuitele sunt, in fond, extrem de simple.

Link to comment
Share on other sites

Deci, becurile sunt legate in paralel printr-un cablu liniar cu 2 conductoare la priza(220v c.a.), fiecare bec avand undeva la 15w. Interesanta schema prezentata mai sus, fiindca pot regla frecventa licuriciului. Un cablaj clasic, imprimat, rezista la curentul de 0.5A(cam asa cred ca vine)?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Daca folosesc doar partea cu L1 a schemei, in locul lui L2 pun un rezistor? "

Ramura nefolosita se elimina complet iar tranzistorul de comanda corespunzator se pune cu emiterul la masa (printr-o rezistenta de 10 ohmi).

Vad ca l-ai speriat metafizica!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Nu stiu ce caracteristici are acel lac de lemn (poate fi conductor!) dar e bine sa folosesti acele solutii descrise in forum (spray special sau sacaz dizolvat in alcool) si deasemenea sa folosesti spatii mai mari la circuitele cu diferenta mare de potential. E bine sa fii si tu atent atunci cand lucrezi cu tensiunea retelei.

Link to comment
Share on other sites

Ma puteti ajuta cu mai multe detalii? 

 

Alcolul izoprobilic e bun? Cam cat sacaz trebuie sa pun in alcool? Banuiesc ca nu am nevoie de mai mult de 50-70ml. Sacazul se dizolva la temperatura camerei sau trebuie incalzit? Am auzit ca e bine sa fie maruntit pulbere pentru dizolvare mai usoara.

 

Multumesc pentru timpul dvs.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines