Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Confectionarea ferestrelor din lemn.


Misulache12
 Share

Recommended Posts

Salut,Vreau sa-mi confectionez singur ferestrele din lemn la una din camere, dar nu stiu mare lucru despre tamplarie si nu stiu ce scule imi trebuiesc. Am trecut pe la Dedeman dar nu m-am lamurit. Puteti sa-mi dati un sfat? Nu vreau sa arunc banii pe termopane.

Link to comment
Share on other sites

Salut, dar nu stiu mare lucru despre tamplarie Puteti sa-mi dati un sfat? Nu vreau sa arunc banii pe termopane.

Banii pe termopane in mod sigur nu-i arunci,in schimb,banii pe scule si materialul lemnos se duc pe apa sambatei.Dar sa-ti raspund ,totusi,la intrebarile tale. Cam astea sunt operatiunile1. debitare longitudinala2. frezare in fel si chip...canturi ,imbinari,feronerie3. rindeluire,degrosare4. material lemnos uscatToate astea insumate,ca si scule,depasesc valoarea tamplariei tale de termopan.Nu mai socotim lipsa experientei,care nu se capata atat de usor.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cel mai simplu este sa le comandati celor care fac ferestre termopan, solicitind rama lemnoasa.

Knauf75 are dreptate. Ferestrele sint un complex de operatiuni de care se feresc chiar mesterii cu experienta. Motivul e simplu....e muncaaaaaaa  . Si nimeni in tara asta nu plateste corect asa ceva , pentru ca nu stie si nici nu vrea sa stie cit se fac de greu. Ferestrele, usile si scaunele...cele mai mari consumatoare de munca iar valoarea lor nu are un retur bun. Vorbesc de obiectele facute manual, cu sculele clasice.

In fabrici se produc altfel.

Ca sa intelegeti mai bine , un "ochi de fereastra" stil englez sau france, se instaleaza intr-o rama  facuta cu minim 2 treceri prin circular, 2 prin abricht , 6-8 treceri prin cutitul frezei. Iar cind vine vorba de slefuit.....

Usile si ferestrele facute de timplarii din RO nu sint slefuite, ca sa nu mai vorbesc de calitatea executiei in general. Oare de ce nu le slefuiesc?...Hm!

Link to comment
Share on other sites

Guest Actual Actual

Costa cam 10.000(zece mii) de euro sa-ti faci un atelier complet echipat pentru a executa ferestre si usi de lemn.

Dar experienta necesara nu se poate cumpara..

Un tamplar bun este greu de gasit ,iar ca sa formezi unul cat de cat ai nevoie de min 3ani.

Fiecare meserie are secretele ei.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Exista mai multe tipuri de ferestre.

Cele de lemn clasic necesita un material tare si bine uscat (uscat la umbra si minim 5-7ani) pentru confectionarea ramei si a ferestrei.

De ce? Lemnul in timp lucreaza si se deformeaza, iar daca este prelucrat verde (sau uscat rapid) poate sa crape sau sa se deformeze destul de rapid ( cateva luni pana la un an-doi). Consumul de material este ok, insa prelucrarea trebuie sa fie de calitate si precisa, altfel primavara deschizi geamul si toamna folosesti ciocanul sa-l inchizi, iar in primavara urmatoare toporul pentru a schimba toata fereastra.

La ferestrele de lemn realizate clasic, se monteaza o foaie de sticla pe exterior si eventual una pe interior, fixate prin cuisoare si chit sau silicon, insa randamentul termic este mult inferior unei ferestre termopan. De ce? Pentru ca termopan este denumirea data constructiei speciale a sticlei geamului, combinata cu o realizare diferita a ferestrei si a ramei pentru minimizarea pierderilor de caldura intre interior si exterior.

O categorie aparte este geamul termopan cu rama de lemn.Acesta utilizeaza lemn laminat pentru a reduce la minim efectele datorate deformarii.

Sunt mai scumpe decat cele din plastic si au si o calitate mai buna a feroneriei.Dar si sticla utilizata este cu 4-5 camere si cu Argon sau alte gaze inerte si aceasta poate face diferenta.

 

Pentru a confectiona o fereastra nu este nevoie de multe scule.Mai multe fierastraie, rindele, set de dalti pentru lemn, scoabe si burghie de lemn, astea toate scule manuale.

Dar trebuie multa munca manuala si experienta pentru a realiza precizia ceruta pentru o lucrare de calitate care sa fie si durabila in timp.

Poti utiliza si scule electrice, insa pentru dotarea atelierului ai in alt post estimarile pentru costuri si durata necesara pentru experienta.

 

LE: Daca doresti o fereastra simpla, fixa, care sa nu se deschida atunci poti realiza relativ usor constructia ei si cu minim de scule.

Dar ferestrele sunt majoritatea mobile, pentru un confort marit.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

As lucra exclusiv cu lemn stratificat/incleiat, cum vrei sa-i spui. E muult mai stabil.

 

Ai nevoie de o masina de frezat cu masa, mai mult sau mai putin rudimentara, si niste seturi de freze, mai importante fiind cele care realizeaza prelucrarea de imbinare.

Aici sunt multe metode, si gasesti sculele potrivite destul de usor. http://www.wtech.ro/produse/scule-pentru-lemn/scule-pt-ferestre-si-usi.html

 

As incepe cu un "reverse engineering" la o fereastra veche existenta, adica, gasesc o fereastra veche, mai mult sau mai putin, o desfac bucati bucatele, si o studiez. Este cea mai rapida "scoala", intr-o situatie ca a ta.

 

Povestea e lunga. Daca te simti in stare s-o duci pana la capat, dezvoltam frumos problema...

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Se poate si cu dalta, coarba si ciocanul. Sunt comunitati intregi ridicate cu scule minimale raportat la standardele actuale, si multa pricepere.

Chef de munca sa ai................................

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines