Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest diabolik2s

motor masina de spalat

Recommended Posts

Guest diabolik2s

salut tuturoram si eu nevoie de cateva sfaruri in legatura cu un motor de masina de spalat arctic. motor este alimentat la 220v are 380/720w si respectiv 6000/14500rpm are o mufa cu 8pin dintre care 1 este impamantarea.am reusit sa il pornesc dar problema este ca are o turatie fff mare(parca si-ar luat zborul asa se aude),ce pot sa fac in cazul acesta? exista vreo sansa sa ii reduc numarul de turatii?o sa va pun niste poze ca sa vedeti despre ce fel de motor este vorbava multumesc frumos

post-84966-139829797833_thumb.jpg

post-84966-139829797847_thumb.jpg

post-84966-139829797862_thumb.jpg

post-84966-139829797876_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fiind un motor cu excitatie serie, turatia in gol creste foarte mult, atingand valori periculoase.Puteti folosi un variator de tensiune recuperat de la aspiratoare sau bormasini electrice sau puteti construi relativ usor unul.Se poate adapta si un variator de iluminat, dar trebuie schimbat triacul cu unul mai puternic, fiindca la pornire motorul ia un curent mai mare decat cel nominal.

Link to comment
Share on other sites

De mers va merge dar cum nu are sarcina se ambaleaza,trebuie schema cu bucla de reactie,daca te uiti in capul motorului este traductorul care furniza semnal la placa electronica de comanda a masini si astfel se mantinea turatia constanta in sarcina.

Link to comment
Share on other sites

E mai complicat sa faci un regulator cu bucla de reactie, eventual cu stabilizare de cuplu, dar nu imposibil.Insa simplitatea regulatorului cu triac e de preferat, pornesti motorul pe turatie foarte mica si apoi o cresti dupa necesitati.Oricum, nu recomand sa folositi acel motor ca polizor, riscati sa va dezintegreze pietrele, cu consecinte dramatice :speriat

Link to comment
Share on other sites

Guest knauf75

Pentru a nu mai deschide alt topic,postez aici.

Un vecin de la tara a facut rost de o masina de spalat AEG LAVAMAT 220 care are toate butoanele varza,etc,etc, si vrea sa-i conectez doar motorul la curent,ca-i pune el apa calda si ea doar sa invarta tamburul cu rufe  :rade:

A ,zic,ok...cand ma uit,motorul are o rigleta cu sase fireeee  :41

Care cum le bag in priza? :nas:

Link to comment
Share on other sites

Vezi că două din ele sunt ale rotorului, le identifici uşor. Celelalte sunt ale statorului şi eventual tahogeneratorul din capul motorului. Unele motoare mai au prize de reglaj ale turaţiei, vezi că s-a mai discutat şi-n alte topicuri.

Link to comment
Share on other sites

Mare atentie ca motorul cand era buna electronica pornea crescator si cu reglaj de turatie in functie de regimul masini,fara electronica nu se poate folosi masina-e foarte periculos.La uscare nu poti fara trepte de turatie ca sare centrifuga din masina,la fel si la spalare.

Link to comment
Share on other sites

Pai fa si tu un calcul ,ce raport au fuliile si la 6000 si 14000 cat are motorul vezi ce turatie iti iese la tambur.Ma repet fara regulator nu se poate,la spalare este obligatoriu ca sa pornesti motorul de la mic la mare si cu control al curentului prin el altfel din cauza inertiei rufelor si a tamburului arzi motorul.

Edited by mihaighe
Link to comment
Share on other sites

E util regulatorul din link, dar nu are stabilizare de turație în sarcină.Acolo mai trebuie un traductor adăugat, fie cel al mașinii (tahogenerator), fie măsurată tensiunea electromotoare pe motor în sarcină și compensată scăderea în sarcină prin modificarea unghiului de conducție.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines