Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

segment 7 care afiseaza pozitia unui potentiometru


Guest ady30100
 Share

Recommended Posts

Guest ady30100

Salut! Ma gandeam cum sa fac sa afisez pe un segment 7 cifre de la 0 la 9, rotind un potentiometru, adica cand e la min sa imi afiseze 0 si cand e la max sa afiseze 9. Am tot cautat pe internet si fara PIC-uri nu am gasit nimic. Nu posed un programator, asa ca am nevoie de niste integrate cu functii prestabilite. Ideea care mi-a venit a fost sa pun un potentiometru la intrarea unui LM3915 si pus pe modul DOT aprinde cate un singur led in functie de pozitia potentiometrului. Ce imi mai trebuie este un integrat care sa afiseze pe un segment 7 cifra, luandu-se dupa ce led e aprins de 3915. Adica daca e aprins al 5-lea led sa am cifra 5, daca e al 3-lea led aprins sa am cifra 3 si tot asa... Astept pareri...

Link to comment
Share on other sites

Guest ady30100

Si... mai am o problema... am alimentat acum un vumetru cu 3915 si daca ii dau curent continuu la intrare (pinul 5) se incalzeste foarte tare...

Link to comment
Share on other sites

Poți folosi un encoder - cel mai simplu cred că ieși cu 74HC174 sau echivalente urmat de un decodor BCD la 7 segmente 74HC4511 sau CD 4511 de exemplu. Bineînțeles că va trebui să rezolvi interfațarea între LM3915 și CMOS-uri.Evident însă , soluția este tot cu un microcontroler - o singură capsulă rezolvă tot.

Link to comment
Share on other sites

Guest ady30100

Varianta cu diode nu pre imi surade.... Ar iesi ieftin dar, totusi, incerc sa avansez nu sa revin la circuite cu diode....In schimb imi face cu ochiul varianta cu 74HC174. O schema ar fi binevenita. :freaza:

Link to comment
Share on other sites

O schemă testată nu cred că găsești pe aici . Iar o schemă ca bază pentru experimentare poți să-ți concepi singur plecând de la data sheet - urile celor două integrate . 74HC147 are atât intrările cât și ieșirile active LOW. La intrare nu te deranjează dar la ieșire va trebui să le inversezi cu tranzistori sau porți. Vezi că el (147) practic are 9 intrări , intrarea 0 fiind de fapt ”nicio intrare” ceea ce corespunde perfect cu ceea ce vrei să faci tu - semnal zero - niciun LED aprins - nicio intrare - ieșire zero. O să folosești doar primele 9 ieșiri din LM3915.Pentru interfațarea LM - 74HC147 cred că poți folosi pur și simplu niște rezistențe legate la +5V dar nu sunt sigur , nu am studiat data sheet -ul lui să văd la ce nivel coboară . EDIT M-am uitat acum la repezeală , se pare că e OK , folosești rezistențe de circa 5 kΩ.

Link to comment
Share on other sites

C520 (AD2020, CA3162) + D147 + 1-3 tranzistoare + sursa de referinta 1V + afisaj 1-3 digiti. Afiseaza, dupa caz, 1-3 digiti.

Sau ICL7107 sau ...

Sau LM391x plus translator de nivel urmat de asta.

Păi nu asta era discutat mai sus ? ( mai puțin translatorul de nivel care poate fi evitat )
Link to comment
Share on other sites

De acord ! Și nu a vrut cu microcontroler . Acum să așteptăm feedback-ul. Eu am pregătit ( 90%) o schemă relativ detaliată cu LM3915, 74HC147, 74HC04 și 74HC4511 plus un digit de 7 segmente ; dacă e interesat SĂ O ÎNCERCE o postez , dacă nu , n-are rost .

Link to comment
Share on other sites

E drept că e târziu acum , poate ăsta o fi motivul, dar nu vizualizez ADC-ul cu patru comparatoare - fără altă logică , sau , mă rog , fără altă logică complexă , ca să cuantifice 10 nivele.Iar despre diagramele Veitch - Karnaugh , spre surprinderea mea , chiar ieri am citit într-un subiect !

Link to comment
Share on other sites

În cartea -365 scheme practice cu circuite integrate CMOS- schema nr. 21 de la pagina 43, cu CD4001, reprezintă un convertor simplu analog-digital pe 4 biți. Schema cuprinde cele 4 porți logice și 9 rezistori ficși. Pentru un convertor AD este foarte limitat, doar 4 biți, dar pentru ce dorește autorul topicului e numai bun, la ieșirea binară pe 4 biți se atașează un CD4511 și un digit cu 7 segmente. Cu potențiometrul se va livra din tensiunea de alimentare continuă, o tensiune variabilă funcție de poziția cursorului, pe intrarea ADC-ului cu 4001.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines