Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cer ajutor in construirea unui tempomat.


jakab
 Share

Recommended Posts

Va salut, de o vreme ma tot bate gandul sa construiesc un tempomat la masinuta mea.Am vazut pe net ca se pot cumpara astfel de module la preturi intre 1000 si 1500 RON, mi se pare o suma prea mare pentru veniturile mele, asa ca as incerca sa construiesc eu unul singur.Masina in cauza pe care as vrea sa-l montez este un Mercedes C-class din anul 1995, aceleratia este electronica, dar asta nu are importanta, eu am vazut ca se poate construi un montaj electronic, care sa comande un motoras electric, care o sa traga o sfoara, sau cablu la care vine legat pedala de acceleratie.Problema este ca nu stiu cum sa incep proiectul.Pentru inceput am maneta originala de la pilotul automat de la o alta masina identica, ceea ce este foarte util, iar cu asta vreau sa actionez modulul respectiv, iar pentru decuplare sa folosesc ori aceasta maneta sau cand apas pedala de frana.Orice idee sau solutie e binevenita, multumesc anticipat pentru ajutor.

Link to comment
Share on other sites

un motoras electric, care o sa traga o sfoara, sau cablu la care vine legat pedala de acceleratie.

Comic!Treaba asta cu pilotul e complicata. Trebuie sa compensezi urcarea rampelor si coborarea pantelor. La majoritatea masinilor care au asa ceva de fabrica, pilotul, controleaza avansul aprinderii si/sau cantitatea de carburant admisa in motor.Ca sa faci un motaj rudimentar, analogic( fara microcontrolere), e greu. Trebuie sa monitorizezi constant viteza, fie cu senzor pe cutia de viteze, fie cu unul dintre senzorii abs, apoi sa comanzi o clapeta de acceleratie ce are inclus un motor electric. Treaba se complica si mai mult la Diesel.Cea mai simpla varianta( a se citi carpealea romaneasca):Sti cum arata maneta de soc pentru Daciile 1310,1300? Ii faci un sistem de blocare si tragi un cablu secundar pe clapeta de acceleratie. Si-o blochezi in ce pozitie vrei. Da' sa te vaz ce faci cand dai de o rampa sau o panta. O sa fie a dracu' de enervant...he,heBafta!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines