Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest gabit25

Conversie PWM in tensiune liniara

Recommended Posts

Guest gabit25

Salutari tuturor,

 

este primul meu post, nu sunt un electronist de profesie dar incerc sa invat pentru a rezolva anumite probleme practice :)

 

As vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema.

 

Am un alimentator ceva mai robust cu un controller PWM care scoate un maxim de 48V si 30A si este folosit la trenulet electric pentru copii. Acest trenulet se alimenteaza prin intermediul celor doua sine avand doua motoare electrice. In afara motoarelor mai exista un circuit de sunet care imi genereaza anumite sunete analog cu un tren cu aburi adearat. Din pacate acest circuit este vechi si sunetele nu mai sunt de actualitate. Pentru a rezolva problema am cumparat un circuit care la apasarea unor butoane imi genereaza 75s de sunet incarcat in format wav, foarte de calitate si mai ales foarte flexibil, sunetele putand fi schimbate.

 

Problema este ca acesta are nevoie de un amplificator ieftin, ma gandeam sa folosesc unul la 12V, se gasesc ieftine pe internet. Din pacate tensiunea de intrare este evident variabila provenind de la controllerul PWM si mai mult decat atat este evident un semnal modular. Pentru a ajunge la tensiunea stabila de 12V m-am gandit sa folosesc un convertor DC-DC cu o plaja larga de input si care imi scoate 12V stabil. Aici nu ar fi nici o problema.

 

Dar ... problema care ramane estea cea a semnalului modular care ar trebui convertit in tensiune liniara. Nu conteaza timpul de reactie si nici prea mult tensiunea de iesire intrucat range-ul de input al convertorului DC-DC este destul de ampla. Asa am ajuns la o schema simpla de tipul celei din linkul de mai jos.

 

http://www.instructables.com/id/Analog- ... o-Voltage/

 

Nefiind electronist as vrea sa stiu parearea unor cunoscatori despre posibilitatea de a folosi schema de mai sus si mai ales cum sa dimensionez cele doua componente (ca input 48V si 30A!).

 

Multumesc anticipat pentru orice raspuns!

 

Gabriel

Share this post


Link to post
Share on other sites

O inductanta serie + o dioda si condul de pe iesire!Vezi cum arata o sursa step-down, liniile cu PWM reprezinta tot ce-i inainte de inductanta serie :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate tensiunea de intrare este evident variabila provenind de la controllerul PWM si mai mult decat atat este evident un semnal modular. Pentru a ajunge la tensiunea stabila de 12V m-am gandit sa folosesc un convertor DC-DC cu o plaja larga de input si care imi scoate 12V stabil. Aici nu ar fi nici o problema.

Nu am inteles ce e un semnal modular. Poate modulaT.Cauta un DC-DC de genul asta , cu LM2594HV : http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2594.pdf ; Totusi ar fi o problema: daca vrei reglezi viteza mica si ai pe linii sub 12V nu o sa mai scoata convertorul 12V la iesire, ci mai putin . Daca vrei sa miaune montajul de pe trenulet cand nu e tensiune pe linii, trebuie sa-i pui si o baterie mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.