Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
HelliosSun

Sugestii ciocan de lipit

Recommended Posts

As vrea sa cumpar un ciocan de lipit letcon cu varf ascutit pana in 25lei.Vreau sa il utilizez la lipirea firelor,condensatorilor etc.Puteti sa imi recomandati cateva siteuri cu taxa de transport mica sau cateva marci de ciocane de 50w sau mai mari asemanator cu cele din imagine.

post-84678-139829787087_thumb.jpg

post-84678-139829787089_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca ai la tine la Craiova o firma care iti poate aduce Adeli.... nu postez ca se considera reclama dar este firma care se ocupa cu componente electronice.Stima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As sugera totusi sa fii atent si la calitate nu numai la pret. Am avut cateva ciocane de lipit chinezesti care pur si simplu mi-au luat foc in mana (au puscat) in timpul utilizarii. Acele ciocane aveau stecher simplu, fara impamantare (ca in imaginea a doua) si au costat pe la 15-20 lei. Mai am si alte ciocane putin mai scumpe care mai functioneaza si in ziua de azi bine (cam de 10 ani), aceste ciocane au stecher Schuko cu impamantare (ca in prima imagine). Ciocanele astea mai bune au costat cam 25-35 lei la vremea aceea, au si cablul de alimentare mai gros si au si manerul cauciucat intr-o portiune. Nu mai trebuie sa zic ca si varfurile sunt mult mai bune la ciocanele mai scumpe, in comparatie cu varfurile de la ciocanele care mi-au luat foc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesanta observatie. Eu sunt "fan" pistol (de-ala tip "Radioprogres", cu transformator si ansa). E cam greu, da' eu asa m-am obisnuit. Si nu l-as da pentru mama statiilor termostatate.

Letcon ("ciocan de lipit" cu rezistenta) agreez numai pentru chestii "grele" (am un "mititel" de 200W pentru cabluri de 2,5 mmp a fost perfect). Sau, pentru chestii "super-grele", lampa cu gaz (tevi de cupru, dar si papucii la un cablu de demaror, poate cabluri pentru sudura?)

Spor la lucru!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Interesanta observatie. Eu sunt "fan" pistol (de-ala tip "Radioprogres", cu transformator si ansa). E cam greu, da' eu asa m-am obisnuit. Si nu l-as da pentru mama statiilor termostatate.

Pistol de lipit se poate utiliza la componente pasive si tranzistoare.Este cel mai bun pentru cabluri, mufe si conectori.

In momentul in care treci la circuite integrate sunt sanse sa distrugi componentele care nu au protectie ESD.

Iar la cele SMD este indicata utilizarea de letcon termostatat.

 

Ciocanele de lipit la 220v la o utilizare intensiva nu dureaza mult in comparatie cu cele la 24v.Rezistentele in timp se ard si nu se gasesc de schimb.

Practic sunt cam de unica folosinta, Daca deja ai  schimbat al 3-lea varf atunci este ceva super.

Asta daca ai ciocanul in priza si nu stai sa-l deconectezi 5-10minute cat nu ai treaba cu el si merge cateva ore pe zi continuu.

Cam pe acolo este pretul si la un letcon la 24v, mai trebuie doar sa-i construiesti statia .

 

Daca construiesti cateva montaje electronice pe luna, sau la o utilizare ocazionala, mai bun este un pistol Radioprogres.

Este mai scump, insa te tine o viata.

 

PS. In general folosesc ciocan la 220v la demontat componente si am avut 2 sau 3 bucati care la intuneric tubul metalic exterior de la rezistenta ajungea la rosu stacojiu dupa cateva minute cat nu lucram cu el.De aceea si dureaza mai putin .

Share this post


Link to post
Share on other sites

M-ati "provocat" sa detaliez: un "amanunt" care pe mine m-a deranjat la letcon e faptul ca fiind fierbinte permanent e sursa unor mici accidente (arsuri ale unor obiecte intrate accidental in contact cu partile fierbinti, inclusiv pielea...proprie!) In plus, temperatura permanent ridicata a varfului il oxideaza relativ repede si face imposibila manevra de transport a unei (mici) cantitati de decapant la locul lipiturii, pe care o fac adesea cu ansa pistolului.... 

Pentru a evita problemele de strapungere-defectare a unor componente sensibile, e de dorit ca 1) izolatia primar/secundar a pistolului sa fie de calitate, 2) montajele pe care se lucreaza sa fie DECONECTATE de la impamantari in perioada lucrului. Si sunt interventii la care se utilizeaza ALTA scula (statia de aer cald, mai ales pe SMD si componentele super-miniaturizate, insa asemenea electronice sunt deja problematic de intervenit pe ele in regim de amator....)

 

Dar cred ca deja m-am indepartat prea mult de subiect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

m.....m la preturi super ok ..taxa postala de 7 lei ..recomand 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am o rezistenta electrica de la un fost ciocan de lipit, stiu ca functioneaza 100% cum as putea sa-mi fac eu un ciocan ?

Nu stiu sigur cum vine, in varf ce anume sa folosesc.

Cum e in poza mai am decat tubul acela din metal.

Posted ImageCiocan din asta am avut.

Edited by steleverzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.