Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa tare clorura de zinc


 Share

Recommended Posts

apa tare = acid azotic concentrat

Da, conform wikipedia, asa este. Dar Florin se referea la clorura de zinc care intre meseriasi se numeste apa tare. Florine, apa tare se obtine din acid clorhidric in care "se stinge" zinc. Zinc gasesti in bateriile obisnuite. La baterii cilindrul exterior este din zinc. Reactia este cu degajare de caldura si destul de violenta. Fa-o afara. Bagi zinc pana cand nu mai reactioneaza si raman mici bucati pe fundul vasului.Apa tare se foloseste pentru curatarea suprafetelor ce urmeaza a fi cositorite, in special pt. tabla zincata.
Link to comment
Share on other sites

Apa tare stinsa se foloseste ca decapant in tinichigerie (pentru tabla de fier zincata) pentru ca nu reactioneaza cu stratul de protectie din zinc (fiind clorura de zinc :reytre ). Se obtine din acid clorhidric si zinc, introducandu-se treptat bucati mici de zinc pana cand acesta nu mai este dizolvat in solutie (pana cand raman bucati de zinc la fundul recipientului in care se face reactia). Dupa cositorirea tablelor trebuie spalata tabla de excesul de "apa tare stinsa".

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Apa tara stinsa complet se foloseste la lipirea pieselor zincate ,mai ales cind stratul de zinc este subtire . daca nu este stinsa complet stratul subtire de zinc este dizolvat.

In rest la alte materiale cum ar fi fier se foloseste apa tare stinsa partial deci care mai contine putin acid pentru ca sa reactioneze cu alti oxizi mai greu de indepartat. piese groase de zinc se pot decapa si cu apa tare stinsa partial.

Deasemenea se mai foloseste pentru decapare clorura de amoniu sau tipirig. un amestec clorura de amoniu si clorura de azinc este foarte bun . Eu asa faceam, in sticluta cu apa tare stinsa mai puneam si tipirig.

desemenea tipirigul se foloseste la decaparea ciocanului de lipit.

Link to comment
Share on other sites

Da asa este cum ati zis. Asta nu este o stiinta exacta totusi. foarte putin acid ramas nu este periculos chiar si pentru tabla galvanizata mai ales ca dupa lipitura curatati locul cu apa. Dar putin nu mult, intelegeti ! . Daca in contact cu tabla de lipit face spuma puternica inca e mult acid in ea si mai puneti zinc. Daca face o bula doua pe ici pe colo este ok. acidul ajuta la dizolvarea oxizilor grosi.

Pentru alte metale care nu reactioneaza puternic cu acidul poate exista mai mult acid in solutie . chiar e indicat , la fier de exemplu trebuie destul acid ca sa dizolve rugina. altfel nu se lipeste bine.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Domnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog mult

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines