Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Linux pentru birou


tiovidiu
 Share

Recommended Posts

Guest pvd2010

Niște specificații ale acelui PC se poate? Globul meu e spart și nu văd nimic pentru moment. Cum majoritatea distribuțiilor sunt live-cd cine te oprește să încerci? Riscul cel mai mare este să îți placă una.

Link to comment
Share on other sites

ca sa nu aveti probleme faceti pe acelasi hdd o partitie de 10-20G si instalati kubuntu pe acea partitie ... de regula sistemele pe baza de ubuntu nu sterge boot-loaderul windowsului(daca aveti alta partitie cu windows) dar nu e sigur asta! si instalati sistemul dupa un disc(cd) cu acest sistem!

aveti instructiuni aici :

acele indicatii sunt inregistrate de pe o "masina virtuala" dar sunt identice cu ce ar trebui sa intalniti si dvs in procesul de instalare....

nu am intalnic cazuri in care sa se stearga tot de pe hdd in urma instalarii...

doar daca faceti dvs ceva gresit...si formatati tot hdd-ul!

 

sau ,daca doriti, puteti sa folositi acest installer http://wubi.sourceforge.net/faq.php

si nu mai aveti probleme cu stergerea sectorului de boot al windows-ului ...acest program se ruleaza direct din windows si va instaleaza un sistem ubuntu(nu stiu daca are si versiunea kubuntu) pe hdd intr-o partitie separata ....iar la pornire va apare un ecran in care va lasa sa alegeti ce sistem vreti sa incarcati...singurul dezavantaj este ca nu veti mai putea scapa de acel ecran decat daca stergeti MBR-ul hdd... prin reintalarea windowsului... :da

Link to comment
Share on other sites

Informatiile furnizate de dl elmar sunt doar partial corecte:

ca sa nu aveti probleme faceti pe acelasi hdd o partitie de 10-20G si instalati kubuntu pe acea partitie ...

 

Corect, e nevoie de o partitie noua formatata in ext3 sau ext4 (linux nu se poate instala pe partitii ntfs).

 

de regula sistemele pe baza de ubuntu nu sterge boot-loaderul windowsului(daca aveti alta partitie cu windows) dar nu e sigur asta! si instalati sistemul dupa un disc(cd) cu acest sistem!

 

Gresit, ubuntu sau kubuntu instaleaza automat GRUB2 in MBR, stergand bootloaderul de windows (daca exista). Totusi linuxul detecteaza automat instalarile de windows existente si la pornire poti alege ce sistem de operare sa utilizezi.

 

Daca totusi vrei sa pastrezi bootloaderul de windows poti instala ulterior grub-ul pe aceeasi partitie cu cea de linux, reface bootloaderul de windows (/fixboot si /fixmbr pentru xp sau startup repair pentru vista/7/8 - nu e nevoie de reinstalare windows) si folosi un program gen EasyBCD pentru a boota instalarea de linux existenta.

 

de regula sistemele pe baza de ubuntu nu sterge boot-loaderul windowsului(daca aveti alta partitie cu windows) dar nu e sigur asta! si instalati sistemul dupa un disc(cd) cu acest sistem!

 

 

...

 

 

 

....iar la pornire va apare un ecran in care va lasa sa alegeti ce sistem vreti sa incarcati...singurul dezavantaj este ca nu veti mai putea scapa de acel ecran decat daca stergeti MBR-ul hdd... prin reintalarea windowsului..

 

Iarasi gresit, daca vreti sa "stergeti" instalarea de Linux va duceti la "Add/remove programs" din windows si gata, ca orice alt program de windows obisnuit. In nici un caz nu e nevoie de reinstalare windows.

 

Vezi raspunsul anterior in ce priveste MBR-ul la nevoie.

Link to comment
Share on other sites

Iarasi gresit, daca vreti sa "stergeti" instalarea de Linux va duceti la "Add/remove programs" din windows si gata, ca orice alt program de windows obisnuit. In nici un caz nu e nevoie de reinstalare windows.

sunteti sigur ca daca dezistalati din windows "wubi" se reface si sectorul de boot asa cu era inainte?eu cand am incercat asta (acum catva ani) nu a mers ...si tot aparea acel ecran negru cu optiunile de boot-are...bineinteles ca nu se mai putea incarca ubuntu....dar MBR-ul ramane scris de linux...si... am dat doar un exemplu ..cu reintalarea windows...sunt destule metode de refacere boot loader windows(un ex. l-ati dat dvs... dar sunt mai multe!)edit. partitia poate fi orice format(exemplu fat32) ...ubuntu formateaza acea partitie la instalare...
Link to comment
Share on other sites

sunteti sigur ca daca dezistalati din windows "wubi" se reface si sectorul de boot asa cu era inainte?

 

wubi NU afecteaza sectorul de boot, tot ce face este sa editeze boot.ini (in cazul windows xp) sau sa adauge intrari in registri in cazul vista/7/8 (probabil executa utilitarul Microsoft bcdedit.exe). In toate aceste cazuri bootloaderul de windows NU se modifica (nu instaleaza grub in MBR).

 

In cazul in care din diverse cauze wubi nu reface setarile cum erau inainte se pot folosi utlitarele Microsoft pentru stergere (editare boot.ini cu notepad sau rulare bcdedit.exe dupa caz).

 

nteti sigur ca daca dezistalati din windows "wubi" se reface si sectorul de boot asa cu era inainte?

eu cand am incercat asta (acum catva ani) nu a mers ...si tot aparea acel ecran negru cu optiunile de boot-are...bineinteles ca nu se mai putea incarca ubuntu.

 

wubi are mai multe buguri, nu pot sa contest asta.

 

dar MBR-ul ramane scris de linux...

 

MBR-ul nici macar nu este modificat in cazul wubi, am precizat deja asta. Cine nu crede, poate salva MBR-ul inainte si dupa instalarea wubi si compara diferentele.

Link to comment
Share on other sites

eu zic ...ca in loc sa ne contrazicem pe niste detalii "tehnice"....

mai bine ati fi dat si dvs un raspuns la intrebarile puse de Dl nel65 ...

asa, mai mult l-ati "bagat in ceata" si nu stiu daca ii mai vine sa instaleze vre-o data linux!!! :rade:

Link to comment
Share on other sites

Pentru orice eventualitate ,o sa golesc hardul complet ,fac doua partii de cate 20Gb fiecare si una ...restul de Gb.In prima de 20 Gb instalez xp ,apoi in cea de-a doua incerc cu linuxul ,in felul asta vad ce si cum

Link to comment
Share on other sites

eu zic sa faceti doua partitii un pic diferite (ca marime vorbesc) ...pentru ca linux(kubuntu) ar putea sa "incurce" partitiile si din greseala sa instalati linux peste windows...asa ...daca faceti partitii diferite ca marime(gb) ...nu puteti gresi ...in linux se vede clar ce marime au partitiile ...dar denumirea lor poate fi un pic diferita (un ex. sda1-15gb si sda2-20gb) si nu ca in windows C:,D:, E...samd...daca folositi WUBI ...nu mai luati in seama spusele mele de mai sus!

Link to comment
Share on other sites

eu nu am mai folosit ubuntu de multa vreme ...mi se pare un sistem linux pretentios (ma refer la hardware...) si destul de greoi pe calculatoare mai slabe...asa ca de ceva vreme cand am ocazia folosesc" slax" sau "puppy" care merg instalate pe un stick usb si functioneaza perfect (mai ales daca se folosesc pentru net) detecteaza automat toate driverele...sunet ,retea ,placa video chair si placa wireless(in unele cazuri)nu sunt probleme de incopatibilitate cu partitiile windows NTFS ...si ...cel mai important lucru, poate rula pe orice calculator care au un port usb cu posibilitatea de boot(sau CD dupa caz)...dar totusi o instalare pe o partitie hdd e cea mai sanatoasa si se evita problemele care apar la salvarea setarilor si a datelor la inchidere(shut down) ...aceste probleme le-am intalnit mai ales la slax rulat de pe stick usb ...refuza sa salveze sesiunea...chiar daca la boot i-am dat sa porneasca in presistance mod...dar la puppy nu sunt probleme de genul asta... :da

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines